tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Zmena klímy bude mať podľa novej štúdie negatívny vplyv na výnosy obilia. Jedna simulácia uvádza globálnu stratu výnosov na úrovni 7 až 23 %.

Účinky zmeny klímy predstavujú veľké výzvy pre pestovanie obilnín v mnohých regiónoch. V nedávnej štúdii publikovanej v Nature Reviews Earth & Environment vedci z Leibnizovho centra pre výskum poľnohospodárskej krajiny (Zentrums für Agrarlandschaftsforschung - ZALF) skúmali, ako vyššie teploty, zvýšené hladiny oxidu uhličitého a zmeny v dostupnosti vody ovplyvňujú globálne dôležité obilniny, ako je pšenica, kukurica, proso, cirok a ryža.

V scenári zmeny klímy bez adaptačných opatrení sa simulované globálne straty výnosov obilnín pohybujú od siedmich do 23 %. Negatívne vplyvy zmeny klímy na obilniny vo vyšších zemepisných šírkach by sa potenciálne mohli kompenzovať alebo dokonca zvrátiť hnojením oxidom uhličitým a možnosťami adaptácie. To by si však vyžadovalo značné investície a zdroje, napríklad do zavlažovacej infraštruktúry a dostupnosti vody.

Vo vyšších zemepisných šírkach by tieto úpravy mohli podľa autorov štúdie zvýšiť výnosy pšenice až o 40 % v porovnaní s pôvodnou situáciou. V nižších zemepisných šírkach je hnojenie oxidom uhličitým menej prospešné. Zavlažovanie a hospodárenie so živinami sú pravdepodobne najúčinnejšími možnosťami adaptácie.

Proso a cirok sú v iných štúdiách často zanedbávané v prospech pšenice, kukurice a ryže, ale sú dôležité pre potravinovú bezpečnosť v niektorých častiach Afriky. Preto sú potrebné cielenejšie experimentálne a modelovacie štúdie na lepšie pochopenie ich reakcie na zmenu klímy.

Štúdia zdôrazňuje potrebu ďalšieho výskumu na lepšie pochopenie súvislostí medzi zmenou klímy a výnosmi plodín, píše ZALF. Šľachtenie nových odrôd plodín je tiež jedným z najdôležitejších krokov na zmiernenie negatívnych účinkov zmeny klímy na výnosy plodín.

 

Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC – VÚŽV Nitra

Snímka: IMAGO/photothek

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov