tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Kvitnúce čerešne sú krásne vtedy, keď sa ich farba snúbi so sýtozelenou trávou. Tá je od jari do jesene pekná len tam, kde sa chovajú prežúvavce.

Pre gemerskú obec Brdárka je charakteristický chov oviec. 3 jahniatka majú aj v obecnom erbe (aj keď ich stvárnenie nevylučuje, že ide o kozliatka). Podstatné je, že tráva v na Slovensku najznámejších čerešňových sadoch, je pravidelne spásaná či kosená. V súčasnosti sa o to stará stádo 300 oviec, ktoré tu chová miestny starosta.

Hriňovské lazy okrem jedinečných úzkych políčok charakterizuje predovšetkým chov kráv. A nie hocijakých. Jedine tu sa vďaka špecifickému systému hospodárenia zachovali v malých maštaliach tunajších gazdov tzv. cementárky (žltosfarbené pôvodné slovenské strakaté plemeno) - link.

Tento rok na oboch úžasných lokalitách zakvitli čerešne o 2–3 týždne skôr. Napriek tomu ich stihli obdivovať stovky turistov. Zachovajme tieto skvelé panorámy aj pre ďalšie generácie. Vysádzajme mladé stromy vrúbľované pôvodnými odrodami a chovajme tu naďalej prežúvavce, najlepšie pôvodných plemien.

 

Eva Hubová a Ján Huba

Snímky: autori a Janka Škorňová

 

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov