tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) zhrnula poznatky o tom, ako súvisí  zvýšenie obsahu niektorých živín v krmive pre sliepky s priaznivým účinkom na naše zdravie. Údaje sú získané na základe vedecko- výskumných poznatkov.

Za posledných 20 rokov bol značný záujem o kuracie vajcia, ktoré sú zdrojom  dôležitých živín (Miles, 1998). To má vplyv na zlepšenie stavu výživy najmä ľudí s nízkymi príjmami v rozvojových krajinách. Nové technológie ovplyvňujú  zvýšenie obsahu niektorých živín vo vajciach prostredníctvom krmiva sliepok. V slepačích vajciach je možné takýmto spôsobom zvýšiť obsah niektorých vitamínov (kyselina listová, B12, vitamín E). Uvádzame príklady dvoch stopových minerálov:

Výhody zvýšenia obsahu jódu v slepačom vajci

Asi 1 miliarda ľudí, najmä v rozvojových krajinách, trpí nedostatkom jódu, najmä v Indii, Afrike a Číne, často s vážnymi následkami. Jód má viacero funkcií, najmä ako zložka dvoch hormónov (T4 a T3) v štítnej žľaze. V dôsledku nedostatku jódu môže pomalý vývoj mozgu plodu viesť k narodeniu mŕtveho dieťaťa alebo k mentálnej retardácii u dojčiat a k strume, najmä u dospelých. Obzvlášť ohrození sú ľudia na miestach bez prístupu k morským zdrojom potravy a v oblastiach, kde je pôda ochudobnená o jód.

Zelenina a obilniny pestované na pôdach s nedostatkom jódu neobsahujú jód, prípadne majú minimálnu hladinu, pri varení sa môže ešte viac znížiť jeho obsah.. Jódovaná soľ je jedným z dlhodobých riešení tohto problému.

Slepačie vajce normálne obsahuje asi 53 μg jódu/100 g , čo je asi 33 percent odporúčaného diétneho príjmu (ODP), hoci sa to mení. Lacné doplnenie krmiva pre sliepky 5 mg jodidu draselného na kilogram krmiva neovplyvňuje úžitkovosť zvieraťa, ale zvyšuje obsah jódu v 60 g vajci z 26 na 88 μg; to je viac ako 50 percent RDI dospelých (Röttger a kol., 2008).

Výhody zvýšenia obsahu selénu v slepačom vajci

Úlohe selénu, známeho ako silný antioxidant, sa v poslednom čase venuje značná pozornosť (Surai a Dvorska, 2001). Selén sa podieľa na správnom fungovaní imunitného systému a na znižovaní alebo inhibícii progresie HIV na AIDS. Toto ochorenie je menej rozšírené v krajinách, kde má pôda vysoký obsah selénu, ako v krajinách s jeho nízkou úrovňou  (Jaques, 2006).

Selén je tiež potrebný na pohyblivosť spermií a môže znížiť riziko potratu. Ministerstvo poľnohospodárstva Spojených štátov amerických tvrdí, že selén môže znížiť riziko niektorých foriem rakoviny. Je obzvlášť dôležitý pri znižovaní výskytu rakoviny prostaty.

Nedostatok selénu môže mať nepriaznivý vplyv na náladové stavy, najmä depresiu, a môže byť spojený s niekoľkými ďalšími zdravotnými problémami, vrátane srdcových chorôb (Keshanova choroba). Konverzia tyroxínu (T4) na biologicky aktívny trijódtyronín (T3) zahŕňa aj selén.

Jedným z problémov selénu je, že na rozdiel od jódu existuje len málo špecifických príznakov pri jeho nedostatku; následne nebol rozpoznaný zjavný nedostatok (až na niekoľko výnimiek), hoci môže mať vplyv na celkový zdravotný stav. Selén v rastlinách silne závisí od jeho koncentrácie v pôde.

Morské plody sú bohatým zdrojom selénu, rovnako ako niektoré živočíšne produkty vrátane vajec a kuracieho mäsa. Jeho množstvo opäť odráža obsah selénu v krmive pre hydinu. Pretože denný príjem selénu u ľudí je relatívne nízky, vajcia sú ideálnym nosičom stopového minerálu; existuje maximálne množstvo, ktoré je možné preniesť z krmiva, ale prenos je účinný pri jeho nízkych úrovniach. Selén v anorganickej forme je menej účinný ako v organickej forme.

Doplnenie krmiva nosníc organickým selénom v množstve 0,4 mg/kg krmiva zvýši obsah 100 g  vajíčka z 20 μg na približne 60 μg – minimálny RDI dospelého jedinca.

Závery

Vajcia sú ideálnym zdrojom viacerých dôležitých dietetických  minerálov v ľudskej strave. Výhodou  je, že je nepravdepodobné, že by sa prekročili bezpečné horné limity minerálov u ľudí, pretože množstvá sekvestrované vo vajciach sú obmedzené, bez ohľadu na ich hladiny v krmive  sliepok.

 

Z Thepoultrysite preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: David Farrell/ thepoultrysite

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov