tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Už 13 rokov chovajú špecializované izraelské mliekové plemeno oviec. Okrem toho majú aj šľachtiteľský chov plemena blonde d´Aquitaine. O tom, ako sa tu darí obom stádam priamo pod majestátnymi Vysokými Tatrami, sme sa koncom júla porozprávali s konateľom firmy AGROOSIVO-ÚSVIT, s.r.o., Švábovce Ing. Marekom Lizákom.

Pod Vysoké Tatry cez Pyreneje

Aj tak by sa dala charakterizovať cesta oviec izraelského plemena assaf do spoločnosti AGROOSIVO-ÚSVIT. Prvé informácie o tomto plemene priniesli do Šváboviec strihači oviec, ktorí pôsobia nielen na Slovensku, ale aj v krajine koridy a suchých horúčav. Prvých 210 bahníc a 10 plemenných baranov bolo do strediska Úsvit dovezených na jeseň roku 2010 (na individuálne báze). Pôvodné stádo zošľachtených valašiek, ktoré bolo ustajnené v stredisku Hôrka, manažéri firmy predali. Tamojšie pozemky sa využívajú už len na dorábanie sena.

Nové stádo sa nasťahovalo do objektov spomínaného strediska Úsvit. Konkrétne obsadili bývalý sklad na osivové zemiaky. V ňom je nielen ustajňovací priestor kotercového typu s prejazdnou stredovou chodbou, ale aj radová dojáreň 2 x 14. Bahnice sa pasú pridvorovým systémom. My sme mali možnosť počas našej krátkej návštevy odfotiť produkčné stádo na pastve, ale aj v dojárni. V susednom objekte, ktorý kedysi slúžil ako triedička na zemiaky, vznikne nový ustajňovací priestor. Ten bude slúžiť ako sekcia pre zasušené ovce, pôrodnica, odchovňa jahniat a sekcia pre plemenné barany mimo pripúšťacej sezóny. Sústredenie zvierat do jedného objektu umožní aj pastvu niektorých kategórií (odchov a zasušené ovce).

Prečo assaf?

Snahy o intenzifikáciu chovu dojných oviec v Švábovciach siahajú ešte pred rok 2010. Vtedy tu prebehli pokusy s prevodným krížením zošľachtených valašiek plemenom lacaune. Proti však bol kyslý charakter tunajších pôd. Ovce plemena lacaune (resp. krížence s ním) si totiž vyžadujú vápenaté podložie. Najmarkantnejším negatívnym prejavom „nesúhlasu“ krížencov bola zvýšená miera krívania oviec (dokonca aj pri jedincoch s jeho dedičným podielom len 25 %).

Pôvodné stádo sa medzitým rozrástlo na 500 bahníc, cieľom je však chovať v budúcnosti vyšší počet bahníc (okolo 1 500). Naraz by ich totiž chceli dojiť okolo 600 - vo firme využívajú systém 3 bahnení v priebehu 2 rokov. Plemeno assaf je veľmi vhodné na mimosezónne pripúšťanie a nevyžaduje si špeciálne zaobchádzanie (aplikácia hormónov či regulácia svetelného režimu, popr. flushing). Podľa slov Ing. Lizáka na to stačí premiestnenie baranov do stáda bahníc.

Ovce plemena assaf si pod Vysokými Tatrami zvykli. Podľa našich sprievodcov (medzitým sa k nám na chvíľu pridal aj Ing. František Lizák) je jedinou markantnou zmenou zväčšenie ich vlnového pokryvu. Na rozdiel od Španielska ich však treba strihať až 2-krát ročne.

O tom, že sa ovciam plemena assaf pod Vysokými Tatrami darí, svedčí aj dlhovekosť väčšiny bahníc. Jedna z nich sa takmer dožila 10. výročia ich príchodu na Slovensko. Laktačná úžitkovosť sa podľa skutočnej produkcie mlieka pohybuje medzi 300-320 l. Ing. Marek Lizák si uvedomuje, že potenciál plemena je však vyšší (400-500 l, ba i viac). Preto by chcel zintenzívniť jeho chov oviec a dobudovať jeho technologické zázemie.

 

Celý text nájdete v septembrovom vydaní Slovenského CHOVu na s.4-6

Časopis Slovenský CHOV si môžete predplatiť tu.

Marián Dukes, Slovenský CHOV

Snímky: autor a Ing. Marek Lizák

Na hlavnej snímke sú ovce plemena assaf na ceste za vodou a za dojením.

 

 01

 

 02

 

03

 

04

 

05

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov