tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Na 99,9 % je isté, že Rusko tento mesiac odstúpi od dohody o bezpečnom prechode čiernomorského obilia sprostredkovanej OSN, pretože už nepotrebuje ukrajinské prístavy na vývoz čpavku, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na vysokopostaveného ukrajinského diplomata.

Organizácia Spojených národov a Turecko vlani v júli sprostredkovali Čiernomorskú obilnú iniciatívu s Moskvou a Kyjevom s cieľom pomôcť pri riešení globálnej potravinovej krízy, ktorú zhoršila ruská invázia a blokáda ukrajinských čiernomorských prístavov.

Moskva pohrozila, že nepredĺži dohodu po 18. júli, pokiaľ nebude splnená séria požiadaviek vrátane odstránenia prekážok ruského vývozu obilia a hnojív. Dohoda o vývoze do Čierneho mora tiež umožňuje bezpečný vývoz čpavku - dôležitej zložky dusičnanového hnojiva - ale v rámci tejto iniciatívy sa žiadny nedopravil.

Rusko presadzuje obnovenie dodávok čpavku potrubím cez Ukrajinu do čiernomorského prístavu Odesa, ktorý od minulého roka ležal ladom. Veľvyslankyňa ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Olha Trofimceva uviedla, že ruský výrobca čpavku Uralchem našiel alternatívnu cestu a nepotrebuje vyvážať čpavok cez Odesu.

Obilný koridor. Na 99,9 % ho Rusko opustí v júli," povedala Trofimceva.

Generálny riaditeľ Uralchemu Dmitrij Konjajev minulý mesiac uviedol, že náhradou za ropovod z Odesy by mohol byť špecializovaný terminál na amoniak, ktorého prvá etapa výstavby má byť dokončená na polostrove Taman v Rusku do konca roku 2023.

Plán B?

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Solsky povedal, že Kyjev má plán B, ak sa Rusko rozhodne odstúpiť od čiernomorskej dohody. Povedal, že vláda vytvorila špeciálny poistný fond vo výške približne 547 mil. USD pre spoločnosti, ktorých lode prídu do ukrajinských čiernomorských prístavov podľa nového usporiadania.

Ukrajina tiež uviedla, že môže vyvážať obilie cez svoje malé prístavy na Dunaji, ako aj cez svoju západnú hranicu s Európskou úniou. Trofimceva, bývalá úradujúca ministerka poľnohospodárstva, povedala, že Ukrajina sa musí pripraviť, ale vyjadrila pochybnosti, do akej miery by poistný fond pomohol s exportom.

V súvislosti s ruskou inváziou povedala: „V tento letný deň by sme už mali myslieť na zimu. Vstúpime do druhej vojenskej zimy a myslím si, že môže byť oveľa náročnejšia ako tá predchádzajúca. Zo všetkých hľadísk ."

 

Z thecattlesite.com preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: MaxPixel's

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov