tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Dáta Európskej komisie potvrdzujú, že zákaz importu jatočných ošípaných z EÚ do Ruska, sa prejavuje na tohtoročnom tempe exportov z únie.

V období od januára do konca apríla 2014 EÚ vyviezlo 882,1 tis. ton bravčoviny prepočítanej na jatočnú hmotnosť zvierat, čo je o 9,9 % menej v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. EÚ tak jednoznačne chýba ruský trh, ktorý je pre nás uzatvorený od konca januára 2014 po tom, čo na území EÚ bol potvrdený výskyt Afrického moru ošípaných. Medziročne mierne poklesol aj export do Číny a to o 3 %, keď EÚ do druhej najväčšej ekonomiky sveta vyexportovala 216,3 tis. ton bravčoviny. Čiastočnou záplatou absencie vývozu do Ruska sú rastúce exporty do Hong-Kongu a súčasne exporty do Južnej Kórei. Do J. Kórei EÚ vyviezla v prvých 4 mesiacoch 63,1 tis. ton bravčoviny, čo je 100 % - ný nárast.
Napriek slabším exportom z EÚ sa ceny jatočných ošípaných v EÚ počas júna ťahajú smerom nahor. Popri sezónnemu rastu cien je tu aj pozitívny efekt vysokých cien jatočných ošípaných v USA, ktoré sa hýbu na rekordných úrovniach. Dôvodom je výskyt vírusu PEDV, ktorý v tomto roku viedol v USA už k 10 % - nému poklesu stavov jatočných ošípaných.

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov