tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Dnes sa konal pred budovou rezortného ministerstva tlačový brífing Združenia vlastníkov pôdy a agropodnikateľov spolu so Združením mladých farmárov Slovenska – ASYF, iniciatívou poľnohospodárov, Spolkom farmárov Slovenska a Združením vlastníkov pôdy a rodinných fariem.

Farmári zastúpení Marianom Glovaťákom (ASYF) a Jánom Jelenom (ZVPAS) verejne predniesli požiadavky farmárov, ktorých zastupujú a odpovedali na otázky prítomných novinárov. Osem základných požiadaviek sme predstavili v tlačovej správe, ktorú sme zverejnili na našom portáli ešte 15.2. 2024. Krízová komunikácia aktérov dnešného tlačového brífingu začala ešte 17.1. 2023 zaslaním listu rezortnému ministrovi (jeho odosielateľom bol ZVPAS). Ten podľa rečníkov v podstate nekomunikuje ani s jednou zo spomínaných organizácií.

Pod kritickou situáciou treba podľa rečníkov rozumieť najmä nevyplatenie priamych platieb za rok 2023. Avizované vyplácanie záloh na platby je nedostatočné a tiež aj zle komunikované. Pritom niektoré susedné štáty si dokázali poradiť aj so zložitou situáciou, ktorá bola príčinou meškania na Slovensku. Maďarskí farmári dostali zálohové platby vo výške 70 a českí dokonca až 80 % podpôr. Naši farmári dostali len 40 %. Pri otázkach na riešenie tejto situácie sa farmári nedozvedeli relevantné dátumy a sumy, ktoré by mali dostať.

Častejšie sa hovorí o dotáciách na rok 2024, pritom platby za 2023 ešte nie sú doriešené. Rečníci pred sídlom rezortného ministerstva upozorňovali, že týmto spôsobom sa môže PPA dostať do podobného stavu ako Slovenský pozemkový fond, kde sa úradníkom kopia na stoloch žiadosti a činnosť tejto inštitúcie je zacyklená.

Slovenský úradnícky stav zrejme pripravil taký systém administrácie podpôr, ktorý nie je schopný zvládnuť. Inak sa dá ťažko vysvetliť súčasný stav ich vyplácania. V parlamente vznikla v súvislosti s legislatívou o odpustení sociálnych odvodov pracovníkov v agro-potravinárskom sektore paradoxná situácia, keď sa zákon vzťahuje len na zamestnancov, avšak nie na živnostníkov (SHR).

Komentovanie zvyšovania náročnosti pri administrácii žiadostí o podpory by bolo nosením dreva do lesa. Podobné je to aj s prístupom mladých farmárov k pôde či (ne)funkčnosťou registra užívateľov pôdy. Bohužiaľ, obohranou pesničkou je aj systematická podpora farmárov prostredníctvom výhodnejších úverov. Zelenú naftu by mali podľa organizátorov brífingu dostávať všetci farmári, nielen tí, ktorí  majú špeciálnu rastlinnú výrobu či živočíšnu výrobu.

Bezcolný dovoz agrokomodít z Ukrajiny doslova rozhádzal trh v štátoch, ktoré tvoria nárazníkovú zónu na jej hraniciach s EÚ. Farmári buď nevedia predať svoje komodity, alebo ich musia realizovať za neúnosne nízke ceny (aktuálna cena pšenice je 150 €/t). Ďalšou z pripomienok bola výška priamych platieb. Tá namiesto toho, aby rástla, sa skôr znižuje.

Z odpovedí na novinárske otázky je zrejmé, že ďalšie kroky subjektov, ktoré predstavili svoje požiadavky,  dnes pred budovou rezortného ministerstva závisia od komunikácie s vedením rezortu. Forma dnešného protestu bola zvolená tak, aby jeho účastníci neobťažovali a neobmedzovali bežných účastníkov cestnej premávky. V prípade potreby sú však pripravení aj na tvrdšie formy protestu.

 

Spracoval M. Dukes, AGROBIZNIS

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov