tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Ukončenie dohody o obilí vyvoláva obavy najmä v afrických krajinách. Putin o jej konci nenecháva nikoho na pochybách. Chce Afričanov upokojiť obilím zadarmo.

Ruský prezident Vladimir Putin sa v týchto dňoch ani slovom nezmieňuje o novom začiatku rokovaní o dohode o preprave obilia cez Čierne more. Nechce ani vzbudiť nádeje svojich hostí na rusko-africkom samite v Petrohrade. Rusko "odmietne" predĺžiť dohodu, povedal Putin nedávno v Petrohrade.

Obilie zadarmo pre Afriku

Namiesto toho chce teraz nahradiť chýbajúce ukrajinské obilie ruským. Niektorým stredoafrickým štátom dokonca sľubuje bezplatné dodávky.

V najbližších troch až štyroch mesiacoch budeme pripravení dodať Burkine Faso, Zimbabwe, Mali, Somálsku, Stredoafrickej republike a Eritrei 25 až 50 000 ton obilia zadarmo," povedal Putin v prejave na rusko-africkom samite. Putin dodal, ako sa darí ruskému vývozu obilia do Afriky. V prvej polovici tohto roka Rusko vyviezlo do afrických krajín takmer 10 miliónov ton obilia, uviedol Putin.

Obilie pre Afriku zadarmo 2

Afrika chce dohodu o obilí

Medzitým sa predseda Africkej únie, prezident Komorských ostrovov Azali Assoumani vyslovil za oživenie dohody. Podľa jeho slov je Afrika závislá od obilia z Ruska aj z Ukrajiny. „Náš kontinent bude teraz vážne postihnutý cenami potravín, preto sa obraciame na všetky strany procesu s veľkou žiadosťou - uľahčiť dodávky ukrajinského a ruského obilia do našich krajín," povedal Assoumami.

Putin chce podporu Afriky v OSN

Putin sa stal osamelým najmä v kruhu OSN. Tam dúfa v podporu afrických štátov, domnievajú sa medzinárodní pozorovatelia. Nie je však jasné, či si túto podporu bude môcť kúpiť dodávkami pšenice.

 

Z topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímky: AFP, Mahmud Turkia/​AFP/​Getty Images

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov