tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Predstavujeme vám všetkých kandidátov nominovaných v súťaži NAJ Agromanažér roku 2023.

Hlasovací formulár najdete na tomto odkaze.

 

Ing. Miroslava Bukovičová

predsedníčka RD Dovalovo

Miroslava Bukovičová

Líderka s finančnou disciplínou

Miroslavu Bukovičovú môžeme charakterizovať ako líderku agropodniku, ktorej prioritou je za každých okolností dodržiavať prísnu finančnú disciplínu. Práve táto disciplinovanosť, prísne sledovanie cash flow podniku a neustále myslenie na „zadné vrátka“ v podobe tvorby finančnej rezervy pomohli družstvu pod jej vedením preskákať cez nejeden ekonomický problém.

Družstvo dokonca jeden čas po sérii mimoriadne nepriaznivých udalostí, ktoré už vyzývali na hodenie „uteráka do ringu“ a definitívne ukončenie prvovýroby mlieka, balansovalo na hranici insolventnosti. Ing. Miroslava Bukovičová však dokázala dostať podnik späť do hry aj vďaka svojej duchaprítomnosti, precíznemu finančnému manažmentu, vôli nevzdávať sa, schopnosti zomknúť tím pracovníkov okolo seba, ako aj schopnosti udržať si dôveru obchodných partnerov.

Prvovýroba mlieka v Dovalove hlavne vďaka jej silnej vôli a odhodlanosti prežila svoju klinickú smrť a dnes píše novú kapitolu života, ktorej dominuje efektivita založená na dôslednosti a strategickom plánovaní celého tímu ľudí zainteresovaného do výroby.

M. Bukovičová svojim pracovníkom plne dôveruje a ako hovorí, necháva ich robiť si svoju prácu, nech majú možnosť sa realizovať. „Dôsledne plánujeme, pričom vedúci pracovníci si spontánne zadávajú sami čiastkové ciele, ktoré vedú podnik k vytýčeným métam,“ vysvetľuje predsedníčka. Jej úlohou je zodpovedne sledovať finančné zdravie podniku a držať na uzde rozpočet vrátane požiadaviek zootechnika a agronóma.

„Odkladám bokom peniaze, finančne plánujem platby na polrok dopredu a pozorne sledujem cash flow podniku,“ vysvetľuje M. Bukovičová. Na každú väčšiu investíciu je pevne stanovený rozpočet a následne každý člen tímu diskutuje stratégiu, ktorú bude potrebné realizovať tak, aby sa do rozpočtu vošiel bez toho, aby výraznejšie narušil úžitkovosť či nejakým spôsobom obmedzil krmovinovú základňu zvierat. Hlavne v časoch vysokého rastu nákladov na vstupy sa táto stratégia podniku veľmi osvedčuje. Obmedzený rozpočet tak spúšťa v hlavách týchto ľudí okolo predsedníčky brainstorming vedúci k opatreniam, ktoré ďalej zefektívňujú výrobu.

 

Ján Poduška

výrobný riaditeľ, AGROMARKT – Nýrovce, s.r.o.

Ján Poduška

Praktik sústreďujúci sa na plnenie cieľov

Jána Podušku by sme mohli v kocke charakterizovať ako vysokošpecializovaného praktika, ktorý sa sústredí na napĺňanie vopred vytýčených, no hlavne realisticky stanovených cieľov. Jeho bohaté takmer pol storočné skúsenosti z praxe ho naučili intuitívne manažovať výrobu na základe toho, čo sa reálne na poliach deje a nie podľa metodík odborných príručiek. Tento prístup mu tak častokrát pomáha efektívne šetriť vstupy do výroby bez toho, aby sa to negatívne prejavilo na výnosoch plodín.

Za celým procesom dosahovania efektivity je však toho oveľa viac. Všetko sa začína dôsledne premysleným plánom, ktorého sa tento manažér a tím ľudí okolo neho následne držia. Na tento plán sú naviazané aktivity, ktoré je potrebné zrealizovať, pričom J. Poduška považuje za kľúčové pravidelne a zreteľne odkomunikovať so zamestnancami plánované činnosti. „Každý pozná môj štýl rozdeľovania práce. Ráno sa stretávame, zadám úlohy a následne už nikomu nič neopakujem. Každý vie, čo treba spraviť,“ hovorí striktne tento manažér, ktorý sa snaží byť vo svojej práci vždy zodpovedný a súčasne vyžaduje zodpovedný prístup k práci aj od svojich zamestnancov. Súčasne je však k nim aj empatický, ľudský a úprimný, pretože vie, že úspech firmy možno stavať len na vzájomnej dôvere, úcte a spolupráci každého člena tímu.

K silným stránkam J. Podušku patrí jeho zmysel pre experimentovanie, pričom vonkoncom nie je náhoda, že podnik prevádzkuje množstvo maloparcelových pokusov pre nadnárodné spoločnosti ako aj Dni poľa, kde sa manažment delí o výsledky so svojimi kolegami z branže. Z testov si tento manažér odnáša množstvo vedomostí, ktoré následne aktívne v Nýrovciach aplikujú do vlastnej výroby.

Ich skúsenosti pritom využívajú aj samotné šľachtiteľské firmy. Príkladom môžu byť zaujímavé výsledky sejby jarných odrôd jačmeňov v jesennom termíne, ktoré v ostatných rokoch rýchleho nástupu sucha a teplého počasia počas jari vykazujú lepšiu odolnosť voči týmto faktorom v porovnaní s tým, keď sú zasiate v tradičnom jarnom termíne.

 

Vendelín Novysedlák

prokurista, Olšanka, s.r.o.

Vendelín Novysedlák

Konštruktívny kritik

Vendelína Novysedláka by sme mohli charakterizovať ako agromanažéra, ktorý sa nebojí kritizovať veci. Jeho kritika je však vždy konštruktívna a hlavne motivačná, pretože sa snaží pomenovať problém a následne v ďalšom kroku hľadať naň odpovede. „Problémy sú tu na to, aby sa našlo na ne riešenie,“ vyjadruje svoje presvedčenie líder agropodniku v Košických Olšanoch.

Samozrejme, kritika nie je vždy ideálne prijímaná okolím, čo v kombinácii so striktnosťou a súčasne prísnosťou a priamym štýlom vyjadrovania tohto agromanažéra ho občas vnáša do nepríjemných situácií. Tie je však ochotný podstupovať, keďže je presvedčený, že jeho kritické pripomienky sú na dobro veci.

Práve tento neoblomný prístup, občas, ako priznáva, až tvrdohlavosť, ho dokázali v priebehu jeho profesijného života v chlebovom odvetví preniesť cez množstvo prekážok a tým šancu vybudovať úspešnú poľnohospodársku firmu napriek tomu, že jej začiatky boli veľmi ťažké.

Silnou črtou tohto lídra je i dobrý cit na výber správnych ľudí, ktorými sa dokáže obklopiť a ktorí sú skutočnými odborníkmi vo fachu. „Ja sa nestarám do ich odbornej roboty a oni do mojej,“ hovorí o jednom z pravidiel V. Novysedlák. Umenie delegovania práce na tých správnych ľudí mu pritom dáva možnosť sústrediť sa na svoje silné stránky, do ktorých nepochybne patrí hľadanie nových príležitostí na trhu.

Dnes tento manažér už síce postupne zveruje vedenie podniku do rúk svojich potomkov a zaťov, no stále mu patrí silná pozícia v jeho riadení. Je to matador s dlhoročnými skúsenosťami, ktorého ako mentora nepochybne oceňujú nielen jeho zamestnanci, ale aj kolegovia z branže.

 

Marian Halmeš

Konateľ SEMA HŠ, s.r.o., Nový Dvor Sládkovičovo

Marian Halmeš

Ľudský šéf

Marian Halmeš je typický poľnohospodár, ktorý celý svoj produktívny život odpracoval v prvovýrobe, z toho 25 rokov v ekologickej poľnej výrobe. No jeho prioritou sú ľudia, a tak robí všetko preto, aby zamestnanci podniku chodili do práce s úsmevom.

Kvalitné poľnohospodárske vzdelanie a prax na Semenárskom štátnom podniku Sládkovičovo mu dali množstvo cenných skúseností. Od roku 1997 začal podnikať v spoločnosti SEMA HŠ, s.r.o., a hneď prihlásil do ekologického systému pestovania 1 325 hektárov ornej pôdy. Riskantný krok k vtedy málo známemu, no cenovo atraktívnemu spôsobu obrábania pôdy mu pomohlo rýchlejšie vyrovnať miliónové záväzky.

Nielen finančné hľadisko, ale najmä presvedčenie o správnej voľbe pre nekonvenčné hospodárenie je pre Mariana Halmeša podstatné. „Vďaka tomu, že k nastaveným pravidlám pre ekológiu pristupujeme zodpovedne a bez prehreškov, máme dôveru aj u našich obchodných partnerov, kde máme odbyt zaistený dlhodobo,“ priznáva. Dokonca dopyt prevyšuje možnosti podniku dvojnásobne.

Starostlivo ošetrované, čisté a prehľadne zaparkované poľnohospodárske stroje na Novom Dvore a pozemky s vyšším obsahom humusu a kvalitnou štruktúrou pôdy sú vizitkou zodpovedného agromanažéra.

No najsilnejšou stránkou Mariana Halmeša je jeho ľudský prístup – podarilo sa mu vybudovať kolektív odborne zdatných zamestnancov, ktorí mu pomáhajú napĺňať stanovený cieľ, presvedčení o jeho zmysle.

Naplnila sa aj jeho vízia, keď k podnikaniu na pôde pritiahol aj syna. Spoločne rozhodujú o investíciách na modernizáciu agrotechniky či zmene prístupu k osevným postupom. Prial by si už iba stabilnejšie podnikateľské prostredie a konkurencieschopnosť domácich biopotravín pre všetkých obyvateľov Slovenska.

 

Ivan Gombár

Spolumajiteľ AGRO-GOMBÁR, s.r.o., Bardoňovo

Ivan Gombár

Cieľavedomý inovátor

Ivan Gombár sa nezľakol výzvy porevolučných spoločenských zmien. Zdvihol hodenú rukavicu a s cieľom dokázať svojej rodine, že vie hospodáriť, začal odvážne napĺňať svoju predstavu úspešného poľnohospodárskeho podniku v Bardoňove. K cieľu sa dopracoval aj s podporou manželky a synov.

Agromanažér Ivan Gombár dokázal zhodnotiť svoje skúsenosti z predošlej praxe na družstve, ako aj poznatky zo študijných ciest do zahraničia. V ťažkých začiatkoch mladému roľníkovi poslúžil príklad amerického štýlu hospodárenia na veľkej rodinnej farme. Investoval nielen množstvo času a energie, ale aj všetky rodinné úspory.

Rozhodnutia však prijímali v rámci rodiny spoločne. Pätnásťhektárový hospodársky dvor prebudovávali za pochodu, investovali do nových technológií a zariadení a vďaka strojovému parku zvládajú kvalitne robiť aj agrotechniku na poliach s výmerou 2 160 hektárov.

Na dnešnej vzornej podobe podniku sa odráža 20 rokov systematickej a vytrvalej práce cieľavedomého inovátora. Práca na zlepšovaní štruktúry pôdy, riadenej výžive rastlín a s najlepšími odrodami plodín sa úročí vo vynikajúcich výsledkoch a stabilných úrodách. Riadenie podniku časom prevzal syn, Marián Gombár, ktorý rozšíril rastlinnú produkciu o špeciálnu. K hlavným poľným plodinám pribudlo pestovanie jahôd a ovocných stromov.

Cieľavedomosť, vytrvalosť, odvaha a láska k pôde patria medzi silné stránky Ivana Gombára. Z každého detailu cítiť, že ho táto práca baví i živí. No nemá problém kriticky reagovať na politickú situáciu: „Pomohlo by, ak by tí, ktorí nás vedú, viac neškodili, ak už nedokážu pomôcť,“ komentuje. Verí však, že ďalšie generácie rodu Gombárovcov budú príkladne pokračovať v rodinnom hospodárení na otcovej hrude.

 

Ivan Kačur

SHR Michalovce

Ivan Kačur

Optimistický vizionár

Súkromne hospodáriaci roľník Ivan Kačur svojím optimizmom a správnou víziou dobre fungujúceho podniku pritiahol tím ľudí, ktorí pochopili jeho zámer a podporujú ho kvalitnou prácou. Za ostatné desaťročie v jeho rodinnej firme rástol výkon, zisk aj priemerný zárobok. Preto nemá núdzu o žiadosti do pracovného pomeru.

V chotári Michaloviec sa hlavná činnosť farmy zameriava na rastlinnú výrobu základných plodín na vyše 1 500 hektároch, no diverzifikuje aj smerom k agroturistike. V okolí Zemplínskej šíravy prevádzkuje penzión a rekreačné služby. Ivan Kačur vníma problémy pozitívne, s vierou v správnosť svojho cieľa. Môže sa spoľahnúť na svojich zamestnancov a ich schopnosti.

Prácu v poľnohospodárstve považuje za krásne povolanie, či skôr poslanie, a učí ho tak vnímať aj ďalších ľudí okolo seba, vrátane svojich detí. Dcéra ako podniková ekonómka a syn s vlastnou firmou môžu čerpať z príkladu otcovho podniku i jeho pozitívnej energie. Jeho silnou stránkou je totiž fakt, že aj v neistých časoch vidí príležitosti pre rozvoj.

Svoju vyše päťdesiatročnú prax založil na premyslenom pláne a postupne zhmotnil víziu súkromného podniku. Jasné podmienky dohodol aj so zamestnancami, ktorým podnik poskytuje viacero benefitov. Jeho filozofia, že iba kvalitnou prácou možno vytvárať hodnoty, sa osvedčila. Prosociálny prístup pomohol Ivanovi Kačurovi zvládnuť nejeden problém.

Obnova úrodnosti pôdy, optimalizácia výrobného procesu, vzorovo obrobený chotár, prakticky zorganizovaný hospodársky dvor a investície do modernizácie strojového parku prinášajú výborné produkčné ukazovatele. „Výsledky práce najlepšie zhodnocujú človeka,“ potvrdzuje Ivan Kačur svoju teóriu, že perspektívu má podnik vtedy, ak z jeho pozitívnych výsledkov majú prospech aj jeho zamestnanci.

 

Peter Dianiška

Spolumajiteľ Agrofarma Dianiška, s.r.o., Tisovec

Peter Dianiška

Ovčiar s rodinnou tradíciou

Chovateľ oviec v okolí Tisovca pokračuje vo vyše 200-ročnej rodinnej tradícii. Potreby ovečiek vníma veľmi citlivo a dopraje im čo najlepšiu pašu na lúke plnej horských bylín a kvetov. Pochopil, že sa mu odmenia kvalitným mliekom, z ktorého vyrába výnimočne chutné produkty, syry, bryndzu, žinčicu. Ovčie výrobky oceňujú na tých najvyšších miestach, dokonca aj značkou kvality či regionálnou značkou Gemer – Malohont.

Peter Dianiška s bratom Miroslavom založili v roku 2008 Agrofarmu Dianiška, s.r.o., ktorej sa dnes venujú spoločne s rozvetvenou rodinou. Samozrejme, že si to vyžaduje dobrú vnútornú komunikáciu, čo pre Petra Dianišku, hlavu rodiny s láskavým úsmevom, nie je problém. Dianiškovci si rozumejú a zásadné rozhodnutia prijímajú spoločne.

O tisíc hlavé stádo oviec plemena lakon, v troch kŕdľoch rozmiestnených na stráňach, sa stará bača a sedem pastierov a dojičov. Zaužívali si pripúšťanie oviec v dvoch termínoch, a tak mlieko doja počas desiatich mesiacov v roku. K Veľkej noci odpredajú ročne asi 400 jahniat. V sezóne dosiahnu priemerne asi 35 kg syra na ovcu. Výrobky spracúvajú a predávajú vo vlastnej prevádzke.

Pre Petra Dianišku je rozhodujúca kvalita, ktorú oceňuje aj široká klientela. Preto zostáva verný pastevnému spôsobu, hoci je to tá najnáročnejšia intenzívna forma chovu. Postupne si na farmu zabezpečili mechanizáciu na všetky poľné operácie a nevyhnutnosťou sa stali aj kŕmne pásy a strojové dojenie na hospodárskom dvore. Mladší členovia rodiny už získali odborné vzdelanie a vďaka nim sa darí domáce produkty propagovať a ponúkať aj cez internet.

V čistej prírode na okraji národného parku Muránska planina sa darí aj včelám, med z Včelej farmy Dianiška vyhráva súťaže. Petra Dianišku teší nadšenie pokračovateľov rodinnej agrárnej tradície a citlivým prístupom k zvieratám a prírode dáva ostatným príklad, ako sa dá vybrúsiť diamant na zelených lúkach.

 

Ing. Marcel Nešťák

Predseda PD Čachtice

Marcel Nešťák

Hrdý optimista

V skratke by sme mohli Ing. Marcela Nešťáka charakterizovať ako hrdého a zdatného agromanažéra, ktorého pozitívna energia priťahuje úspech. Predseda Poľnohospodárskeho družstva Čachtice riadi viacero súčastí podniku, ktoré do seba zapadajú, dopĺňajú sa a v koncovke sa prezentujú spotrebiteľom v podnikovej predajni. V nej ponúkajú kvalitu zo slovenskej produkcie zeleniny, ovocia, hrozna, mäsových i mliečnych výrobkov, vajec či zrnín spracovaných do kŕmnych zmesí.

Okrem tradičných poľných plodín dopĺňa rastlinnú výrobu družstva aj špeciálna. Tradičný samozber v ovocných sadoch sa teší veľkej obľube. Ponuku však rozširujú aj o doplnkové služby. Prevádzkujú aj verejnú čerpaciu stanicu pohonných hmôt a samoobslužnú autoumyváreň.

Pestrý sortiment s pridanou hodnotou je dielom kolektívu zamestnancov družstva pod vedením mladého manažéra.

Viera v lepšiu budúcnosť a konštruktívna komunikácia je silnou stránkou Ing. Marcela Nešťáka. Dokázal si poradiť aj s nedostatkom pracovnej sily a dnes sa môže spoľahnúť na kvalitný kolektív. Darí sa mu nájsť cestu aj k spriazneným podnikom, s ktorými spolutvoria širokú produktovú paletu.

Je to len vec zmýšľania, aby sa slovenskí výrobcovia navzájom podporili, aby tak dokázali ponúknuť kvalitné domáce potraviny za výhodnú cenu,“ presvedčivo hovorí Ing. Marcel Nešťák. Snaží sa hľadať v každom okamihu pozitívnu stránku a verí, že raz príde doba, keď slovo „poľnohospodár“ bude pojem a vážená profesia.

 

Ing. Jozef Mechura, st.

Spolumajiteľ Agro Mechura, s.r.o., Dedinka

Jozef Mechura

Čestný a dôveryhodný rodinný gazda

Ing. Jozefa Mechuru staršieho možno najvýstižnejšie označiť za rodinného poľnohospodára, ktorý miluje nielen svoju rodinu, ale aj slovenskú domovinu. V turbulentných porevolučných rokoch vypočul hlas srdca a so cťou zvládol transformáciu bývalého poľnohospodárskeho družstva na súkromné hospodárenie. Chopil sa príležitosti pre rozvoj podniku, a tak nesklamal dôveru podielnikov.

Spolu s ním na 930 hektároch rodinnej farmy pracuje už štvrtá generácia „gazdov“ rodiny Mechurovcov. Na základoch SHR vznikla v roku 2019 rodinná farma Agro Mechura, s.r.o., ktorú už vedie spolu s dvoma synmi a dcérou. Všetci štyria sú vyštudovaní poľnohospodárski inžinieri.

Najsilnejšou stránkou tohto agromanažéra je dôveryhodnosť a poctivé jednanie. V najťažších chvíľach mu pomohla rodina a musel dokázať predovšetkým sám sebe, že to zvládne.

S využitím modernej techniky a prispôsobením agrotechniky dosahuje vynikajúce výsledky v pestovaní hlavných poľných plodín, a to nad priemerom okresu.

Hustý les a remízky, ktoré lemujú polia, sú vstupnou bránou pre poľovnú zver. „Škody spôsobené zverou sa snažíme eliminovať vhodne zvolenými osevnými postupmi, ale hlavne spoluprácou s poľovnou spoločnosťou Mier Hurbanovce, ktorá sa riadne stará o revír,“ vysvetľuje poľnohospodár a zároveň poľovník Ing. Jozef Mechura st.

Budúcnosť rodinnej farmy postupne odovzdáva do rúk mladých, odborne zdatných a rozhľadených ľudí. Cieľom Jozefa Mechuru st. je „vytvárať podmienky pre dôstojný život doma, na Slovensku, ktoré netreba len ospevovať, ale tu aj žiť a robiť ho krásnym.“

 

Ing. Ľudovít Vašš

Spolumajiteľ, Ovocná a okrasná škôlka Biele Karpaty, s.r.o., Nemšová

Ľudovít Vašš

Nadšený dendrológ je tímovým hráčom

Ing. Ľudovít Vašš je mladý nadšenec dendrológie, ktorý našiel zmysel života v tom, čo ho baví. Rozvoj podniku by však nebol možný bez tímu šikovných kolegov. V kraji pod Bielymi Karpatami udržujú genofondový sad našich pôvodných odrôd. S úspechmi komerčne ponúkajú široký sortiment drevín spolu s komplexným produktovým sortimentom a osobným poradenstvom.

Ovocnú a okrasnú škôlku Biele Karpaty, s.r.o., so sídlom v Nemšovej vedie od roku 2019 s kolegom Ing. Jánom Veselým. Hospodária na 20 hektároch a ročne dopestujú v škôlke 45 tisíc podpníkov v rámci 77 množených botanických druhov, predovšetkým jabloní a hrušiek, ale tiež sliviek, čerešní, višní, ringlot či oskoruší. Ich sezóna trvá 365 dní v roku a prakticky ručnou prácou robia intenzívnu kultúru pre extenzívne sady. Darí sa im získavať pracovníkov aj zlepšovať kvalitu pôdy. Dopyt rastie, a tak sa usilujú aj odborným vzdelávaním a poradenstvom šíriť povedomie a kultúru záhradníctva u nás.

Silnou stránkou zdieľneho mladého agromanažéra je ochota podeliť sa s vedomosťami a skúsenosťami s ostatnými. „Práca s ľuďmi je najnáročnejšia, ale nás to baví,“ priznáva Ľudovít Vašš, známy aj z farmárskej televíznej relácie. Záleží mu na tom, aby si ľudia vybraný strom obľúbili, spoznali ho a žili s ním jeho príbeh.

Ing. Ľudovít Vašš má podporu aj vo svojej rodine. To, že ho živí práca, ktorá ho baví, dáva zmysel jeho životu. A je šťastný, že ho chápe aj manželka a synček, ktorý už od malička „pomáha“ na farme. „Práca na poli, život v rytme roka a za každého počasia nie je jednoduchá, vyžaduje si fyzickú aj mentálnu silu,“ tvrdí. Ale vnútorná motivácia a napĺňanie dávneho sna ženie Ing. Vašša k budovaniu úspešnej firmy s perspektívou rozvoja a investícií.

 

Hlasovanie - Naj Agromanažér 2023

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov