tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

EÚ chce stanoviť cenu CO2 ešte prísnejšie. Na tento účel je k dispozícii nový systém obchodovania s emisiami. Bezplatné certifikáty pre výrobcov hnojív sa postupne rušia.

Európsky parlament a členské štáty EÚ sa dohodli na prísnejšom obchodovaní s emisiami v rámci balíka Fit for 55. CO2 teraz získava cenu prostredníctvom systému obchodovania s emisiami EÚ (ETS). Informuje o tom aiz.info.

Zároveň sa každoročne znižujú povolené úrovne emisií pre odvetvia, ako je výroba elektriny a tepla, energeticky náročné odvetvia a komerčné letectvo. Cieľom balíka Fit for 55 je do roku 2030 znížiť čisté emisie skleníkových plynov aspoň o 55 %.

Silná redukcia

Celkovo sa podľa aiz.info majú emisie zo sektorov EU ETS do roku 2030 znížiť o 62 % v porovnaní s úrovňami v roku 2005. To zodpovedá výraznému zvýšeniu o 19 % v porovnaní s predtým dohodnutými 43 %. Zvýši sa aj tempo ročného znižovania emisií, a to z 2,2 % ročne v súčasnom systéme na 4,3 % od roku 2024 do roku 2027 a 4,4 % od roku 2028.

Bezplatné certifikáty pre energeticky náročné odvetvia sa postupne rušia

Okrem toho sa majú postupne zrušiť bezplatné emisné certifikáty pre určité spoločnosti, napríklad pre priemysel hnojív, a v rokoch 2026 až 2034 sa má pre príslušné sektory zaviesť mechanizmus úpravy hraníc uhlíka (Carbon Border Adjustment Mechanism - CBAM). Príjmy z obchodovania s emisiami by mali plynúť do projektov v členských štátoch súvisiacich s klímou a energetikou.

COPA-COGECA: Nepriaznivé účinky na poľnohospodárstvo

Zastrešujúca organizácia poľnohospodárov a družstiev EÚ COPA-COGECA kritizovala zavedenie mechanizmu úpravy hraníc. Začlenenie odvetvia hnojív vytvorí nové deformácie trhu v nadväzujúcich odvetviach, ako je poľnohospodárstvo, ďalej zvýši ceny hnojív a zvýšia náklady na poľnohospodársku výrobu v Európe a zároveň zatraktívni dovážané potraviny,“ uviedla COPA-COGECA.

Pre farmárov by to bola teda „dvojitá pokuta“ vzhľadom na súčasné historicky vysoké ceny hnojív. Opatrenia preto musia byť vyhodnotené a navrhnuté tak, aby sa zabránilo „posunu“ emisií CO2 do poľnohospodárstva, tvrdí asociácia.

 

Z topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, NPPC-VÚŽV

Snímka: picture alliance / Panama Pictures | Christoph Hardt

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov