tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

V komerčnom chove nosníc v Zlatnej na Ostrove hygienici potvrdili vtáčiu chrípku.

V piatok 26. januára 2024 na farme Nový Pavol zaznamenali zvýšený úhyn kurčiat (150 jedincov). Koncentrované sú tu  dva chovy – prvý, kde sa nachádza 40 000 nosníc, musia veterinári zlikvidovať. Druhý chov s veľkosťou 200 000 jedincov hydiny veterinári v týždňovej inkubačnej dobe intenzívne monitorujú.

Proces likvidácie chorého chovu sa začína zajtra, v utorok 30. januára 2024. Na farme už prijali bezpečnostné a hygienické opatrenia. Z nákladov na utratenie, ktoré farme vzniknú, ministerstvo pôdohospodárstva zo zákona uhradí 50 %.

„Predpokladaným zdrojom nákazy pre toto primárne ohnisko je pravdepodobne nepriame zavlečenie vírusu prostredníctvom nakazených voľne žijúcich vtákov. V okolí sa zvyknú na vodných plochách zdržiavať napríklad labute vo vyšších počtoch. Pri týchto vtákoch boli takisto zaznamenané úhyny a boli odoberané vzorky pre laboratórne vyšetrenie na prítomnosť vírusu HPAI,“ uviedol Jozef Bíreš, riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR s tým, že epizootologické šetrenie naďalej prebieha.

 

Tlačová správa MPRV SR

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov