tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Ceny jatočných ošípaných nesklamali slovenských poľnohospodárov ani tento rok. Spočiatku to síce vyzeralo tak, že na cenové rekordy z roku 2012 nedosiahnu, no napokon znovu atakovali maximálky blízko 2 EUR/kg jat. hm.

Okrem toho sa postupne začali znižovať náklady na kŕmne zmesi, čo podporilo celkovú ekonomiku chovu. Tak ako v roku 2012, ani v roku 2013 sa situácia nemenila. Stále klesala produkcia ošípaných v EÚ a exporty sa držali na vysokých úrovniach. Pritom mnoho faktorov naznačuje na pokračovanie trendu, ktorý sme tu mali ostatné dva roky. USDA očakáva, že produkcia jatočných ošípaných sa po dvoch rokoch poklesu zastabilizuje v roku 2014 na 22,5 mil. ton. Síce má poklesnúť počet vykŕmených ošípaných, no túto stratu vykompenzuje ich vyššia jatočná hmotnosť. Medziročne má stagnovať aj domáca spotreba a to na úrovni 20,27 mil. ton. Ak si EÚ udrží silnú exportnú aktivitu (pre rok 2013 všetko nasvedčuje tomu, že export z EÚ dosiahne podobne ako vlani okolo 3 mil. ton), potom s vysokou pravdepodobnosťou tu budeme mať ďalší rok s cenami porovnateľnými z rokmi 2012 a 2013. Hlavný analytik Rady pre dánske poľnohospodárstvo a potravinárstvo Karsten Flemin predpokladá, že priemerná cena jatočných ošípaných v Dánsku (top exportér EÚ) za rok 2014 dosiahne 1,68 EUR/kg jat. hm. teda o 3 eurocent/kg jat. hm. viac ako priemerná cena komodity v roku 2013. Karsten Flemin predpokladá, že fundamenty na trhu sa nezmenili, no ak vyjde budúcoročné jarné počasie, úspešná grilovacia sezóna v EÚ by mohla zvýšiť domácu spotrebu bravčoviny. Analytik súčasne predpokladá, že v roku 2014 sa bude dariť aj exportom z EÚ.
Nárast globálnej produkcie
Produkcia v EÚ bude síce stagnovať, no neplatí to pre celý svet. Náklady na kŕmne zmesi výrazne poklesli, čo môže podľa AGROMAGAZÍNu naštartovať produkciu. Zníženie cien kŕmnych zmesí je nateraz pomerne opatrné v EÚ, no v USA a J. Amerike je situácia iná. Pravdou je, že ceny kŕmnych zmesí zatiaľ držia na vyšších hladinách stále relatívne vysoké ceny sóje, no ak sa vydarí tohtoročná úroda plodiny v Brazílii a Argentíne (výsledky budú známe už začiatkom jari), ceny kŕmnych zmesí môžu ďalej citeľne klesať. USDA už v súčasnosti očakáva, že svetová produkcia jatočných ošípaných v roku 2014 vzrastie na 108,9 mil. ton, čo bude znamenať medziročný nárast výroby o 1,3 %. Pre EÚ je podstatné, že citeľnejšie má vzrásť produkcia Číny a Ruska, teda krajín, do ktorých Európske spoločenstvo vyváža najviac bravčoviny (až 45 % celkového exportu EÚ v roku 2013 smeruje do týchto dvoch krajín). Ak tieto krajiny úspešne zvýšia svoju domácu produkciu, môže to negatívne ovplyvniť európske exporty. A práve možnosť poklesu exportov z EÚ bude hlavným rizikom, ktoré podľa AGROMAGAZÍNu môže posunúť nákupné ceny jatočných ošípaných v EÚ v roku 2014 nižšie ako sa všeobecne očakáva. Hlavné riziko poklesu európskych exportov vidíme hlavne pri exportoch do Číny.Čína má v budúcom roku vyprodukovať 54,7 mil. ton jatočných ošípancých, pričom domáca spotreba sa predpokladá na 55,6 mil. ton. Ak sa potvrdí vysoká produkcia sóje v J. Amerike a ceny kŕmnych zmesí počas leta 2014 poklesnú, je pravdepodobné,že dnes predpokladaný scenár nárastu globálnej produkcie jatočných ošípaných sa pretaví do reality.To bude mať dopad i na cenotovorbu jatočných ošípaných v EÚ a to hlavne v druhej polovici budúceho roka. Tlak na pokles cien pritom nebude vyvolávať len možná nižšia exportná aktivita (kvôli vyššej globálnej produkcii), ale aj pokles nákladov na produkciu ošípaných z titulu možného zlacnenia cien kŕmnych zmnesí.
Rekordy 2013 asi neprekonáme
Z vyššie spomenutých dôvodov predpokladáme, že v budúcom roku už nákupné ceny jatočných ošípaných na Slovensku neprekonajú tohtoročné rekordy. Keďže sa ale nechystá žiadny boom domácej produkcie, ceny ostanú naďalej na vyšších úrovniach. Pokles cien kŕmnych zmesí by sa mal týkať i Slovenska, nakoľko tohtoročné požatevné ceny obilnín sú oveľa nižšie v porovnaní s predchádzajúcim rokom. A to znamená, že v roku 2014 by poľnohospodárom mali na medziročnej báze klesnúť aj náklady na výrobu. A tak i keď nám rastie riziko, že budúcoročné ceny jatočných ošípaných budú mierne pod tohtoročnou úrovňou, ekonomika poľnohospodárov by tým nemala utrpieť. Potešiteľné je, že na budúci rok nejaké eurocenty k dobru získajú slovenskí poľnohospodári aj z vnútroštátnej prechodnej pomoci. Letné maximá pre budúci rok na Slovensku predpokladáme blízko ceny 1,90 EUR/kg jat. hm. Celoročne by sa ceny v SR mohli hýbať v pásme 1,58 až 1,92 EUR/kg jat. hm. 
/AGROMAGAZÍN/

Podtext: Stabilnú cenotvorbu jatočných ošípaných z predchádzajúcich rokov by v roku 2014 mohol ohroziť pokles exportnej aktivity z EÚ.

Tabuľka: Prognóza cien jatočných ošípaných v SR v EUR/kg jatočnej hmotnosti pre rok 2014(prognóza AGROMAGAZÍNu).

Rok

 

Q1

Q2

Q3

Q4

Priemer ceny za rok

2014

EUR/kg jat. hm.

1,67

1,66

1,85

1,76

1,73

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov