tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Rakúsky minister poľnohospodárstva Norbert Totschnig a jeho švédsky kolega Peter Kullgren oznámili na Európskom fóre v Alpbachu akčný plán pre európsku politiku týkajúcu sa vlka.

Podobne ako Rakúsko, aj Švédsko zaznamenáva zvýšený počet útokov veľkých šeliem na hospodárske zvieratá, najmä na juhu škandinávskej krajiny, kde je mimoriadne veľa poľnohospodárskych podnikov. Vzhľadom na masívny nárast počtu dravcov Totschnig a Kullgren vyzývajú na politickú jednotu a európske riešenie na zachovanie alpského a pasienkového hospodárstva.

Ministri požadujú prehodnotenie štatútu prísnej ochrany vlkov podľa smernice o biotopoch a vytvorenie platformy na rýchlejšiu výmenu skúseností a poznatkov medzi členskými štátmi, napríklad v oblasti analýz DNA a metód hodnotenia.

Totschnig hovorí: „Faktom je, že vlk s odhadovaným počtom približne 19 000 jedincov už nie je v Európe ohrozený vyhynutím. Jeho rozšírenie sa týka takmer všetkých členských štátov EÚ a prejavuje sa v rýchlo rastúcom počte vlkov." V minulosti vlk potreboval ochranu. Dnes je potrebné prijať opatrenia na zachovanie alpskej krajiny Európy ,jej prírody a biotopov. „So súčasnými požiadavkami vytvárame prvý nadnárodný akčný plán, ktorý má vytýčiť ďalší politický smer," pokračuje Totschnig.

Švédsky kolega Kullgren zdôrazňuje: „Švédsko je presvedčené, že dobre fungujúci systém riadenia si vyžaduje schopnosť využívať všetky inštrumenty v súbore nástrojov. Uľahčí to zaradenie vlka dravého z prílohy 4 do prílohy 5 smernice o faunách, flórach a biotopoch, čím sa vytvoria nové možnosti flexibilnejšieho riadenia."

 

Zo Schweizerbauer preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Stephanie S.

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov