tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Pestovanie strukovín, mäso in vitro a spolupráca medzi farmármi a start-upmi: v Berlíne diskutovali politici, farmári a start-upy o „proteínovom ošiali“.

Čo sa deje s proteínovým ošiaľom? Ako sa môžu farmári postaviť tak, aby mohli so ziskom produkovať staré aj nové bielkoviny? Političky Renate Künast (Zelení) a Christina Stumpp (CDU) o týchto otázkach diskutovali nedávno s farmárom Leonardom van Uelftom a zakladateľkou start-upu Laurou Gertenbachovou. Všetci sa zhodli na jednom: výskum od pestovania strukovín až po mäso in vitro treba v Nemecku urýchlene rozšíriť.

Diskusia sa uskutočnila v rámci podujatia „Všetko na start:up“ Akadémie Andreasa Hermesa, Zväzu nemeckých farmárov (DBV) a Nemeckej agropotravinárskej spoločnosti (GAFS). Organizátori už po piatykrát pozvali ľudí na stretnutie, na ktorom sa konalo aj predkolo Future Agro Challenge.

S ohľadom na klimatické zmeny v Brazílii, Argentíne a južnom Španielsku, ako aj na nedávny rast krajín BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína a Juhoafrická republika) Renate Künast vo svojom úvodnom vyhlásení jasne uviedla: „Nové proteíny nie sú humbug, ale logický, geopolitický vývoj. (...) Už sa nemôžeme spoliehať na minulé štruktúry, napríklad pri dovoze kŕmnej sóje.“

Výskum v Nemecku zaostáva

Renate Künast predstavila trojpilierový model ľudskej výživy: Živočíšne produkty by mali byť naďalej hlavným zdrojom bielkovín. Rastlinné produkty by mali tvoriť druhý pilier a biotechnicky vyrobené produkty, ako napríklad dopestované mäso tvorí tretí pilier. Nemecko by si mohlo vziať príklad zo susedných krajín ako Dánsko alebo Holandsko. Výskum v týchto oblastiach tam už napreduje. Minister sa vyslovil aj proti diskriminácii rastlinných produktov. To znamená napríklad vyššie zdanenie ovsených nápojov.

Živočíšne alebo rastlinné bielkoviny?

Christina Stumpp z CDU by chcela na budúce grilovacie večery oboje: steak spolu so sójovou klobásou. Povedala: „Rastlinné bielkoviny sú doplnkom živočíšnych bielkovín – a nie ich náhradou.“ V zhode s Renate Künast zdôraznila, aké dôležité je viac investovať do výskumu pestovaného mäsa, pretože je naliehavo potrebné prehodnotiť poľnohospodárstvo a lesníctvo, nakŕmiť rastúcu svetovú populáciu. Politici na to jednoducho poskytujú rámec. Spotrebiteľ sa v konečnom dôsledku musí sám rozhodnúť, či chce steak alebo sójovú klobásu, v závislosti od svojich osobných preferencií, kultúry stravovania a chuti. Povedala: „Nakoniec, musí to byť chutné. To je najdôležitejšie. Musíme dávať pozor na našu kultúru stravovania.“

Laura Gertenbach, zakladateľka Innocent Meat a farmárova dcéra z Meklenburska-Predpomoranska, sa tiež postavila za živočíšne produkty: „Chov zvierat tu musí byť vždy. Kultivované mäso je dobrou alternatívou, ale nezachráni svet.“ Váš start-up buduje výrobnú technológiu na výrobu in-vitro mletého mäsa. Vaši zákazníci pochádzajú z priemyslu. V tomto systéme sú potrební aj farmári, napríklad aby poskytli materiál na produkciu bunkových kultúr.

Mladý farmár Leonard van Uelft na pódiu referoval o svojich skúsenostiach s pestovaním bielkovinových rastlín. Na rodinnej farme Gut Edlau v Könnerne obrába približne 450 hektárov pôdy, väčšinou organicky.

Lokalita sa vyznačuje dobrými sprašovými pôdami s nízkymi zrážkami. V spolupráci so start-upom Hülsenreich získal skúsenosti aj s cícerom.

Cícer bohatý na bielkoviny

Obe strany ukončili túto spoluprácu po dvoch rokoch pestovania. Van Uelft vysvetľuje: „Ako farmár sa musím sústrediť na výrobu. Celý marketingový proces až po regál v supermarkete je príliš časovo náročný.“ Na otázku, čo všetko musí mať začínajúci podnikateľ, aby bola dobrá spolupráca, odpovedá: „Dobré nápady, špinavé ruky - a nielen brožúru!“

Pestovaniu strukovín chýbajú odrody prispôsobené stanovišťu

Strukoviny sa v súčasnosti pestujú na 2 až 3 % nemeckej plochy. Je to spôsobené najmä ekonomickou životaschopnosťou týchto kultúr. Van Uelft by chcel, aby bolo pestovanie strukovín ziskové, bez krížového financovania zo strany štátu. Podľa jeho názoru musia byť splnené tieto požiadavky:

  • Bezpečné pestovateľské podmienky a stratégie pre pestovateľov. Patria sem odrody prispôsobené miestu a jednoduché stroje. Odrodové šľachtenie najmä domácich zdrojov bielkovín v minulosti kvôli dovozu krmív zaspalo.
  • Stabilné trhy a stabilná štruktúra dodávok
  • Živý prenos vedomostí a poradenské služby. Dokonca aj zlyhania by sa mali zdieľať s ostatnými.

 

Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Landwirtschaftsverlag GmbH

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov