tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Rast geopolitického napätia v regióne Čierneho mora potlačil ceny plodín na niekoľkomesačné maximá. Žiaľ, cenové ponuky na domácom trhu sa hýbu aktuálne výrazne pod cenami MATIF. Preto sme ďalej istili ceny ďalšej časti produkcie obilnín cez futures. Ešte predtým sme predali na domácom trhu značnú časť našej produkcie repky za cenu 415 EUR/t.

Bilancia na hedžingovom účte

Vitajte pri ďalšom pokračovaní seriálu článkov týkajúcich sa realizácie predajného plánu produkcie plodín na virtuálnej 500 ha farme AGROMAGAZÍNu, v ktorom sa sústredíme na predaj produkcie v rámci nového ročníka 2023/24.

Ako sa dalo čakať, príchod zrážok do USA koncom júna prerušil tzv. weather market rally a poslal ceny plodín na burzách nadol. No v júli Rusko odstúpilo od čiernomorskej obchodnej dohody, čo dokázalo znovu napumpovať ceny nahor a to dokonca nad úroveň ich júnových maxím. Keďže držíme dostatočné množstvo futures pozícií v rámci našej hedžingovej stratégie, aktuálne sme sa ohliadali po možnostiach priameho predaja na domácom trhu. Žiaľ, cenové ponuky na domácom trhu v SR sú stále dramaticky nízke vzhľadom na ceny na burze MATIF a i preto jedinou možnosťou ako profitovať na súčasnom cenovom vzostupe na burze bolo ďalej rozširovať naše hedžingové pozície cez futures kontrakty.

Doteraz sme v rámci sezóny 2023/24 uzatvorili 6 obchodov na burze, pričom v rámci týchto uzatvorených (ukončených) obchodov sme zaknihovali zisk 19 561 EUR (tab. 3)

K 26.7. 2023 naše otvorené pozície na hedžingovom účte (12 obchodov) evidujú zisk 6 005 EUR, čo znamená medzimesačný pokles hodnoty účtu o 11 893 EUR v otvorených pozíciách (tab. 1).

Pripomíname, že všetky nové otvorené pozície, ako aj realizované obchody v priebehu mesiaca zverejňujeme hneď po realizácii týchto obchodov na našom twitterovom účte @agromagazin. Zmeny evidujeme v priložených tabuľkách.

Na trhu sa mení sentiment

Dva cenové skoky nahor plodín nahor v priebehu dvoch mesiacov a súčasne cenový vzostup plodín do pásma medzi 100 a 200 dňový cenový priemer naznačujú, že situácia na trhu s plodinami sa začína meniť. Minimálne je viac pravdepodobné, že plodiny vytvorili do najbližších mesiacov definitívne cenové dno a prestanú klesať na nové minimá. Ruské odstúpenie od čiernomorskej obchodnej dohody a súčasne útoky na infraštruktúru v prístavných mestách Ukrajiny prinášajú na trh novú dávku neistoty, na čo reagujú aj ceny. Zaujímavé pritom bude sledovať aj inflačné očakávania v nasledujúcich mesiacoch, ktoré by mohli opäť prekvapiť rastovým trendom. To by mohlo motivovať investorov opäť prehradiť časť toku kapitálu späť do komodít. V rámci nášho predajného plánu nám to naznačuje, že odteraz nemusíme byť až tak agresívni v otváraní nových krátkych pozícií, ktoré nás ochránia pred ďalším poklesom ceny. Ak ceny v najbližších týždňoch skorigujú opäť nadol, potom zrejme dokonca niektoré pozície zatvoríme. Žiaľ, keďže cenové ponuky na domácom trhu nereflektujú na súčasný cenový rast na burzách, preto, ak si chceme poistiť súčasný cenový vzostup, jedinou alternatívou je aktuálne ďalšie rozšírenie hedžingových pozícií cez trh futures.

Pšenica

Naša žatva pšenice dopadla dobre, pri priemernom výnose 5,66 t/ha sme zožali z 200 ha celkovo 1132 ton pšenice. Časť produkcie putuje na trh, keď v marci sme spravili forwardový kontrakt na 200 ton produkcie za cenu 215 EUR/t, ktorá odchádza z farmy hneď po žatve. Radi by sme odpredali ďalšiu porciu produkcie pri súčasnej júlovej cenovej špičke (20.7. 2023), no domáce ponuky sú stále len v okolí 165 – 170 EUR/t, čo je viac ako 70 EUR/t pod cenami MATIF. Férovejšie sa nám za danej situácie zdajú ceny v okolí 200 – 210 EUR/t, skúsime ešte teda chvíľu počkať s predajom.

Keďže ceny pšenice na burze MATIF slušne vzrástli, čo sme si nechceli nechať ujsť (keďže cenové ponuky na domácom trhu ostávajú nízke, ohliadali sme sa po futuritách na MATIFe)  rozhodli sme sa pre novinku. Dňa 20.7. 2023 sme nakúpili na MATIFe 1 put opciu na 1 lot short futures (50 ton) pšenice marcový kontrakt 2024 na burze MATIF so strike cenou 240 EUR/t, za ktorú sme zaplatili opčnú prémiu 470 EUR (t.j. 9,40 EUR/t). Put opcia nám ponúka v akomkoľvek čase možnosť, no nie povinnosť (len keď si opciu uplatníme) získať od protistrany obchodu short pozíciu 1 lot futures kontrakt marec 2024 pšenice za vopred stanovenú strike cenu (teda 240 EUR/t). Týmto obchodom sme si na 50 ton produkcie de facto vytvorili minimálnu cenu, ktorá sa rovná strike cene mínus zaplatenej opčnej prémii, čiže 240 – 9,40 = 230,60 EUR/t. Na druhej strane, aby stratégia fungovala, potrebujeme v našom sklade doma na farme podržať alikvotnú časť pšenice, teda 50 ton.

Čo nám put opcia ponúka? Na jednej strane nás kryje pred poklesom ceny v prípade, ak pokles na trhu futures nastane, no súčasne budeme môcť profitovať aj na prípadnom raste ceny. To sa v prípade tradičného držania short pozície na trhu futures (obchody, ktoré sme robili doteraz) nedá – pretože ak cena podkladového aktíva v prípade držania short/krátkej pozície rastie, potom nám v rámci našej pozície na burzovom účte rastie aj finančná strata. No pri put opcii máme možnosť si opciu uplatniť len vtedy, keď nám to bude vyhovovať – a to je vtedy, ak cena na trhu futures klesne pod našu minimálnu cenu 230,40 EUR/t. Naším uplatnením opcie má protistrana obchodu povinnosť nám dodať short pozíciu 1 lot marcovej 2024 pšenice za cenu 240 EUR/t – teda na našom účte sa objaví 1 lot pšenice predanej za cenu 240 EUR/t (pri call opcii by to bol 1 lot nakúpenej pšenice – t.j. long/dlhá pozícia) bez ohľadu na to, za akú aktuálnu cenu sa v čase uplatnenia opcie bude marcový kontrakt 2024 obchodovať. Ak si opciu uplatníme v čase, keď marcový kontrakt 2024 sa bude na burze obchodovať dajme tomu za 180 EUR/t, potom môžeme tento 1 lot predanej pšenice za 240 EUR/t obratom vyrovnať nákupom za aktuálnu cenu, ktorá v tom momente bude 180 EUR/t a teda táto pozícia nám prinesie zisk 60 EUR/t (od tejto sumy si treba odčítať opčnú prémiu 9,40 EUR/t). Čo ak cena vzrastie k 300 EUR/t? Vtedy si opciu neuplatníme, tá prepadne, no my môžeme na domácom trhu spraviť obchod s našimi 50 tonami pšenice (držanej v sklade) za aktuálnu ponúkanú cenu v čase, keď sa pšenica bude na burze obchodovať za 300 EUR/t, čo dáva predpoklad na cenu na domácom trhu v okolí 270 EUR/t. Ako vidíme, takto sme na jednej strane krytí pred poklesom ceny, no môžeme sa zviezť aj na cenovom raste, ak cenový rast nastane. Samozrejme, za túto službu platíme – a to vo forme opčnej prémie, ktorej hodnota sa deň čo deň mení jednak v závislosti od toho ako blízko je strike cena opcie k reálnej aktuálnej cene na burze, tiež volatility na trhu a tiež doby do uplynutia platnosti opcie. Nie vždy sa opcia oplatí, pretože môže byť drahá. Ale ak očakávame možné pohyby ceny v budúcnosti do obidvoch strán a v relatívne veľkej amplitúde, potom to môže byť zaujímavá alternatíva.

Pokračujúce útoky Ruska na prístavy na Ukrajine vrátane terminálov na Dunaji vyhnali 24.7. 2023 ceny pšenice na MATIFe k 200–dňovému priemeru. Keďže domáce ponuky stále alikvotne nereagujú na burzové ceny, rozhodli sme sa, že si zahedžujeme ešte jeden lot (50 ton) pšenice prostredníctvom predaja marcového kontraktu 2024 za cenu 268,50 EUR/t (všetky obchody v reálnom čase evidujeme na našom twitterovom účte @agromagazin). Toto je jediná šanca ako si „odtrhnúť pre podnik“ niečo z aktuálneho cenového vzostupu pšenice na burze, aj keď priznávame, že radšej by sme už zrealizovali nejaké obchody na domácom trhu.

Kukurica

Na burze MATIF sme do začiatku júla zahedžovali cez trh futures 250 ton budúcej produkcie kukurice za priemernú cenu 256,75 EUR/t. Obzeráme sa po možnosti spraviť na časť produkcie forwardový kontrakt na domácom trhu, no trh je doslova zmrazený a ponuky, ak vôbec sú, tak sú cenovo neatraktívne. Ak teda chceme využiť súčasný cenový rast kukurice na burze, budeme musieť ďalej chytať cenové vzostupy len cez trh futures a čakať, kým sa situácia na domácom trhu nedostane viac do normálu.

I preto sme 24.7. 2023 otvorili ďalšiu krátku pozíciu predajom 1 lotu (50 ton) marcového kontraktu kukurice 2024 za predajnú cenu 249,75 EUR/t. Zahedžovaných tak máme cez burzu 300 ton kukurice. Ak cena na burze MATIF ďalej porastie, tieto naše pozície nám budú vytvárať burzovú stratu, takže našich 300 ton kukurice nebude profitovať na tomto ďalšom prípadnom cenovom raste. Je to daň za to, že na druhej strane budeme chránení pred cenovým poklesom. Veríme, že domáce ceny kukurice sa ďalšie mesiace už nebudú obchodovať za vyšší negatívny rozdiel ako 70 EUR/t pod cenami MATIF (t.j. cena MATIF mínus 70 EUR/t a viac), ale že tento cenový rozdiel sa začne postupne zmazávať smerom k normálu (t.j. 30 EUR pod cenami MATIF).

Repka

Po tom, čo koncom júna nastúpila na trh cenová korekcia a stlačila na MATIFe ceny repky späť k jej 50–dňovému priemeru (cena klesla zo 475 EUR/t na 430 EUR/t), sme sa rozhodli, že ak cena komodity sa znovu vráti späť k 100–dňovému priemeru, potom predáme na domácom trhu značnú časť našej produkcie. Na našej výmere 100 ha sme zozbierali v tejto sezóne 328 ton repky (produkcia 3,28 t/ha), pričom 100 ton sme už na jar zakontrahovali za cenu 450 EUR/t. S vyššie uvedenou stratégiou sme tak čakali na ďalší predajný signál, ktorý nastal 11.7. 2023. Repka na MATIFe opäť siahla na svoj 100–dňový priemer, tentoraz na cenovke 455 EUR/t. Rozhodli sme sa v tento deň predať na domácom trhu 178 ton repky za cenu 415 EUR/t. Domáce ponuky sa hýbali značne pod cenami MATIF, napriek tomu sme obchod zrealizovali. Obávali sme sa totiž toho, že robustná produkcia komodity v EÚ opäť zatlačí ceny nižšie. Súčasne s týmto obchodom sme uzatvorili aj jednu z našich futures pozícií, v ktorej sme hedžovali 50 ton produkcie repky so ziskom 387 EUR za kontrakt (resp. necelých 8 EUR/t). Dôvodom bol fakt, že po predaji na domácom trhu nám ostalo v sklade už len 50 ton repky, pričom naša hedžingová pozícia na burze kryla produkciu 100 ton (2 loty). Tým, že sme odpredali 50 ton, ostala nám už len 1 pozícia v objeme 1 lot, teda 50 ton, čo sa rovná objemu, ktorý držíme v sklade.

Ďalšie dni na trhu však ukázali, že sme mohli ešte s predajom chvíľu počkať. Repka totiž na tretí pokus na MATIFe prerazila úroveň svojho 100 – dňového priemeru a aj vďaka geopolitickému napätiu na Ukrajine sa pomerne rýchlo vyštverala k svojmu 200–dňovému priemeru, ktorý ležal na nami tu minulý mesiac (viď AGROMAGAZÍN 07/2023) avizovanej cenovke 520 EUR/t. Keď sa repka vyšplhala 20.7. 2023 na túto úroveň, hneď sme rozbehli prieskum na predaj zvyšných 50 ton komodity na domácom trhu. Ponuka len na cenu 450 EUR/t (domáci trh) sa nám však zdala nízka. Preto zatiaľ nepredávame a paradoxne, teraz dúfame, že na MATIFe sa repka znovu zosunie nadol k 450 EUR/t (na svoj 100–dňový priemer), aby sme mohli vystúpiť z našej hedžingovej pozície s relatívne malou stratou a následne zrealizovať rehedžing pri vyššej cene. Ak ale ponuky na domácom trhu sa viac priblížia k cenám MATIF, predáme aj našich finálnych 50 ton produkcie a opustíme aj našu hedžingovú pozíciu na trhu futures.

Aktualizácia 28.7.2023: Repka sa priblížila k svojmu 100–dňovému priemeru, preto uzatvárame našu finálnu short pozíciu (50 ton/1 lot, kontrakt február 2024) otvorenú dňa 12.6.2023 za predajnú cenu 446 EUR/t, keď pozíciu vyrovnávame nákupom za 467 EUR/t, čo znamená, že na týchto 50 tonách zaznamenávame burzovú stratu 21 EUR/t. Týmto nechávame našich finálnych 50 ton repky v sklade bez cenovej ochrany. Veríme, že repka sa vráti na MATIFe na 520 EUR/t – ak sa tak stane pokúsime sa predať zvyšnú produkciu na domácom trhu za cenu 480 EUR/t. Ak by sme takú ponuku nedostali, zrealizujeme rehedžing 1 lotu (50 ton) na MATIFe za cenu nad 500 EUR/t. Ak cena na MATIFe bude pokračovať v poklese, takticky prehráme a zrejme budeme musieť kapitulovať predajom zvyšnej produkcie za nižšiu cenu na domácom trhu. Veríme však, že aktuálne vysoká volatilita cien na burze nám zahrá do karát a repka si na MATIFe ešte urobí výlet do pásma nad 500 EUR/t.

Sója

Vyčkávame. Burzová pozícia sa vplyvom rastu cien na trhu dostala do straty, no súčasne by sme mali vidieť na domácom trhu rastúce ceny.

David Karkulín, AGROBIZNIS

 

Tabuľka č.1: Predajný plán produkcie: Burzové obchody virtuálnej farmy AGROMAGAZÍNu v sezóne 2023/24 vrátane aktuálnej hodnoty otvorených pozícií na hedžingovom obchodnom účte k 26.7. 2023.

Plodina

Objem/

Burza

Dátum realizácie obchodu

Realizované obchody

Vstupná cena

Aktuálna otvorená pozícia

zisk/strata z obchodu

26.7. 2023

Medzimesačná zmena

EUR

Pšenica

 

100 t

MATIF

2 loty

14.2.2023

 

short futures mar 24

predaj za cenu 288,75 €/t

+ 28 €/t

Otvorená pozícia

zisk 2 800 €

-2 150

 

150 t

MATIF

3 loty

30.3.2023

 

short futures mar 24

predaj za cenu 267,75 €/t

+ 7 EUR/t

Otvorená pozícia

zisk 1050 EUR

-3 187

 

50 t

MATIF

1 lot

12.6.2023

 

short futures mar 24

predaj za cenu 245,75 €/t

-15 €/t

Otvorená pozícia

strata 750 €

-1 050

 

50 t

MATIF

1 lot

21.6.2023

 

short futures mar 24

predaj za cenu 258,00 €/t

- 2,75 €/t

Otvorená pozícia

strata 137 €

-1 050

 

50 t

MATIF

1 opcia

20.7.2023

Nový obchod!

Nákup PUT opcie na futures mar 2024 za strike cenu 240 €/t, zaplatená opčná prémia 9,40 €/t

Hodnota opčnej prémie: 490 €, resp. 9,80 €/t

Zisk na prémii: 20 €

+20

 

50 t

MATIF

1 lot

24.7.2023

Nový obchod!

 

short futures mar 24

predaj za cenu 268,50 €/t

+ 8,25 €/t

Otvorená pozícia

zisk 412 €

+412

Kukurica

100 t

MATIF

2 loty

14.2.2023

 

short futures nov 23

predaj za cenu 279,75 €/t

+ 36,75 €/t

Otvorená pozícia

zisk 3 675 €

-1 975

 

50 t

MATIF

1 lot

12.6.2023

 

short futures jún 24

predaj za cenu 234,50 €/t

-13 €/t

Otvorená pozícia

strata 650 €

-875

 

50 t

MATIF

1 lot

16.6.2023

 

short futures jún 24

predaj za cenu 241,75 €/t

- 5,75 €/t

Otvorená pozícia

strata 288 €

-875

 

50 t

MATIF

1 lot

21.6.2023

 

short futures mar 24

predaj za cenu 248,00 €/t

+ 2,5 €/t

Otvorená pozícia

zisk 125 €

-875

 

50 t

MATIF

1 lot

24.7.2023

Nový obchod!

short futures mar 24

predaj za cenu 249,75 €/t

+ 4,25 €/t

Otvorená pozícia

zisk 212 €

+212

Sója

27,2 t/1000 bušelov

CBoT

1 lot

21.6.2023

 

short futures nov 23

predaj za cenu 13,61 $/bušel

(13 610 $/kontrakt, resp. 12 384 €)

kurz 1,099 $/€

- 0,60 $/bu

Otvorená pozícia

strata 464 €

(pri kurze 1,106 $/€)

-500

Hodnota hedžingového účtu

 

26.7.2023

 

+ 6 005 €

 

-11 893 €

MATIF: 1 lot pšenice, kukurice, repky je ekvivalentom objemu 50 t plodiny

CBoT: 1 lot mini kontraktu sóje je ekvivalentom 27,2 t plodiny, resp. 1000 bušelov

Poznámka: Všetky nové otvorené pozície ako aj realizované obchody v priebehu mesiaca zverejňujeme hneď po realizácii týchto obchodov na našom twitterovom účte @agromagazin.

 

Tabuľka č.2: Zrealizované predaje plodín na fyzickom trhu SR (sezóna 2023/24).

Plodina

Objem

Dátum realizácie obchodu

Typ realizovaného obchodu

Aktuálna pozícia

Realizačná cena

REPKA

100 t

22.3.2023

 

Forward. kontr

fyz. trh SR

Dodanie 7/22

450 €/t

 

 

178 t

11.7.2023

Nový obchod!

Predaj

fyz. trh SR

Dodanie 7/22

415 €/t

 

Pšenica

12,5 % NL

 

200 t

 

22.3.2023

 

Forward. kontr

fyz. trh SR

Dodanie 7/22

215 €/t

 

Plánovaná produkcia farmy (500 ha) v sezóne 2023/24: 1000 ton pšenice (200 ha), 300 ton repky (100 ha), 750 ton kukurice (100 ha), 240 t sóje (100 ha).

Dosiahnutá skutočná produkcia 2023/24: 1132 ton pšenice, 328 ton repky.

 

Tabuľka č.3: Zrealizované hedžingové OBCHODY NA BURZE (sezóna 2023/24).

Plodina

burza

Objem

(typ obchodu)

Kontrakt

Short/

long pozícia

Otvorenie pozície

Cena (N/P)

dátum

Zatvorenie pozície

Cena (N/P)

dátum

Netto

Zisk/

strata na tonu

Zisk/ strata z obchodu

Pšenica

MATIF

50 t (futures)

SEPT 23

Short

328,75 €/t (P)

14.2.2023

226,50 €/t (N)

22.3.2023

+102,25 €/t

Zisk 5 112 € z obchodu

Repka

MATIF

50 t (futures)

NOV 23

Short

555,25 €/t (P)

14.2.2023

438,50 €/t (N)

22.3.2023

+116,75 €/t

 

Zisk 5 837 € z obchodu

 

50 t (futures)

FEB 24

Short

481,00 €/t (P)

30.3.2023

405,00 €/t (N)

23.5.2023

+76 €/t

 

Zisk 3 800 € z obchodu

 

50 t (futures)

FEB 24

Short

476,00 €/t (P)

16.6.2023

468,25 €/t (N)

11.7.2023

+7,75 €/t

 

Zisk 387 € z obchodu

Nový obchod!

50 t (futures)

FEB 24

Short

446,00 €/t (P)

12.6.2023

467,00 €/t (N)

28.7.2023

-21 €/t

 

Strata 1 050 € z obchodu

Kukurica

MATIF

100 t (futures)

NOV 23

Short

267,75 €/t (P)

27.2.2023

213,00 €/t (N)

23.5.2023

+54,75 €/t

 

Zisk 5 475 € z obchodu

 

Bilancia uzatvorených obchodov na burze (6 obchodov)

    19 561 EUR

 Vysvetlivky: N – nákup, P- predaj , short pozícia – ochrana voči poklesu ceny, long pozícia – ochrana voči rastu ceny

SHORT (t.j. krátka) pozícia znamená otvorenie pozície prostredníctvom predaja (P) komodity, pričom následné vysporiadanie obchodu sa deje cez spätný nákup (N) rovnakého objemu – preto short pozícia zarába na poklese ceny a prerába na raste ceny. V prípade LONG (dlhej) pozície je to naopak. Pri otvorení nakupujeme a vysporiadame pozíciu jej predajom. Preto LONG pozícia zarába na raste ceny komodity a prerába pri poklese ceny.

MATIF: 1 kontrakt/1 lot = 50 t pšenice, kukurice, repky

CBoT: 1 minikontrakt = 1000 bušelov = 27,2 t sóje

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov