tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Európska komisia pripravuje pôdu pre dovoz ďalších troch odrôd kukurice a jednej odrody sóje, ktoré boli geneticky modifikované.

Európska komisia schválila tri geneticky modifikované odrody kukurice na použitie ako potraviny a krmivo. Okrem toho bolo obnovené schválenie troch závodov na výrobu sóje a jedného závodu na bavlnu, uviedla komisia. Súhlas je platný na obdobie desiatich rokov. Dovoz geneticky modifikovaných rastlín z tretích krajín je povolený, nie však na pestovanie v EÚ.

Podľa Komisie prešli geneticky modifikované rastliny komplexným a prísnym schvaľovacím procesom. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín vydal pozitívne hodnotenie. Jedna z geneticky modifikovaných odrôd kukurice je údajne odolná okrem iného aj proti škodcom vijačke cukrovej a vijačke bavlníkovej.

Budúcnosť genetického inžinierstva v júli

Legislatívny návrh Komisie tiež stanovuje vyňatie určitých geneticky modifikovaných rastlín z prísnych pravidiel EÚ o genetickom inžinierstve. Oficiálne však projekt predstavia až v júli.

Konkrétne povedané, plánované pravidlá znamenajú, že metódy, ako sú genetické nožnice Crispr/Cas, nepodliehajú pravidlám EÚ pre genetické inžinierstvo, ak výsledné odrody mohli byť vytvorené aj metódami, ako je kríženie alebo selekcia. Podľa plánov by takéto plemená spadali do takzvanej kategórie 1 rastlín vyšľachtených novými technikami (NGT). Podľa projektu budú pre ekologické poľnohospodárstvo naďalej platiť prísne pravidlá genetického inžinierstva.

 

Z topagrar.com preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: DPA/Patrick Pleul

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov