tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Na farme v Brandenbursku havrany zabili približne 1 700 husí z voľného výbehu. Okresný úrad odmietol udeliť povolenie na streľbu aj po tom, čo odstrašujúce opatrenia nemali žiadny účinok.

Byrokratické šialenstvo:

Mnohí poľnohospodári sa cítia ohromení čoraz väčším množstvom dokumentácie, požiadaviek a predpisov. Chceme ukázať pomocou praktických príkladov, čo to znamená pre spoločnosti.

Kerstin Pezda, výkonná riaditeľka Massener Höfe v okrese Labe-Elster, musela minulý rok sledovať, ako havrany kruto zabíjajú veľké množstvo jej husí bez toho, aby jej bolo dovolené podniknúť proti nim účinné kroky. Cíti sa úplne nepochopená príslušným okresným úradom. Medzitým sa vzdala podnikania v oblasti výkrmu husí.

 

Okrem produkcie mlieka a chovu dojčiacich kráv sme doteraz v troch cykloch voľne vykŕmili 15 000 husí ročne. Marketing bol realizovaný hlavne prostredníctvom zmluvného partnera. Okrem toho bolo toto odvetvie podnikania tiež dôležitým prínosom pre spoločnosť. Niektoré husi sme predávali priamo a každoročne sme pre región organizovali tradičnú svätomartinskú a vianočnú husaciu večeru.

Havrany napádajú husi zozadu

Po odchove húsatiek vo vykurovaných halách ich chováme výlučne vonku na 6-hektárovom oplotenom pozemku. Problémy nespôsobuje ani tak líška, ktorá sa nemôže dostať cez plot, ale havrany. Tieto zrania husi zobákmi na zadnej strane chrbta a potom ich doslova konzumujú zozadu. V minulosti boli, našťastie, postihnuté iba jednotlivé zvieratá. Nemohli sme s tým nič urobiť, pretože tento druh havrana je chránený.

Ale minulý rok to bolo naozaj zlé. Havrany húfne útočili na husi a masakrovali ich. Každý deň uhynuli desiatky zvierat na vážne zranenia, ktoré im spôsobili havrany. Okamžite sme kontaktovali zodpovedné orgány, ako je veterinárny a poľnohospodársky úrad, ako aj úrad ochrany prírody a dobrých životných podmienok zvierat, aby sme získali podporu a nakoniec výnimku na odstrel havranov.

Ochrana plašením nepomohla

Masívne útoky havranov sa odohrali hlavne pred štátnymi sviatkami, ako je Nanebovstúpenie Pána a Turíce. Preto bolo ťažké alebo nemožné získať prístup k orgánom. Takže byrokratické administratívne postupy sa ťahali ešte dlhšie, zatiaľ čo naše zvieratá boli naďalej napádané vonku a museli kruto uhynúť.

Keď sme dostali niekoho z úradu k telefónu, zamestnanec zrejme nebral problém vážne a odvolal sa na špeciálnu ochranu havranov. Pretože sme nepoľavili a opakovane sme volali, v určitom okamihu nám bolo odporučené prijať odstrašujúce opatrenia. Zaviedli sme petardy a reproduktory a vyslali sme personál, aby havrany držali ďalej od husí.

Havrany sa však nenechali odradiť. Havrany si veľmi rýchlo uvedomili, že im nehrozí žiadne skutočné nebezpečenstvo a stále sa vracali. Ani odporúčané, ani samostatne vyvinuté odrádzajúce opatrenia nefungovali.

Uvažovali sme aj o vrátení husí späť do hál. Toto opatrenie by nebolo v súlade s našimi požiadavkami na chov a podobne ako odstrašujúce opatrenia by viedlo k prehnaným dodatočným nákladom.

Štyri týždne na spracovanie výnimky 

Keďže sme  stratili viac ako 5 % svojho kŕdľa husí, pokúsili sme sa získať výnimku na odstrel havranov argumentom na záchranu aspoň zvyšnej časti chovu. Bolo nám povedané, že najprv budeme musieť dokázať, že to boli havrany, a dokumentárne dokázať, že straty v predchádzajúcich rokoch neboli také vysoké. Okrem toho by sa v rámci výnimky museli zapojiť uznané združenia na ochranu prírody. Táto účasť sa vyžaduje zo zákona a lehota na predloženie pripomienok je zvyčajne štyri týždne.

Nakoniec nám bolo odporučené, že by sme mohli vytvoriť sieť na 6 ha otvorenej plochy, na ktorej sa pasú husi. Tento návrh by mohol byť dokonca technicky realizovateľný. Znamenalo by to však obrovské investičné náklady a bola by to hospodárska katastrofa. Aby sme to dosiahli, museli by sme generovať výnosy z predaja minimálne 250 € na hus, čo sa úplne vymyká realite trhu.

35 % straty

Keďže naše ruky boli zviazané úradmi, stratili sme 35 % kŕdľa kvôli zraneniam spôsobeným havranmi. S ťažkým srdcom sme sa rozhodli vzdať sa chovu husí, pretože za týchto podmienok a v súvislosti so správaním úradov už nie je možný zdravý chov a ekonomický výkrm.

Obchodné odvetvie sa stalo obeťou byrokracie

Stručne povedané, naša byrokracia zničila doteraz dobre fungujúce odvetvie podnikania. Je jasné, že orgány musia dodržiavať zákony, ale musia ich tiež interpretovať pragmaticky. A predovšetkým musia reagovať rýchlejšie.

Bolo by vhodné, keby orgány mohli rýchlo získať povolenie na odstrel, aby sme mohli zastaviť masaker a spolupracovať na nájdení priateľského riešenia na budúci rok.

Havrany zrania kravy a teľatá počas telenia

Havrany tiež útočia na naše dojčiace kravy. Počas telenia napádajú pôrodné vonkajšie orgány ležiacich a oslabených kráv. Havrany zranili niektoré kravy tak vážne, že sme ich museli utratiť. Tiež vyďobali oči niekoľkým novonarodeným teľatám. Teraz sme zmenili pastviny v čase otelenia a dúfame, že naše zvieratá budú lepšie chránené.

 

Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímky: Pezda

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov