tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Streda 30.oktobra 2024, meniny má Šimon/Simona, zajtra Aurélia

Produkcia mäsa naďalej klesá v dôsledku štrukturálneho zlomu v nemeckom chove ošípaných. Z bitúnkov vyšlo o 8 % menej bravčového mäsa. Na druhej strane sa darí hydine.

Negatívny trend v nemeckej produkcii mäsa pokračuje aj v tomto roku. Podľa predbežných údajov Spolkového štatistického úradu (Destatis) sa v prvých troch štvrťrokoch 2023 vrátane domácich zabíjačiek vyrobilo 5,01 mil. ton mäsa; to bolo približne o 259 tis. ton, t. j. o 4,9 % menej ako od januára do septembra 2022. V minulom roku sa výroba prudko prepadla o 8,1 %, čo bol najvýraznejší pokles v histórii, takže závažnosť poklesu sa trochu oslabila. Faktom však zostáva, že objem mäsa vyrobeného v Nemecku od roku 2016 počas siedmich rokov nepretržite klesá a do konca roka klesne na najnižšiu úroveň za viac ako 15 rokov.

Produkcia ošípaných sa prepadá

Hlavným dôvodom súčasného poklesu produkcie mäsa je štrukturálny zlom v nemeckom chove ošípaných. Od januára do septembra sa ponuka jatočných ošípaných v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka znížila o 2,83 mil. jedincov, t. j. o 8,0 %, na 32,56 mil. jedincov.

Prepad produkcie tak pokračuje nezmenšeným tempom; v rokoch 2017 až 2022 sa počet zvierat dodaných na bitúnky v Nemecku znížil už o viac ako 11 miliónov. Hoci sa v prvých deviatich mesiacoch roku 2023 v zahraničí spracovalo približne o 219 000 ošípaných viac (1,13 milióna), ani zďaleka to nevykompenzovalo pokles o 3,05 milióna zvierat z domácich chovov. Produkcia bravčového mäsa na úrovni 3,10 mil. ton tak bola o 266,2 tis. ton, resp. o 7,9 % nižšia ako v prvých troch štvrťrokoch roku 2022.

Pokles aj pri ovciach

V sledovanom období pokračovala v klesajúcom trende aj výroba ovčieho mäsa, hoci nie je taká významná ako pri ostatných druhoch mäsa.

Podľa Destatisu sa za prvé tri štvrťroky tohto roka spracovalo 815,2 tis. oviec vrátane prírastku z domácich zabíjačiek, čo zodpovedá medziročnému poklesu o 4,8 %. Produkcia ovčieho a jahňacieho mäsa bola 16 510 ton, čo je o 5,9 % menej.

Hydina je na vzostupe

Naopak, negatívny trend z predchádzajúcich dvoch rokov sa zastavil pri hydinovom mäse. Objem tu vyrobeného mäsa sa v porovnaní s prvými deviatimi mesiacmi roku 2022 zvýšil o 0,6 % na necelých 1,17 mil. ton. Okrem vyššej jatočnej hmotnosti k tomu prispel aj mierne vyšší objem moriek.

Klesajúci trend sa zastavil aj v prípade hovädzieho mäsa

Stabilizovala sa aj klesajúca produkcia mäsa hovädzieho dobytka. Podľa štatistikov z Wiesbadenu sa od januára do septembra vyprodukovalo 722 740 ton hovädzieho mäsa; bolo to o 0,1 % viac ako v rovnakom období minulého roka.

Nárast bol spôsobený výlučne ťažšími dodanými zvieratami, keďže celkový objem klesol o 0,7 %. Na bitúnky bolo napríklad dodaných o 1,7 % menej jalovíc a o 1,0 % menej kráv. Zvýšil sa len počet mladých býkov a volov, ale len o 0,1 % na 833 540 kusov. Hlavným dôvodom bola väčšia ponuka volov.

Napriek prudkému poklesu zostalo bravčové mäso v Nemecku s podielom 61,9 % jednoznačne najdôležitejším druhom mäsa. Nasledovalo hydinové mäso s podielom 23,3 % a potom hovädzie mäso s podielom 14,4 %.

 

Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Schnippe

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov