tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Cenová korekcia mlieka v roku 2012 bola vyústením predchádzajúceho výrazného nárastu globálnej produkcie tejto komodity, ktorá presiahla dopyt.

Po prepade cien však počas leta došlo k poklesom stavov dojníc v USA ako i v EÚ, čo postupne prinieslo väčšiu rovnováhu medzi ponuku a dopyt po mlieku. Napriek tomu sa očakáva, že v roku 2012 EÚ medziročne zvýši svoju produkciu mlieka o 1,5 % (na 157,9 mil. ton) a USA o 2 % (90,3 mil. ton). Globálna produkcia roku 2012 by mala vzrásť o 2 % na 760 mil. ton. Do roku 2013 vstúpi Európa ako i USA s nižšími stavmi dojníc, neznamená to však, že dôjde k poklesu produkcie. USDA očakáva, že produkcia v USA klesne v budúcom roku len o 0,1 mil. ton. Produkcia v EÚ by mala vzrásť o 0,7 %. Produkcia v J. Amerike a v Oceánii by mala expandovať ešte rýchlejšie, pričom svetová spotreba mlieka by mala v budúcom roku podľa dát FAO vzrásť o 1,8 %. Zdá sa tak, že nateraz citeľný rast cien mlieka, ktorý sme videli na svetových trhoch počas leta ako priamu reakciu na výrazné rušenie chovov v mnohých krajinách, skončil. Trh by sa mohol vrátiť zóny stabilnej ponuky ako i spotreby komodity. Európa by mohla ťažiť v rámci exportu sušeného odtučneného mlieka i v roku 2013, keďže vývoj kurzu USD/EUR by mal byť, podobne ako tento rok, priaznivý exportu. Isté riziká v rámci svetového obchodu prináša možnosť spomalenia globálnej ekonomiky, no zatiaľ sa neočakáva prílišné spomaľovanie ázijských ekonomík, ktoré sú dominantnými importérmi mliečnych komodít. Produkcia mlieka ostane zrejme utlmená minimálne v prvom polroku 2013, keďže sa spočiatku očakáva udržanie vysokých cien krmív. Sucho v USA pritom miestnym chovateľom obmedzilo aj ponuku objemových krmív, čo znamená, že USA budú mať naozaj len obmedzený priestor expandovať. I preto AGROMAGAZÍN pre rok 2013 očakáva pri produkcii mlieka stabilnú cenotvorbu, pričom v SR budú v úvodných mesiacoch sa ceny ešte stále mierne doťahovať na európske, resp. na vývoj cien na svetových trhoch. Ten sa momentálne javí ako zastabilizovaný, no vzhľadom na očakávaný mierny rast cien plodín (a tým aj krmív) v 1.Q 2013 môžeme čakať i rastovú reakciu cien mlieka. Od polovice 2.Q 2013 by podľa nášho predpokladu mali začať ceny krmív klesať, čo dopomôže i samotnej ekonomike chovu. Až po letnej korekcii cien plodín (ak nebude počasie proti) môže produkcia mlieka znovu naberať na obrátkach. Ceny by to však okamžite ovplyvniť nemalo. I preto na Slovensku očakávame v roku 2013 spočiatku pokračovanie rastu cien mlieka a následne ich stabilizáciu.
/AGROBIZNIS/
Tabuľka: Očakávané ceny surového kravského mlieka pre producentov v SR v EUR/100 kg mlieka za jednotlivé kvartály roku 2013 (údaje ATIS).

 

Rok

Obdobie

Q1/2013

Q2/2013

Q3/2013

Q4/2013

Priemer ceny za rok

2013

EUR/100 kg

31,71

33,00

33,50

33,40

32,90

Očakávaný vývoj cien mlieka ako i ďalších agrokomodít v roku 2013 nájdete v našej ročenke AGROBIZNIS v roku 2013.

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov