tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Otázka: Dokážu holandskí producenti vyrábať mlieko bez straty aj pri súčasných cenách?

 

Odpoveď: Pri súčasných cenách ani holandskí farmári nedokážu robiť mlieko bez straty. Ak sa na to pozrieme z dlhšieho časového horizontu, tak v ostatných 5 rokoch sme potrebovali minimálnu cenu 32,5 eurocent/kg mlieka na to, aby sme pokryli naše výrobné náklady.

Áno, dnes máme na trhu nižšiu cenu, ale myslím si, že by sme sa v rámci tejto otázky nemali pozerať len na najbližšie obdobie, ani na najbližší rok, ale niekoľko rokov dopredu. Veríme, že ceny z dlhodobého hľadiska budú určite vyššie ako sú dnes. To je jedna vec. Ďalšou vecou je, že na úrovni fariem sa musíme pozerať na riešenia, ktoré nám prinesú dostatočné finančné rezervy v časoch nízkych cien mlieka tak, aby sme toto nepriaznivé obdobie dokázali prečkať. Pretože otázka v rámci budúceho rastu cien mlieka neznie tak, že či ceny v budúcnosti začnú vôbec rásť, ale otázka znie, kedy začnú rásť? Tým chcem povedať, že určite príde čas, keď ceny mlieka budú na vyššej úrovni ako sú dnes.

Otázka: Ste teda presvedčený, že z dlhodobej perspektívy budú ceny mlieka v EÚ vyššie ako sú dnes?

Odpoveď: Určite áno, pretože z globálnej perspektívy nikto na svete nedokáže dlhodobo produkovať mlieko pod 30 eurocentov za kilogram. Ani v USA, ani na Novom Zélande a ani tu v EÚ. Takže keď sa pozrieme na súčasnú cenovú hladinu mlieka, táto je príliš nízka pre všetkých.

Celý rozhovor s predsedom mliekarenskej sekcie Holandského zväzu farmárov Keesom Romijnom si môžete prečítať v AGROMAGAZÍNe 11/2015.

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov