tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Aliancia piatich významných svetových producentov hovädzieho mäsa (FNBA) sa dohodla a zjednotila svoje predstavy o budúcom formovaní transpacifického partnerstva (TPP).

Austrália, Nový Zéland, Kanada, USA a Mexiko spoločne podpísali dokument, v ktorom sumarizujú desať základných princípov svojho ďalšieho vývoja v kontexte úspešného etablovania projektovaného TPP.

Produkcia týchto štátov predstavuje tretinu svetovej výroby hovädzieho mäsa a zároveň kontrolujú takmer polovicu z celkového exportu. Hlavným cieľom TPP je dosiahnutie neobmedzeného obchodu, bez vstupných trhových bariér, limitujúcich taríf a kvót. Rozhodujúcim prvkom je sprístupnenie nových trhov a zabezpečenie stabilnej úrovne exportu. Pre USA je smerodajným fakt, že domáce obyvateľstvo tvorí len 4 % svetovej populácie. Odôvodnene tak má eminentný záujem expandovať, čím by stimulovali svoju ekonomiku a v neposlednom rade aj zohľadnili demografický trend vo svete, ktorý na seba viaže potravinársky priemysel (Scott Georgie). Zamýšľaná TPP musí byť ambiciózna, spoľahlivá a komplexná, no zároveň vykonateľná. Aplikovanie najnovších vedeckých štandardov a celoplošné využitie risk manažmentu je pre takto široko koncipované partnerstvo samozrejmosťou. Reálne sfunkčnenie si však bude vyžadovať intenzívnu spoluprácu nielen na úrovni producentov hovädzieho mäsa. USA ako hlavný iniciátor tohto „zlatého štandardu v obchodovaní“ postupne napĺňa svoje ambície a posilňuje hospodársky vplyv. Od roku 2008, kedy vstúpilo do tohto paktu, narástol počet členov na 12 (pôvodne 5). Idea rovnocenného prístupu na trh bez bariér zjednodušuje spôsob ako uspokojiť dopyt najmä po potravinách. Argumentom v konkurenčnom globalizovanom prostredí je predpoklad, že obchodovanie „očistené o tarify“ zabráni nafukovaniu cien. Takto modelovaný proces môže zastabilizovať dodávky a ponúknuť nižšie i stabilnejšie ceny konečným spotrebiteľom. Uvoľňovanie reštrikcií a obmedzení je hlavným predpokladom efektívneho fungovania TPP. Zavedeniu zóny voľného obchodu, podľa predstáv USA, však ešte musí predchádzať rad dôležitých rokovaní a dohôd. Jedným z nich je októbrové stretnutie krajín Ázijsko-tichomorskej spolupráce (APEC), na indonézskom ostrove Bali, ktorého sa zúčastnia aj elity z Japonska. USA však svoju účasť na poslednú chvíľu zrušili. Dôvodom je čiastočné odstavenie verejnej správy, kvôli fiškálnemu sporu na domácej scéne.

Zo zdroja FNBA preložil a upravil:
Miroslav Záhradník, CVŽV Nitra

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov