Francúzsko plánuje podľa novej vyhlášky zakázať používanie názvov spájaných s pojmom mäsa“ ako „steak“ a „klobása“ pre potraviny na báze rastlinných bielkovín. Snaží sa tak vyhnúť zmätku v súvislosti s označovaním alternatív mäsa.
Francúzsko je prvou krajinou v Európskej únii, ktorá urobila takýto krok.
Trh s rastlinnými potravinami podobnými mäsu v posledných rokoch prudko vzrástol a prilákal veľké investície od globálnych agropotravinárskych skupín, ktoré dúfajú, že zarobia na trende zdravej výživy vo všeobecnosti, vrátane menšieho množstva červeného mäsa.
„Nebude možné používať odvetvovú terminológiu tradične spojenú s mäsom a rybami na označovanie produktov, ktoré nepatria do živočíšneho sveta a ktoré v podstate nie sú porovnateľné,“ uvádza sa v oficiálnom výnose.
Nariadenie sa vzťahuje len na produkty vyrobené vo Francúzsku. Najväčšia farmárska lobby v krajine FNSEA uviedla, že opatrením sa nezašlo dostatočne ďaleko, pretože nechala otvorené dvere pre dovoz.
Francúzske združenie mäsového priemyslu Interbev privítalo implementáciu zákona pôvodne prijatého v roku 2020, tesne po skončení pandémie.
"Toto ustanovenie je prvým krokom na francúzskom území, priekopníkom v ochrane názvov, ktorý by sa mal rozšíriť na európskej úrovni," uvádza sa vo vyhlásení.
Pojmy ako „mlieko“, „maslo“ a „syr“ sú už na európskej úrovni zakázané pri výrobkoch, ktoré nie sú živočíšneho pôvodu.
Slovo „burger“ používané mnohými značkami vrátane amerických firiem Beyond Meat, Impossible Foods a Burger King na prilákanie spotrebiteľov by bolo stále povolené, pretože sa konkrétne netýka mäsa, uviedol hovorca Interbev.
Anjelskí investori (jednotlivci, ktorí sa snažia investovať v počiatočných fázach začínajúcich spoločností) a rizikoví kapitál, ako aj zvýšené investície od agropotravinárskych gigantov (Cargill, Danone a Nestle) pomohli zvýšiť tempo rastu globálneho rastlinného potravinárskeho priemyslu.
Spoločnosť ResearchAndMarkets predpovedá tento rast počas obdobia 2022-2027 na úrovni 19 % ročne.
Zo zdrojov thebeefsite preložil a upravil Miroslav Záhradník, NPPC-VÚŽV Nitra