tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Už v poradí 18. ročník Dňa prvovýrobcov mlieka organizovaný Slovenským zväzom prvovýrobcov mlieka (SZPM) sa tento október konal v Nitre. Na ňom zástupcovia SZPM pravidelne hodnotia stav sektora vrátane jeho ekonomickej kondície za uplynulý, ako aj aktuálny rok.

Analýzy sa už tradične i tentoraz ujal predseda SZPM Alexander Pastorek. Jeho slová pritom priniesli prvky optimizmu, keďže po dlhých rokoch ekonomických suchôt priniesol rok 2022 prvovýrobcom mlieka ziskovú výrobu. Produkcia mlieka v roku 2022 totiž zaknihovala zisk vo výške 27 mil. EUR, resp. 3 eurocenty na kg vyprodukovaného mlieka. Dôvodu na jasot však niet, keďže podľa svoj predsedu k tomuto výsledku dopomohli chovateľom mimoriadne podpory, ktoré cielili na stabilizáciu odvetvia počas vlaňajšieho veľmi hektického roka. Tomu dominoval extrémny medziročný nárast výrobných nákladov. „Náklady na prvovýrobu mlieka v roku 2022 dosiahli 50,2 eurocent/kg mlieka“, vykalkuloval A. Pastorek, pričom dodal, že v roku 2021 sa náklady hýbali na 44 eurocent/l mlieka. Náklady na produkciu mlieka sa pritom hýbali v blízkosti úrovni priemeru EÚ v rámci analýzy členov EDF, ktorí tieto nakalkulovali na 50,6 eurocent/l. Producentom pomohol ku kladnému hospodárskemu výsledku i postupný nárast realizačných cien mlieka, ktoré sa za rok 2022 vyšplhali na priemerných 43,6 eurocent/l a boli tak na medziročnej báze vyššie o 33 %. Priemerná cena mlieka v EÚ však dosiahla až 50,2 eurocent/l, aj keď tu sa do značnej miery do vyšších cien premieta vyšší obsah mliečnych zložiek v dodanom mlieku. Priemerná cena mlieka v EÚ posilnila medziročne o 36 %.

Slovenskí poľnohospodári vlani získali pomerne štedrú podporu, ktorá sa vyšplhala na 800 EUR na dojnicu, resp. 9,9 eurocent na liter vyrobeného mlieka. Apropos, farmári pokračujú v raste produkcie mlieka na dojnicu, keď priemerná úžitkovosť v roku 2022 po prvýkrát v histórii prekonala métu 8000 kg (dosiahla 8016 kg na dojnicu).

Rok 2023 zrejme znovu prinesie stratu

Ekonomický optimizmus odvetviu, zdá sa, žiaľ, nevydrží príliš dlho. SZPM predpokladá, že výrobné náklady mlieka chovateľom v roku 2023 vzrastú na 52,8 eurocent/l mlieka, pričom poklesný trend v realizačných cenách mlieka ako aj v poskytnutých podporách vnorí sektor znovu do červených čísel. Strata sa odhaduje na 2,8 eurocent/l mlieka, resp. 24 mil. EUR za celé odvetvie. „Niektorým podnikom by mohlo ušetriť približne 1 eurocent/l mlieka odpustenie platby sociálnych odvodov za zamestnancov, pričom úspora by mala predstavovať okolo 1000 eur na zamestnanca počas 6 mesiacov“, ozrejmil A. Pastorek. Ako ale dodal, na túto podporu dosiahnu len tie podniky, ktoré majú klasifikáciu SK NACE. Určitou komplikáciu bude aj fakt, že podporu na welfare v objeme 245 EUR na VDJ za tento rok dostanú agropodniky na svoje účty až v roku 2024. Celkovo sa odhaduje, že celková pomoc vrátane zelenej nafty dosiahne v roku 2023 sumu 529 EUR na dojnicu, čo by malo byť okolo 6,5 eurocent na liter vyrobeného mlieka.

 

Viac informácií z prednášok odprezentovaných počas Dňa prvovýrobcov mlieka 2023 si môžete prečítať v AGROMAGAZÍNe 11/2023 na s. 10-12

Mesačník AGROMAGAZÍN si môžete predplatiť tu.

David Karkulín

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov