tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

V prvých odhadoch Donau Soja predpokladá, že plocha, na ktorej sa sója v Európe pestuje, by mohla tento rok vzrásť až o 10 % na 5,6 milióna hektárov.

Ako uvádza Donau Soja, už v roku 2023 bola v Európe dosiahnutá rekordná úroda sóje s nárastom o takmer 24 % na 12,2 milióna ton v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Len v EÚ sa v roku 2023 zozbieralo celkovo 3 milióny ton sóje, o 740 000 ton viac ako v roku 2022, čo by zodpovedalo nárastu o tretinu v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

Tento trend bude pravdepodobne pokračovať aj v roku 2024 – za predpokladu, že tento rok budú priaznivé poveternostné podmienky. „Vzostupný trend a priaznivá predpoveď sú pre potravinársky priemysel veľkou príležitosťou prejsť na certifikovanú regionálnu sóju z Európy. Výhodou pre výrobcov a spotrebiteľov je oslobodenie od genetického inžinierstva a záruka, že certifikovaná európska sója je bez odlesňovania, a teda spĺňa aj kritériá nariadenia EÚ o ochrane lesov (EUDR),“ hovorí prezident Donau Soja Matthias Krön.

Sója bez GMO pochádza najmä z Európy

Zber sóje sa začal v Brazílii v polovici januára. V posledných mesiacoch boli ceny sóje bez GMO relatívne nízke v porovnaní s geneticky modifikovanou sójou z Brazílie. Preto bol dopyt konvenčne vyrábajúcich spoločností po sóji bez GMO vyšší a spoločnosti, ktoré spracúvajú sóju bez GMO, pociťovali podľa Donau Soja nedostatok na trhu.

Ponuka sóje bez GMO v EÚ vykazuje určitý sezónny trend. Do apríla by mohol byť dopyt po sóji bez GMO z EÚ, Srbska a Ukrajiny. Od mája sa bude používať viac sóje bez GMO z poslednej úrody v Brazílii.

„V Brazílii sa však celkovo vyprodukuje menej sóje bez GMO ako v EÚ. Pre rok 2024 sa brazílska produkcia bez GMO odhaduje len na približne dva až maximálne 2,5 milióna ton. Celkovo sa v Brazílii vyprodukuje viac ako 150 miliónov ton sóje. Väčšinu brazílskej úrody stále tvorí geneticky modifikovaná sója,“ uvádza Krön.

Donau Soja je priekopníkom v boji  proti odlesňovaniu a CO

V budúcnosti bude pre potravinársky priemysel dôležité, aby dodávateľské reťazce sóje spĺňali požiadavky nariadenia EÚ o ochrane lesov (EUDR). Tie by mali byť úplne bez odlesňovania od farmy až po tanier spotrebiteľa. Toto nariadenie by malo nadobudnúť účinnosť koncom decembra 2024.

V súčasnosti sa definujú konečné kritériá. „Prísne normy Donau Soja/Europe Soya už spĺňajú kritériá nariadenia EÚ o ochrane lesov, pokiaľ sú doteraz známe. V porovnaní s brazílskou sójou dosahujú certifikácie Donau Soja a Europe Soya zníženie CO2 až o 90 % a v porovnaní s necertifikovanou sójou z Európy zníženie o približne 40 % CO2,“ zdôrazňuje Krön.

 

Zo Schweizerbauer preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Charles Echer

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov