Napriek žatve, ktorá sa zaradila medzi najlepšie za posledné desaťročie, naozaj kvalitnej potravinárskej pšenice sa urodilo menej. Vysokokvalitná pšenica je pritom nevyhnutná pre výrobu kvalitnej múky pre spotrebiteľov.
„Slovenskí mlynári napĺňajú silá slovenskou pšenicou, avšak zaznamenali sme situáciu, ktorá tu dlhšiu dobu nebola. Napriek výborným výsledkom žatvy z hľadiska výnosov na hektár, najvyššia kvalitatívna úroveň potravinárskej pšenice bola zožatá v menších objemoch ako v minulosti. V mnohých prípadoch dokonca potravinárska pšenica bude musieť byť pre svoju nízku kvalitu použitá ako kŕmna, keďže je nevhodná na výrobu múky,“ vysvetlil Milan Lapšanský, generálny sekretár Slovenskej spoločnosti mlynárov (SSM).
Domáce mlyny dopytujú predovšetkým slovenskú potravinársku pšenicu najvyššej kvality, označovaná triedou „E“ a „E+“, takzvanú elitnú triedu. Základným kritériom pre rozdelenie pšenice do tried je obsah lepku, pričom do najvyššej triedy E a E+ je zaradená pšenica s obsahom lepku vyšším ako 28 resp 30 %. Tá je potrebná pre výrobu múk s celoročne vyrovnanými parametrami nielen pre gazdinky, ale aj pre profesionálnych odberateľov, ktorí vyrábajú špeciálne zmesi pre pekárov, cukrárov a cestovinárov.
„Naše kvalitatívne očakávania z tohtoročnej žatvy boli aj na základe informácií od poľnohospodárov výrazne vyššie. Členovia Slovenskej spoločnosti mlynárov preferujú pre svoje výrobky slovenskú pšenicu a nemajú záujem o tú z Ukrajiny. A to napriek tomu, že Ukrajina len minulý týždeň ohlásila, že počas tohtoročnej žatvy dosiahla napriek vojnovej situácii vyššie úrody pšenice. Ak teda bude nevyhnutné, najvyššiu triedu pšenice budeme dopĺňať v okolitých krajinách EÚ, najmä v Maďarsku, kde jej majú dostatok. Najradšej by sme však využili všetku domácu úrodu pšenice najvyššej kvality, to však závisí od záujmu poľnohospodárov predať ju domácim spracovateľom a nevyviezť ju mimo Slovenska,“ dodal Milan Lapšanský, generálny sekretár SSM.
Tlačová správa Slovenskej spoločnosti mlynárov