Štvrtok 12.decembra 2024, meniny má Otília, zajtra Lucia

Ako samostatne hospodáriaci roľník začínal presne pred 30 rokmi obrábať polia Jozef Slivka. Hospodársky dvor postupne vybudoval hneď za svojim rodným domov v obci Kysta, nachádzajúcej sa pár kilometrov južne od okresného mesta Trebišov. Pri obchodnom mene má Jozef Slivka ešte prívlastok PRUNUS, čo v preklade z latinčiny znamená jeho priezvisko.

Poľnohospodárom celý život

Jozef Slivka celý svoj pracovný život venuje poľnohospodárstvu. Po skončení vtedajšej VŠP v Nitre sa zamestnal na neďalekom JRD Cejkov a štátnom majetku vo Veľatoch. Ešte pred začiatkom samostatného podnikania bol pán Slivka predsedom JRD Nový Ruskov. V prvom roku 1993 hospodáril na výmere len niečo vyše 8 hektárov. Postupne videli majitelia pozemkov v okolí, že sa oplatí prenajať pôdu Jozefovi Slivkovi. Pozemky vzorne obrábal, plnil si dohodnuté zmluvy, a tak výmera narastala až na dnešných viac ako 600 hektárov.

Kým výmera neprekročila 50 hektárov, všetky práce vykonával sám, vrátane obsluhy techniky. Potom pribudol do firmy prvý zamestnanec. Prvá väčšia investícia do budovy – skladu obilia a zeleniny sa datuje do roku 2002. V tom období pestoval na 10 až 15 hektároch zemiaky a na ďalšej pôde viacero druhov koreňovej zeleniny a hlúbovín.

Historicky najlepšie tržby z hektára

Zásoboval som v tom čase niekoľko škôl v okolí alebo napríklad nemocnicu v Trebišove. V tomto meste fungoval aj spracovateľský závod Frucona,“ spomína na históriu Jozef Slivka a dodáva jednu zaujímavú raritu: „Najlepšiu rentabilitu a tržby z jedného hektára si pamätám z obdobia môjho pôsobenia v semenárskom podniku Semex Zemplínska Nová Ves. Dosiahli sme tržby 200 tisíc korún, niečo takmer nepredstaviteľné za čias socializmu vo vtedajšom Československu. Išlo o osivo uhoriek a podnik dostal za historicky najlepší výsledok v štáte diplom.“

Pestovanie cukrovej repy ukončil krach cukrovarov

Najväčšie zastúpenie na poliach Jozefa Slivku má každoročne ozimná pšenica, okolo 200 hektárov. Jarný a ozimný jačmeň pestuje spolu na 70-80 hektároch, posledných 10 rokov zaraďuje do osevného postupu aj zrnovú kukuricu na 50 hektárov a na podobnú výmeru aj sóju. Spomenieme ešte olejniny, 70-80 hektárov slnečnice a 114 hektárov repky.

V minulosti som pestoval tiež cukrovú repu s výbornými výsledkami. Napríklad v jednom roku som dosiahol úrodu 65,8 t/ha, pričom vtedy pred 25 rokmi dobrí pestovatelia dosahovali len okolo 40 t/ha,“ hovorí Jozef Slivka o plodine, ktorú musel prestať pestovať z dôvodu likvidácie cukrovarov. Spočiatku dodával do Trebišova, po krachu tamojšieho cukrovaru potom pár rokov do Rimavskej Soboty, až kým rovnaký osud nepostihol aj tohto spracovateľa.

Náročná legislatíva pri maku

Jozef Slivka úspešne pestoval aj mak. Nebolo výnimkou, ak dosiahol úrodu 1,5 tony z hektára, a pritom priemer na celom Slovensku bol vtedy len 0,5 tony. S pestovaním maku skončil z dôvodu legislatívnych obmedzení. Jednoducho ani nestíhal časovo zdĺhavé povinné školenia, väčšinou organizované na vzdialenom západnom Slovensku.

Jozef Slivka volí zastúpenie plodín v osevnom postupe tak, aby si čo najlepšie rozložil obdobie žatvy a využil vlastný kombajn. Tento rok odštartoval zberom ozimného jačmeňa v prvý júlový deň. Následne prišlo dlhé obdobie nepriaznivého počasia a žatva už znehodnotenej pšenice skončila 26. augusta. „V technike som sebestačný pre každú prácu, skôr ja idem robiť strojmi iným v okolí. Jedine s kombajnom si chodíme vzájomne pomáhať s pánom Vargaeštokom z Hrane. On mne v lete a ja jemu na jeseň, pretože vlastním adaptér na zber kukurice a slnečnice,“ vysvetľuje Jozef Slivka.

 

Celý článok, aj s podrobnejším opisom tohtoročných žatevných výsledkov, nájdete v októbrovom čísle AGROMAGAZÍNu.

Mesačník AGROMAGAZÍN si môžete predplatiť tu.

Štefan Ščecina, AGROMAGAZÍN

Na hlavnej snímke:  Ing. Jozef Slivka (vpravo) spolu so spoľahlivými zamestnancami. Tým poskytuje ročne až 30 dní dovolenky, prakticky ešte o týždeň viac ako určuje zákonník práce.

foto Slivka 2

 

 

 foto Slivka 4

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov