tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Združenie Agrotech Valley Forum chce presadzovať digitalizáciu a využitie umelej inteligencie v agrosektore. Vyžaduje sa aj spolupráca poľnohospodárov.

Združenie pôsobí v severozápadnom Nemecku. Medzi členov patria spoločnosti ako Amazone, Claas a Krone. Členmi združenia sú aj farmári. Prinášajú obzvlášť dôležité informácie z praxe.

V nemeckom regióne Osnabrück bolo založené združenie Agrotech Valley Forum, ktorého cieľom je ďalej urýchliť digitalizáciu poľnohospodárskej techniky a poľnohospodárstva prostredníctvom výmeny názorov a poznatkov medzi členmi. Zapojené spoločnosti a vedci čoraz viac hľadajú kontakt s farmármi.

Ako vzniklo Agrotech Valley Forum

Klub bol založený v lete 2019. História však siaha až do roku 2015. V tom čase si najmä štvrť Osnabrück urobila meno v osobe Siegfrieda Averhagea, miestneho konateľa hospodárskeho rozvoja prof. Dr. Arno Ruckelshausena z Osnabrück University of Applied Sciences a Dr. Henning Müllera, vtedajší technický manažér Kotte Landtechnik a sám farmár sa podelil o myšlienky, ako by mohli venovať viac pozornosti ich spoločnému úsiliu v oblasti „digitalizácie poľnohospodárstva“.

Myšlienka vytvorenia siete s poprednými spoločnosťami v regióne, univerzitami, farmármi a ekonomickými developermi sa rýchlo rozvinula. V roku 2016 sa uskutočnilo prvé stretnutie so zástupcami spoločnosti, vrátane Amazone, DKE Data a Krone. O tri roky neskôr sa úspešne spustil prvý výskumný a transferový projekt s „experimentálnou oblasťou pre digitálne poľnohospodárstvo“. Takto vzniklo Agrotech Valley Forum e.V. (AVF) v júli 2019.

 

Dobre vedieť: Agrotech Valley Forum e.V. má v súčasnosti 42 členov. Väčšinu tvoria spoločnosti z oblasti poľnohospodárskej techniky, ako aj inštitúcie a okresy, ale aj súkromné ​​osoby a poľnohospodárske podniky. Výrobcovia poľnohospodárskej techniky patriaci do združenia zastupujú približne 20 000 zamestnancov a predstavujú ročný obrat viac ako 10,5 miliardy eur.

 

Aké výhody prináša poloha v severozápadnom Nemecku?

Aktivity združenia sa týkajú severozápadu Nemecka, od Východného Vestfálska a Münsterlandu cez Osnabrück až po celý región Weser-Ems. Popredné spoločnosti v oblasti poľnohospodárskej techniky ako Krone alebo Claas sú od seba prakticky „za rohom“, majú rovnaké potreby a môžu si v AVF rýchlo a intenzívne vymieňať nápady, povedal prvý predseda.

Robert Everwand dodáva, že takmer žiadny iný región v Nemecku nemá takú hustotu moderných, inovatívnych spoločností a „skrytých šampiónov“, t. j. globálnych lídrov na trhu.

Aké ciele sleduje Agrotech Valley Forum

Primárnym cieľom je úzke prepojenie vedy a podnikania až po farmárov. Spoločne by sme mali držať krok s technologickým vývojom a poskytovať politikom dôležité myšlienky.

AVF veľmi rád podporuje svoje členské spoločnosti a združenia prostredníctvom technologickej transformácie. Okrem toho je podľa Dr. Müllera potrebné, aby sme udržateľne posilnili postavenie menších spoločností v porovnaní s globálnymi hráčmi v oblasti digitálneho poľnohospodárstva a technológií poľnohospodárskych systémov.

Ako sa farmári zapájajú do Agrotech Valley Forum

Podľa generálneho riaditeľa Roberta Everwanda si členovia ich siete cenia najmä internú diskusiu a spoločný výskum v rámci siete. Pre farmárov a začínajúce podniky otvára práca v AVF priamy kontakt s výrobcami. Odborníci z praxe môžu konštruktívne pracovať na výskumných projektoch a poskytovať cennú spätnú väzbu.

Konkrétne členovia spolupracujú na pravidelných stretnutiach výborov a pracovných skupín siete. V týchto skupinách pracujú spoločne na témach a výzvach medzi výrobcami, ako je napríklad správa údajov, zabezpečenie kvalifikovaných pracovníkov alebo technológie pohonov.

Momentálne sú však zo 42 členov len štyria farmári. „Stále je tu veľa priestoru na zlepšenie,“ priznáva výkonný riaditeľ Robert Everwand. Z tohto dôvodu sa čoskoro vytvorí aj sieť praktikov. Poľnohospodári si tu môžu a mali by si otvorene vymieňať nápady s vedcami, vývojármi a produktovými manažérmi z podnikov poľnohospodárskych technológií, aby podporili prakticky orientovaný vývoj nových a zlepšenie existujúcich produktov a systémov.

Príklad nedávno realizovaného projektu „H2@AgTech“, ktorý sa zaoberá výrobou a využívaním vodíka v poľnohospodárstve, ukazuje, ako môžu farmári profitovať z práce v AVF. Na záverečnej prezentácii prednášateľ Werner Schleupen informoval o pilotnom projekte, ktorý prebieha na jeho Lefkeshofe pri Krefelde v spolupráci s RWTH Aachen a spoločnosťou BtX energy. Konkrétne ide o decentralizované spracovanie vodíka z bioplynu parným reformovaním. Znamená to, že staršie bioplynové stanice, ktorých financovanie sa čoskoro skončí, môžu byť naďalej hospodárne prevádzkované.

Aké projekty Agrotech Valley Forum sleduje, pokiaľ ide o AI

Projekt „Agri-Gaia“, ktorý je výrazne propagovaný sieťou Agrotech Valley Forum a podporovaný federálnou vládou financovaním vo výške 12 miliónov eur, ukazuje výhody, ktoré prináša používanie umelej inteligencie farmárom pri ich každodennej práci.

Partneri projektu v „Agri-Gaia“ sa zaviazali k spoločnému cieľu vyvinúť otvorený ekosystém pre umelú inteligenciu v poľnohospodárskom a potravinárskom priemysle na základe „Gaia-X“, európskej suverénnej dátovej infraštruktúry. Keďže aplikácie AI musia fungovať na všetkých poľnohospodárskych strojoch od rôznych výrobcov, na tomto projekte spolupracujú spoločnosti, ktoré sú konkurentmi na otvorenom trhu.

V „Agri-Gaia“ sa vytvárajú rozhrania a systémy pre infraštruktúru a sieťovanie medzi výrobcami spolu s vedeckými inštitúciami, Nemeckým výskumným centrom pre umelú inteligenciu (DFKI) a vysokou školou a univerzitou v Osnabrücku.

Vidno to aj v európskom projekte „agrifoodTEF“. V tomto projekte v hodnote 60 miliónov eur teraz zohrávajú kľúčovú úlohu digitálni a AI špecialisti z Agrotech Valley, keď okrem iného zahŕňa testovanie inteligentných poľnohospodárskych systémov, ako sú autonómne poľnohospodárske stroje a poľné roboty. Zapojiť sa môžu podľa Dr. zainteresované firmy, agronómovia a výskumníci. Henning Müller sa pripája k projektu.

Optimistický výhľad

DR. Henning Müller a Robert Everwand hodnotia doterajšie úspechy Agrotech Valley Forum pozitívne. Vytváranie sietí medzi členmi je intenzívne, región Agrotech Valley je teraz ešte viac cenený ako vedomostné miesto a sieť a jej partneri sú teraz zapojení do renomovaných celoeurópskych projektov, ako je „agrifoodTEF“.

Poľnohospodárska technika budúcnosti má príležitosť splniť vysoké požiadavky z hľadiska efektívnosti a zachovania zdrojov pomocou digitálnych technológií,“ hovorí Dr. Müller.

Členovia fóra Agrotech Valley Forum navštívili v máji 2023 japonské spoločnosti Kubota, Komatsu a Yanmar, ako aj popredné japonské výskumné inštitúcie, aby sa mohli prepojiť na medzinárodnej úrovni. V Tokiu a na Hokkaide sa pozornosť sústredila aj na ústredné otázky týkajúce sa digitalizácie poľnohospodárstva.

 

Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Werkbild

agrodiditalizacia 2

agrodiditalizacia 3

agrodiditalizacia 4

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov