tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Zrejme jedným z najväčších umení života je chopiť sa šancí a príležitostí, ktoré ponúka. Takým je aj príbeh ľudí, ktorí stoja za vybudovaním dlhodobo prosperujúcich poľnohospodárskych podnikov – Agrodružstva TP a Poľno SME v Palárikove. Tohto roku sa obe spoločnosti vynikajúco umiestnili v súťaži najlepších manažmentov Top Agro Slovensko. Nachádzame ich v prvej desiatke, pričom Agrodružstvo TP oslavujúce tohto roku 20. výročie svojho vzniku, získalo titul absolútneho víťaza.

Úspešný rodinný podnik

Oba podniky majú veľa spoločného: spájajú sa s ľuďmi, ktorí sa nebáli prevziať hospodárstva, čo sa ocitli v takmer bezvýchodiskovej situácii. Pred dvadsiatimi rokmi smerovali do bankrotu a dnes sú ukážkou toho, ako má vyzerať moderný, na pôde efektívne hospodáriaci podnik, ohľaduplný voči životnému prostrediu.

V oboch spoločnostiach zároveň nachádzame príkladný vzťah medzi staršou zakladateľskou generáciou a jej pokračovateľmi, či už priamo rodinnými príslušníkmi alebo mladšími spolupracovníkmi. Funkčný most medzi zrelosťou, nakopenou životnou skúsenosťou na jednej strane a energiou, dravosťou a odvahou mladosti na druhej. Spoločným znakom oboch generácii bola a je túžba aplikovať najmodernejšie technológie, celoživotná snaha učiť sa nové veci. Lebo poľnohospodárstvo je o rozkrývaní tajomstiev prírody, o porozumení pradivu vzťahov, ktoré človek utvára hospodárením na pôde. V skratke sme vlastne povedali, v čom je tajomstvo úspechu jednej aj druhej firmy.

Múdre rozhodnutie pred 20 rokmi

Pozrime sa, ako sa to všetko vlastne začalo. Na začiatku bolo reťazenie nepriaznivých udalostí, ktoré vie občas pripraviť život. Písal sa rok 2003, keď sa PD Palárikovo dostalo vplyvom katastrofálneho počasia a slabých úrod, ale i niektorých manažérskych chýb na pokraj exekúcie. Vtedy sa vedenie PD Palárikovo rozhodlo založiť v spolupráci so spoločnosťou TECH-PROGRES, spol. s r.o. Selice poľnohospodársku spoločnosť Agrodružstvo TP, s.r.o. S odstupom času sa to ukázalo ako múdre rozhodnutie.

Zanietení a odborne zdatní ľudia

V prvých rokoch hospodárilo Agrodružstvo TP na výmere tisíc hektárov a od roku 2012 už na 2 221 ha a v súčasnosti na 2 069 ha. Technické a finančné možnosti TECH-PROGRES-u pomohli naštartovať hospodárenie spoločného podniku. Ekonomické zázemie bolo nesporne dôležité, všetky zámery však stoja a padajú s ľuďmi, ktorí ich realizujú. V roku 2004 na post agronóma vybrali Palárikovčana Róberta Židuliaka, čerstvého absolventa Agronomickej fakulty SPU v Nitre. Mladý inžinier vyrástol v rodine, ktorej život bol spätý s družstvom a mal ambíciu splniť nádeje, ktoré doň vkladali rodičia aj kolegovia z Agrodružstva TP.

Kto z mladých nechce dokázať, že vie splniť nádeje a očakávanie doň vkladané? Čas ukázal, že Robert Židuliak bol správnou voľbou.

Prenesme sa teraz do roku 2004, do obdobia, keď sa na Slovensku lámal chlieb v štátnych podnikoch sprivatizovaných v deväťdesiatych rokoch. Niektoré situáciu nezvládali a stáli pred otázkou, ako ďalej. Na existenčnej križovatke sa ocitli aj v Poľno SME, s.r.o., ktorá vznikla sprivatizovaním ŠM Palárikovo. Podnik zápasil dlhšie s ekonomickými, technickými aj personálnymi problémami. Gordický uzol opäť rozsekol TECH-PROGRES, ktorý odkúpil Poľno SME, s.r.o., Palárikovo od privatizérov.

Ozdravný proces pomohol

V Poľno SME uskutočnili obdobný ozdravný proces ako v Agrodružstve TP. Na kľúčové posty vybrali ľudí s bohatými profesionálnymi aj životnými skúsenosťami, ktorí dobre poznali potenciál 3 500-hektárového chotára. To, ako sa prejavujú jeho silné aj slabé stránky v mokrom, suchom či klimaticky normálnom roku. Prítok kapitálu v podobe modernizácie strojového parku, dodal ľuďom krídla.

Generálnym projektantom zmien vedúcich k oživeniu podniku bol spolumajiteľ TECH-PROGRES-u Zoltán Černák, muž s bohatou manažérskou skúsenosťou, začiatok ktorej siahal do roku 1965. Vtedy ako 24-ročný poľnohospodársky inžinier prišiel pracovať na družstvo v Hronských Kľačanoch v okrese Levice. Najskôr ako ekonóm, od roku 1970 ako predseda družstva. Hodili ho do vody a rýchlo sa potvrdilo, že je vo svojom živle. Jeho bezmála šesťdesiatročná kariéra vyústila do vybudovania rodinného podniku, pýchou ktorého je tak Poľno SME ako aj Agrodružstvo TP, obe so sídlom v Palárikove.

Dobrý podnikateľ je silnou manažérskou osobnosťou. Takí ľudia vedia vybudovať silný team work tvorený manažérmi na kľúčových riadiacich pozíciách, ktorí zámery pretavujú do praxe so svojimi realizačnými tímami – v našom prípade traktoristami. Zoltán Černák rozbiehal podnikanie v Palárikove s Pavlom Hudákom (hlavný inžinier), Alojzom Košíkom (agronóm) a Karolom Kuchárom (mechanizátor) a mladých začínajúcim Robertom Židuliakom.

Nová generácia

Ako čas plynul, objavili sa a skúsenosti popri tejto garde odborníkov zbierali Róbert Židuliak, Adrián Bradáč (agronóm), Patrik Knapec (mechanizátor) a Michal Samuel (agronóm). Títo napospol tridsiatnici a štyridsiatnici, absolventi SPU v Nitre dnes držia kormidlo v Poľno SME s výrobno-technickým riaditeľom Róbertom Židuliakom, okrem iného aj konateľom Agrodružstva TP, ako hlavným organizátorom agronomického života oboch firiem. A nezabudnime ani na deti Zoltána Černáka: Roman aj Renáta tvoria súčasť úzkeho otcovho tímu a spolu s ostatnými manažérmi sa zapájajú do diania v rodinnom podnikaní.

Vraví sa, že tajomstvo úspechu je ukryté v detailoch. Všimnime si aspoň niektoré z nich. Základom je poznanie miestnych prírodných podmienok. V Palárikove to robia cez mapovanie kvality pôd s GPS technológiou, nasleduje vytváranie úrodových máp. Opierajú sa o satelitné snímky, obsah živín v pôde, pH a kondicionalitu pôdy. To umožňuje rozdelenie jednotlivých pozemkov do produkčných celkov podľa úrodových, ale hlavne ekonomických výsledkov jednotlivých plodín na jednotlivých parcelách.

Nové investície priniesli výsledky

Takúto „zonáciu“ urobili aj s pohľadom na budúce investície a plánované výkony nových strojov. Po nákupe modernej techniky v období 2016-2017 sa do dvoch rokov začali prejavovať prvé výsledky. Šlo najmä o nastavenie jednotlivých pracovných operácií, ich vzájomné nasledovanie bez zbytočných prejazdov a prestojov. Vynechanie niektorých energeticky náročných vstupov (orby) výrazne zefektívnilo výrobu, znížilo potrebu pracovnej sily.

Revolúciu v dosahovaní lepších výsledkov prinieslo v roku 2018 zakúpenie sejačky so STRIP-TILL technológiou na sejbu repky ozimnej a husto siatych obilnín – pšenice a jačmeňa. Róbert Židuliak vtipne poznamenal, že „aj nám vidiacim a všímavým doslova otvorila oči.“ Jedným prejazdom je totiž pôda prekyprená v riadku až do hĺbky 25 cm, aplikované hnojivo do riadku, zasiate osivo a následne pôda utužená valcom. Bez poklesu úrody v porovnaní s konvenčným spôsobom obrábania pôdy sa dosahuje úspora až 35-40 litrov nafty na jeden hektár. Tu je odpoveď na kľúčovú otázku nasledujúcich rokov, ako ekonomizovať náklady v rastlinnej výrobe.

Vlastné pokusy

V Palárikove hľadajú najlepšie technológie a riešenia, s výrobcami komunikujú úpravy techniky na mieru ich chotára a odskúšané pracovné postupy. Veľkú pozornosť venujú odrodovej skladbe poloprevádzkovým pokusom, keď každoročne vyberajú najvhodnejšie odrody z 20-30 odrôd pšenice a z 80-100 hybridov kukuríc.

Za novými poznatkami a skúsenosťami neváhajú vycestovať do zahraničia, novátorským návrhom technológií dávajú šancu sa prezentovať a pretaviť do riešení v ich pestovateľskej praxi. Od leta minulého roka sa intenzívne pripravujú na aplikáciu prípravkov na ochranu rastlín pomocou dronov.

Zmapovanie pozemkov a prekážok na poliach, nastavenie aplikačných trás, vypracovanie metodiky obsluhy a plnenia, vzletovej a pristávacej polohy, aby bol proces čo najefektívnejší, si vyžaduje veľa práce, času, ale práve takéto investície posúvajú Agrodružstvo a Poľno Sme k dosahovaniu lepších výsledkov. Kto nezačne, nemôže sa zlepšovať, také je krédo Palárikovčanov.

Dôležitý priamy kontakt s ľuďmi

Zoltán Černák dáva do pozornosti ešte jeden moment – priamy osobný kontakt nielen s manažérmi, ale aj s ľuďmi na koncovke. „Treba poznať názor ľudí, či sú spokojní s tým, ako veci klapú vo firme, ale zaujíma ma aj to, ako sa im osobne vodí,“ vysvetľuje Černák. Pred sebou má počítač a na obrazovke vidí, kde sa ten ktorý traktor či kombajn práve pohybuje. Rád chodí na pole, lebo to mu spolu s ľuďmi najlepšie povie, čo je nové.

Samozrejme, súčasťou práce manažéra sú rokovania s obchodnými partnermi a veľa času zaberú aj kalkulácie, kam sa uberá trh s agrokomoditami. Kto gazduje, ten počtuje, kto gazduje, ustavične vyhodnocuje nepretržitý prúd informácií. Nielen tých, ktoré prúdia z búrz či z firemných zvodiek. Dôležitá je spätná väzba od ľudí, ktorí tvoria firemný kolektív. Preto v čase sezónnych špičiek, keď sa pracuje aj v nočných hodinách, Zoltán Černák neváha zavolať nielen manažérom, ale aj tomu či onomu traktoristovi. „Dobrý večer, priateľu, tak čo, všetko v poriadku?“ Aj takto jednoducho sa buduje súdržnosť v najlepšie hospodáriacich firmách slovenského poľnohospodárstva. Stará mušketierska zásada „Jeden za všetkých, všetci za jedného! prináša dobré ovocie.

 

Jozef Sedlák

Na hlavnej snímke: Róbert Židuliak (vľavo) a Zoltán Černák: radostná žatevná chvíľa.

 

foto 2

 

foto 3

 

foto 4

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov