tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Menej ruských hydinárskych fariem, nedostatok pracovných síl a sankcie na vstupy vyvíjajú výrazný tlak na odvetvie.

Pred 24. februárom 2022 bolo hydinárstvo jedným z najrýchlejšie rastúcich segmentov ruského poľnohospodárskeho sektora s ročným tempom rastu 10 až 11 %, avšak začiatok rusko-ukrajinskej vojny ukončil všetky existujúce nádeje na ďalší rast odvetvia, aspoň zatiaľ.

Súčasnú krízu potvrdzujú aj oficiálne štatistiky ruského ministerstva poľnohospodárstva, podľa ktorých počet hydinárskych fariem v Rusku klesol z 5 650 vo februári 2022 na iba 4 900 v roku 2024 (pokles o 13,2 %) a očakáva sa, že tento klesajúci trend bude pokračovať. Jedným z hlavných dôvodov tohto poklesu fariem sú vážne výpadky v dodávkach krmív, surovín a rôznych priemyselných technológií do ruského hydinárskeho sektora, z ktorých mnohé boli tradične dodávané zo zahraničia.

Podľa oficiálneho hovorcu ruského ministerstva poľnohospodárstva Dmitrija Patruševa sa pred rokom 2022 väčšina vysokokvalitných krmív, embryí, vakcín a zariadení na chov hydiny dodávala do Ruska zo zahraničia, predovšetkým zo štátov EÚ, avšak zavedenie sankcií viedlo k pozastaveniu väčšiny takýchto dodávok. Napriek súčasnému vykonávaniu štátnej politiky zameranej na nahradenie dovozu Rusko nemá potrebné kompetencie a skúsenosti na zavedenie výroby väčšiny takýchto výrobkov aspoň v krátkodobom horizonte. Rovnaká situácia je aj v prípade priemyselných zariadení a strojov, ako aj náhradných dielov - väčšina z nich bola v minulosti dodávaná ruským hydinárskym farmám zo Západu.

To už vyvolalo určité obavy výrobcov, väčšina z nich sa však domnieva, že súčasná situácia zostáva pod kontrolou, pričom sa zvažujú rôzne možnosti riešenia súčasných problémov.  Natália Stoljarová, vedúca oddelenia "Turecko", skupiny spoločností Damate, jedného z ruských výrobcov hydiny, sa vyjadrila: "Skupina rieši problémy s dodávkami náhradných dielov pre svoju produkciu pomocou v súčasnosti dostupných metód."

Nedostatok pracovnej sily

Situáciu komplikuje aj výrazný nedostatok pracovníkov v odvetví, ktorý prevyšuje hodnoty z obdobia po druhej svetovej vojne v rokoch 1945 - 1946, keďže značná časť pracovníkov odvetvia bola mobilizovaná do ruskej armády. V súčasnosti je najzložitejšia situácia vo viacerých  hlavných ruských regiónoch produkujúcich hydinu, medzi ktoré patria Tatarstan, Baškirsko, Dagestan a Krasnodar. Potvrdil to Roman Smirnov, generálny riaditeľ hydinárskej farmy Roskar, ďalšieho popredného ruského producenta hydiny.

Smirnov to komentuje: "V dôsledku oslabenia rubľa bol nedostatok zahraničných pracovníkov. Na vyriešenie tohto problému spoločnosť indexuje platy, priťahuje zamestnancov z iných lokalít a poskytuje im bývanie a poistenie." Súčasná kríza už viedla k vážnemu nedostatku hydiny a hydinových výrobkov v niektorých veľkých ruských obchodných reťazcoch, pričom vrchol bol zaznamenaný začiatkom tohto roka. Hoci v posledných týždňoch sa situácia vo všeobecnosti stabilizovala, analytici očakávajú v najbližších týždňoch nové vlny nedostatku hydinových výrobkov na ruskom trhu.

Predstavitelia niektorých popredných ruských výrobcov hydiny sa zatiaľ domnievajú, že súčasné obavy sú prehnané, pričom výroba v súčasnosti zostáva na takmer rovnakej úrovni ako v minulosti. Potvrdil to oficiálny hovorca spoločnosti Tkačev Agrokomplex, jedného z najväčších ruských výrobcov hydiny, podľa ktorého spoločnosť už viac ako päť rokov vyrába hydinové mäso na úrovni 105 000 - 106 000 ton a tento objem výroby plánuje udržať aj v budúcnosti.

Ceny hydinového mäsa a vajec

Podľa údajov niektorých ruských štátnych štatistických služieb, ako je Rosstat, ceny hydinového mäsa v Rusku rýchlo rastú a budú rásť aj v nasledujúcich mesiacoch. Vo všeobecnosti ceny hydinového mäsa a vajec v Rusku v posledných mesiacoch rastú dvojciferným tempom. Od novembra do decembra 2023 podľa Rosstatu chladené a mrazené kuracie mäso zdraželo o 29,26 %, slepačie vajcia o 40,29 %. Vláda to vysvetľuje rastúcim dopytom a určitými "chybami", ktorých sa dopustili jej úradníci.

Ruské ministerstvo poľnohospodárstva nedávno uviedlo, že zvažuje možnosť vynulovania dovozných ciel na vajcia zo „spriatelených“ krajín na celý rok 2024 a pracuje na prechode výrobcov a obchodných reťazcov na dlhodobé zmluvy a na zvýšení produkcie. Ruský poľnohospodársky regulátor Rosselchoznadzor koncom minulého roka zrušil obmedzenia na dodávky vajec a hydinových produktov z Azerbajdžanu a Turecka a plánuje sa, že rovnaké obmedzenia budú zrušené aj pre ďalších potenciálnych dovozcov do Ruska.

Nedostatok plemenných zvierat

Napokon, v Rusku sú vážne problémy s hydinou, ktorá sa do krajiny vždy dovážala zo zahraničia. Rusko historicky pociťuje nedostatok takýchto chovných zvierat. V dôsledku súčasnej krízy v tomto odvetví a rastu cien sa ich dovoz do Ruska mimoriadne predražil.

Podľa údajov Rosstatu stavy hydiny na ruských farmách od júna 2023 neustále klesajú spolu s mesačnou produkciou mäsa a vajec. K novembru 2023 sa celkový stav hydiny v Rusku odhadoval na 462,7 milióna zvierat, čo je o 3,2 % menej na medziročnej báze.

Pokiaľ ide o mesačnú produkciu mäsa, v novembri 2023 to bolo približne 540 000 ton (-3 % menej v porovnaní s novembrom 2022), zatiaľ čo v prípade vajec je to 3,15 milióna kusov (-1%).

Odborníci z Ruskej asociácie hydiny a nezávislí analytici v hydinárskom priemysle sa domnievajú, že vážne prerušenia dovozu násadových vajec od marca do decembra 2022 a celkový pokles ich dovozu o 60 % v priebehu dvoch rokov (na približne 300 miliónov kusov v roku 2023) sa stali hlavným dôvodom súčasnej krízy v ruskom hydinárskom sektore.

„Pre porovnanie, v roku 2020 Rusko doviezlo 700 miliónov násadových vajec, zatiaľ čo v roku 2021 – 600 miliónov,“ povedal Sergej Lachťjuchov, generálny riaditeľ Ruskej národnej únie hydinárov.

Možnosti dovozu vakcín pre hydinu sa môžu zvýšiť

Aj ďalší experti vysvetľujú súčasnú krízu obmedzeniami obratu zahraničných vakcín do Ruska, čo viedlo k vážnemu poklesu produkcie niektorých ruských producentov hydiny a ich produktivity. Napokon, minulý rok sa situácia so šírením vtáčej chrípky v Rusku výrazne zhoršila a vyskytlo sa niekoľko ohnísk pseudomoru hydiny.

Čo sa týka vakcín, od 1. septembra 2023 sú dodávky veterinárnych liekov do Ruskej federácie povolené len od tých zahraničných podnikov, ktoré boli testované na dodržiavanie požiadaviek správnej výrobnej praxe (GMP). Podľa ruského obchodného listu Kommersant niektoré vakcíny od amerických MSD Animal Health a Elanco ešte neprešli takouto certifikáciou. Zástupcovia Ruskej asociácie veterinárnych farmaceutických výrobcov (ktorá zahŕňa také spoločnosti, ako MSD, Boehringer Ingelheim, Zoetis, atď.) medzitým uviedli, že existuje možnosť, že by sa tento problém dal vyriešiť, pričom sa očakáva, že dodávky 14 druhov vakcín do Ruska budú čoskoro realizované.

Ruská vláda sa snaží stabilizovať hydinársky priemysel

Ruská vláda zo svojej strany pripravuje aj balík opatrení zameraných na stabilizáciu situácie v odvetví. Patrí medzi ne poskytovanie zvýhodnených úverov pre domácich hydinárov, podpisovanie dlhodobých štátnych zmlúv na obstarávanie hydiny pre rôzne potreby štátu a štátnych rezerv, ako aj poskytovanie dotácií na modernizáciu ruských hydinární.

Aby sa predišlo nespravodlivému zvyšovaniu cien vajec a hydinového mäsa, ministerstvo pôdohospodárstva zároveň navrhuje obmedziť obchodnú maržu na tieto produkty na 20 %. Medzičasom v dôsledku súčasnej nestálosti na trhu a neustále sa zostrujúcej konkurencie niektoré popredné ruské hydinárne už oznámili svoje plány na expanziu v niektorých sľubných medzerách na trhu.

 

Z Thepoultrysite preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV NR

Snímka: poultryworld.net

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov