Súčasná štúdia skúma environmentálnu rovnováhu laboratórneho mäsa a výsledok je kritický. Dôvodom je vysoká energetická náročnosť. Vedci kritizujú staršie štúdie ako príliš pozitívne.
Vedci z Kalifornskej univerzity skúmali environmentálnu rovnováhu takzvaného laboratórneho mäsa. Podľa vlastných vyjadrení sa pozreli na celý výrobný proces bližšie ako takmer akákoľvek iná štúdia predtým. V vykonanej analýze životného cyklu vedci extrapolovali energetické požiadavky všetkých potrebných výrobných krokov. Jeden výsledok: Predovšetkým výroba a čistenie živného média, v ktorom má laboratórne mäso rásť, znižuje environmentálnu rovnováhu umelo vyrobeného mäsa. Základom je, že hovädzie mäso z pestovanej produkcie by mohlo vypúšťať 4- až 25-krát viac ekvivalentov CO2 na kilogram mäsa ako hovädzie mäso z farmových chovov, ak by sa dnešné laboratórne normy v najbližších rokoch zvýšili na priemyselnú úroveň.
Kultivačné médium extrémne drahé
Výroba živnej tekutiny a jej zložiek ako cukor (glukóza), aminokyseliny, vitamíny, rastové faktory, soli a minerály je podľa vedcov najmä energeticky náročná. Tieto komponenty musia byť vyčistené na farmaceutickú kvalitu, najmä aby sa vylúčila kontaminácia baktériami a ich toxínmi, endotoxínmi. Podľa vedcov je toto čistenie náročné na zdroje a nákladné, pretože endotoxíny sa ťažko oddeľujú. Purifikácia rastových faktorov zo živočíšnych buniek je tiež mimoriadne energeticky náročná vďaka zložitým procesom, ako je ultrafiltrácia.
Predchádzajúci výskum je príliš pozitívny
Vedci vo svojej štúdii aktívne protirečia predchádzajúcim analýzam, v ktorých bolo hodnotenie CO2 stopy laboratórneho mäsa oveľa pozitívnejšie. Ukázali „vysokú neistotu“ v súvislosti s problémom endoxínu a napriek tomu boli citované „ako jasný dôkaz udržateľnosti laboratórnej produkcie mäsa“. „Existujúca literatúra o laboratórnom mäse neposkytuje spoľahlivé odhady environmentálnych vplyvov súčasnej alebo blízkej laboratórnej výroby mäsa."
Predtým, ako investujete viac, najprv vyviňte technológiu
Tvorcovia štúdie naznačujú, že pred ďalším investovaním do škálovania laboratórnej produkcie mäsa je potrebné odpovedať na kľúčové otázky. Najprv bolo potrebné nájsť ekologickejšiu metódu odstraňovania endotoxínov. Alternatívne by sa mohli vyvinúť bunkové médiá, ktorým nevadí endotoxínový kontakt.
Z topagrar.com preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra
Snímka: LV