tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Prepad cien na MATIFe pokračoval aj vo februári. Spravili sme ďalší obchod na domácom trhu a takticky otvorili prvú pozíciu v rámci sezóny 2024/25.

Bilancia na hedžingovom účte

Vitajte pri ďalšom pokračovaní seriálu článkov týkajúcich sa realizácie predajného plánu produkcie plodín na virtuálnej 500 ha farme AGROMAGAZÍNu, v ktorom realizujeme produkciu v rámci ročníka 2023/24 a začíname sa venovať i predajnému plánu pre sezónu 2024/25.

Špekulatívny kapitál má trh pod kontrolou, keď vo februári navýšil svoje čisté krátke pozície (stávky na pokles cien) na plodiny na nové rekordy. Ceny na MATIFe i vďaka tomu klesali na nové minimá. Na slovenskom trhu bol pokles menej citeľný, keď hlavne kvalitnejšie potravinárske pšenice si dokázali napriek nepriazni vývoja na burze MATIF udržať ceny. Aj preto sme sa rozhodli v úvode marca umiestniť na domáci trh ďalších 100 ton potravinárskej pšenice. Pri kukurici a sóji momentálne hráme vabank, keďže nie sme nijako istení voči poklesu ceny, pričom ceny obidvoch plodín ako na burze, tak i na fyzickom trhu klesajú. Pokles na fyzickom trhu v SR sa však zdá byť miernejší, keďže poľnohospodári sú neochotní za súčasné ceny predávať.

Keďže už nastal čas začať myslieť aj na predajný plán v novej sezóne, rozhodli sme sa urobiť jeden obchod pri pšenici na burze v rámci novej očakávanej úrody.

Doteraz sme v rámci sezóny 2023/24 uzatvorili 18 obchodov na burze, pričom v rámci týchto uzatvorených (ukončených) obchodov sme zaknihovali zisk 44618 €. Keďže sme ostatný mesiac neurobili žiaden obchod, zisk z uzatvorených obchodov ostal medzimesačne bez zmeny.

K 1.3.2024 naše otvorené pozície na hedžingovom účte (2 obchody) evidujú stratu 75 EUR, čo znamená medzimesačný pokles hodnoty účtu o 20 € v otvorených pozíciách (tab. 1).

Pripomíname, že všetky nové otvorené pozície, ako aj realizované obchody v priebehu mesiaca zverejňujeme hneď po realizácii týchto obchodov na našom X twitterovom účte @agromagazin. Zmeny evidujeme v priložených tabuľkách.

Pšenica

Pšenica na burze MATIF sa neudržala nad svojou dôležitou technickou úrovňou cenovej podpory 200 €/t, čo komodite otvorilo priestor pre ďalší pokles smerom k 180 €/t. Keďže domáce ceny potravinárskej pšenice v SR výraznejšie nereagovali na tento pokles (dochádzalo k pokračovaniu úpravy cenovej prémie voči MATIFu smerom k historickému priemeru), no riziko poklesu cien na domácom trhu vplyvom diania na burze MATIF vzrástlo, rozhodli sme sa, že umiestnime na trh ďalších 100 ton našej potravinárskej pšenice. Tú sme zrealizovali dňa 1.3.2024 za cenu 165 €/t, čo bola cena 30 €/t pod MATIFom (teda na úrovni historického priemeru prémie). Z vlaňajšej úrody nám tak už ostalo v sklade len finálnych 200 ton pšenice potravinárskej kvality.

Keďže nastal najvyšší čas, aby sme začali riešiť predajný plán pre novú sezónu 2024/25, rozšírili sme našu pozornosť aj týmto smerom. Keďže na MATIFe sa pšenica nedokázala udržať nad 200 €/t, v čo sme pôvodne dúfali, rozhodli sme sa znížiť aktuálne rastúce riziko z prípadného poklesu cien aj pri novej úrode. Keďže futures kontrakty novej úrody na burze MATIF sa momentálne obchodujú 15 až 20 €/t vyššie ako vlaňajšia úroda a súčasne slovenské domáce ponuky na novú úrodu sú minimálne o 40 €/t nižšie ako príslušné kontrakty na burze MATIF, priklonili sme sa k stratégii hedžingu cez burzu. No stále máme na mysli fakt, že kvôli možným výpadkom produkcie vo Francúzsku a čiastočne i v Nemecku pre podmáčané pôdy môže cena pšenice novej úrody prekvapiť rastom v ďalších mesiacoch. Na druhej strane je súčasný poklesný trend ceny na burze ako aj zrejme už prebiehajúca ekonomická recesia v EÚ sú varovným signálom, aby sme nepodceňovali riziko ďalšieho poklesu cien. Keďže chceme využiť prípadný potenciál rastu ceny pšenice, no súčasne sa kryť pred poklesom ceny, siahli sme po opčnej stratégii.

Dňa 1.3.2024 sme nakúpili 4 PUT opcie (objem 200 ton pšenice) s podkladovým aktívom decembrového kontraktu 2024 pšenice so strike cenou 200 €/t, za ktorú sme zaplatili opčnú prémiu vo výške 9 €/t – teda pri 200 tonách (každá opcia sa vzťahuje na 1 lot futures, teda na 50 ton) sme za toto „poistenie“ (pretože opcie sú de facto poistením) zaplatili 1800 €. Čo nám PUT opcia zabezpečí? V prvom rade ochranu pred poklesom ceny (a to technicky až do 15.11.2024, kedy opcia exspiruje). Ak dec 2024 kontrakt pšenice poklesne pod 200 €/t opcia sa dostane do peňazí, čo nám umožní buď (1) opciu predať za vyššiu opčnú prémiu, resp. (2) vysporiadať opciu a tým získať 4 short loty dec 24 pšenice za 200 €/t, ktoré budú zarábať na ďalšom poklese ceny decembrového kontraktu 2024 pod 200 €/t. Ak náhodou cena pšenice (dec 24 kontrakt) vzrastie, opciu necháme prepadnúť (3 alternatíva), resp. ju predáme so zvyškovou časovou hodnotou opčnej prémie a na domácom trhu SR zrealizujeme našich zahedžovaných 200 ton pšenice za vyššiu cenu (teda ak bude na domácom trhu cena reflektovať na trh MATIF – čo by ale mala). Ak by sme teraz spravili forwardový kontrakt na fyzickom trhu na 200 ton novej úrody – cena by bola aj tak 40 €/t pod cenou MATIF. Nevylučujeme, že v lete 2024 sa negatívna prémia nemôže prehĺbiť na viac ako 40 €/t pod MATIF, no snáď rozdiel nebude až taký dramatický. V každom prípade týmto obchodom sme si zahedžovali 200 ton novej úrody pšenice za očakávanú cenu na trhu futures 191 €/t (strike cena – zaplatená opčná prémia). Súčasne sme si nechali otvorené dvierka pre prípadný profit pri náraste ceny na trhu futures (nad 200 €/t) pri tejto porcii úrody.

Kukurica

Akcia pri kukurici na burze MATIF je drsná. Komodita sa neudržala ani nad svojou ďalšou úrovňou technickej podpory, t.j. nad cenou 183 €/t, čo jej otvorilo priestor pre pokles k novej úrovni podpory na cenovke 168 €/t (poznámka: ani neviete ako nás mrzí, že naše minulé shorty sme zatvárali už pri cene 200 €/t, pretože teraz by mali hodnotu vyššiu o ďalších 30 €/t, keďže cena na MATIFe klesla k 170 €/t). Tam sa cena napokon aj dostala, pričom momentálne táto úroveň funguje a teda drží cenu nad 168 €/t. Keďže na slovenskom trhu stagnujú obchody, cena nemá až takú motiváciu klesať, čo prispelo k normalizácii cenovej prémie medzi SK trhom a MATIFom k úrovni historického priemeru (cenový rozdiel varíruje na západnom Slovensku medzi 25 – 35 €/t. V sklade držíme zvyšných 311 ton našej úrody. Ostatný mesiac sme nepredávali na domácom trhu.

Keďže na kukuricu je na svetových trhoch špekulatívny kapitál nastavený v rekordných krátkych pozíciách (teda rekordne stavuje na ďalší pokles cien) a súčasne trh s kukuricou na MATIFe je prepredaný, existuje šanca, že ak na trh dorazí nejaký prorastový fundament ceny, tak títo investori začnú masívne zatvárať svoje krátke pozície (v snahe ochrániť svoje doterajšie zisky z poklesu), čo ale znamená kukuricu nakupovať a to by malo potlačiť ceny vyššie. Ak by sa tak stalo, nevylučujeme aj cenový skok kukurice na MATIFe o 10 až 15 % v priebehu niekoľkých obchodných dní. To bude priestor, kedy by sa dala zrealizovať ďalšia porcia produkcie na domácom trhu SR a zrejme budeme hedžovať aj ceny časti novej úrody. Otázka znie, či sa tento prípadný cenový skok na burze MATIF odzrkadlí reálne aj na fyzickom trhu v SR. Cenový vzostup na burze musí byť dostatočne silný, aby sa tak stalo. V opačnom prípade len znovu vzrastie negatívna cenová prémia medzi SK trhom a MATIFom. Od toho ako sa situácia v realite napokon vyvinie, sa rozhodneme, ako ju zobchodovať. No môže nastať aj scenár, že cena kukurice na MATIFe i SK trhu bude mieriť ďalej nižšie – čo by pre nás nebolo vôbec dobré, keďže nie sme nijako zaistení voči ďalšiemu poklesu ceny. No budeme hrať vabank, pretože tento trh je už tak výrazne vyklesaný, že momentálne z nášho pohľadu existuje už väčší potenciál pre prekvapenie na strane nárastu ceny ako na strane jej poklesu.

 

Tab.uľka č.1: Predajný plán produkcie: Burzové obchody virtuálnej farmy AGROMAGAZÍNu v sezóne 2023/24 a 2024/25 vrátane aktuálnej hodnoty otvorených pozícií na hedžingovom obchodnom účte k 1.3. 2024.

Plodina

Objem/

Burza

Dátum realizácie obchodu

Realizované obchody

Vstupná cena

Aktuálna otvorená pozícia

zisk/strata z obchodu

1.3.2024

Medzimesačná zmena

SEZÓNA 2023/24

Kukurica

50 ton MATIF 1 opcia CALL

2.2.2024

Nákup 1 CALL opcie na futures aug 2024 za strike cenu 210 €/t zaplatená opčná prémia 2,30 €/t, resp. 115 € za kontrakt

Hodnota opčnej prémie: 40 €, resp. 0,80 €/t

Strata na prémii: 75 €

- 20

SEZÓNA 2024/25

Pšenica

Nový obchod!

200 ton MATIF 4 opcie PUT

1.3.2024

Nákup 4 PUT opcií na futures dec 2024 za strike cenu 200 €/t zaplatená opčná prémia 9 €/t, resp. 1800 € za kontrakt

Hodnota opčnej prémie: 1800 €, resp. 9 €/t

Zisk/strata na prémii: 0 €

0

Bilancia hedžingového účtu

 

1.3.2024

 

 -75 €

 -20 €

 

Celé znenie našej najnovšej stratégie v rámci predajného plánu vrátane tabuliek so zrealizovanými obchodmi nájdete v AGROMAGAZÍNe 03-2024 na s.36-38.

Mesačník AGROMAGAZÍN si môžete predplatiť tu.

David Karkulín, AGROBIZNIS

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov