tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Budúcoročná úroveň výroby mlieka v krajine bude podľa moskovského úradu amerického ministerstva poľnohospodárstva (USDA) v dôsledku medziročného zníženia celkových stavov mliekových stád atakovať historické minimá.

 

Celkové stavy dojných stád sa v roku 2017, aj napriek zvyšovaniu úžitkovosti na veľkých farmách, v dôsledku menšieho objemu investícií medziročne znížia o 3 % na úroveň 7,32 mil. zvierat.

Spotreba konzumného mlieka sa kvôli vysokým maloobchodným cenám dostane rovnako na historické minimum. Trend na trhu je sprevádzaný štrukturálnymi zmenami v ruskom mliekovom sektore. Zefektívňovanie výroby vo veľkým farmách umožňuje produkovať viac mlieka pri menšom počte dojníc. Ruský úrad USDA však konštatuje, že producenti mlieka aj napriek zefektívňovaniu výroby nemajú dostatočné stimuly pre rozširovanie mliekových fariem. Dôvodmi spomalenia investícií je aj neistota podpory z poľnohospodárskych programov a štátneho rozpočtu. Ďalším negatívnym prvkom pre domáci mliekový sektor zo strany potravinárskeho sektora je aj zvýšenie používania náhrad vo forme rastlinných olejov (palmový). Zlepšovanie genetického potenciálu dojníc a optimalizácia manažmentu stáda na veľkých farmách sa bude odzrkadľovať vo zvyšovaní mliekovej úžitkovosti aj v priebehu roku 2017. Menšie mliekové farmy a hospodárstva budú naopak pokračovať v trende znižovania objemov produkcie. Vysoké ceny za mlieko vyvolané aj v dôsledku pretrvávajúceho zákazu dovozu však môžu do istej miery zmierniť dopady neistej štátnej podpornej politiky. Celkový objem výroby mlieka v roku 2017 sa predpokladá na úrovni približne 30,195 mil. ton (-0,5 %). Produkcia SKM sa bude kvôli zvyšovaniu úžitkovosti na dojnicu vo veľkých intenzívnych chovoch znižovať menším tempom ako celkové stavy dojníc. V prípade pretrvávania účinkov sankcií na EÚ bude objem importov konzumného mlieka a SOM v roku 2017 nezmenený. Hlavným dovozcom na ruský trhu bude v tomto prípade aj naďalej Bielorusko.

Zo zdrojov Agrimoney preložil a upravil:

Miroslav Záhradník, NPPC-VÚŽV Nitra

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov