tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Ceny plodín sa na svetových burzách v uplynulom týždni držali prevažne v bočnom cenovom pásme.

Na burze MATIF medzitýždenne klesli ceny pšenice o 2 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 161 EUR/t. Medzitýždenne sa nemenili ceny kukurice ani repky, ktoré ostali na 161 EUR/t, resp. na úrovni 375 EUR/t. Na burze v Chicagu medzitýždenne poklesli ceny americkej pšenice o 1 EUR/t, keď sa komodita počas dneška obchoduje za 133 EUR/t. Ceny pšenice EÚ medzitýždenne posilnili o 5 EUR/t na 162 EUR/t. Ceny kukurice stagnovali na 119 EUR/t a sója dokázala medzitýždenne posilniť o 5 EUR/t na 320 EUR/t. V USA sa začala žatva jarín, keď ku koncu minulého týždňa bolo zožatých 9 % výmer kukurice a 4 % sóje. Priebežné výsledky žatvy plodín zatiaľ nie sú známe, no dáta o pokračujúcej kondícii obidvoch plodín naznačujú stále na rekordnú úrodu nielen kukurice, ale aj sóje. Obidve plodiny sa uplynulé dni pokúšali vzrásť na vyššie cenové úrovne, no včerajšie dáta naznačujúce na spomalenie exportov týchto plodín z USA za uplynulý týždeň znovu primäli účastníkov trhov neponáhľať sa s nákupmi futures kontraktov a tým aj zabrzdeniu sľubných náznakov cenového rastu. Treba povedať, že obidve tieto plodiny sa aktuálne nachádzajú aj v sezónne slabom období, keď koncom septembra spravidla na burze v Chicagu zaknihovávajú svoje sezónne cenové minimá. Nejasný smer naďalej vykazujú aj ceny pšenice. Menšia produkcia Francúzska nateraz trhy netrápi, keďže výpadok krajiny komfortne supluje nadprodukcia Ruska, Ukrajiny a Kazachstanu. Krajiny Južnej Ameriky sa postupne pripravujú na sejbu kukurice a sóje, pričom sa predpokladá, že predovšetkým Brazília tento rok výrazne zvýši pestovateľské výmery kukurice. Niektoré analýzy naznačujú, že budúca produkcia kukurice v Brazílii môže dosiahnuť 92,5 mil. ton, čo je výrazne nad tohtoročnou úrodou na úrovni 67 mil. ton. Trh sa bude najbližšie týždne dominantne koncentrovať na výsledky prebiehajúcej žatvy v USA. Keďže výhľad naďalej naznačuje na rekordnú úrodu kukurice i sóje a i z pohľadu technickej analýzy sa všetky hlavné komodity nachádzajú v poklesnom trende, AGROMAGAZÍN naďalej udržuje v platnosti svoj výhľad, v ktorom plodiny nateraz stále nenašli svoje cenové dno a teda sú naďalej náchylné pokračovať v poklese. Cieľ cien kukurice pod 3 USD/bušel a sóje pod 9 USD/bušel považujeme stále za realistický. Znamená to naďalej riziko poklesu cien pšenice i kukurice na MATIF späť k 150 EUR/t, repky k 350 EUR/t. Na druhej strane je vo svete pekne rozbehnutý dopyt po plodinách a to zo strednodobého hľadiska sľubuje verme už skorú stabilizáciu, resp. budúce oživenie cien.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 38. týždňa 2016: pšenica a kukurica 155 – 160 EUR/t, repka 363 – 370 EUR/t.

Zookomodity: Tradičná sezónna cenová špička, ktorá sa v segmente ošípaných realizuje počas septembra kvôli dočasnému poklesu ponuky ošípaných z titulu letných horúčav, sa prejavila na európskych cenách aj tentoraz. Ceny ošípaných v Nemecku v aktuálnom týždni po dlhom období stagnácie poskočili nahor o 6 eurocent/kg jat. hm. na 1,72 EUR/kg jat. hm. Dánske ceny tento týždeň posilňujú o 3 eurocent/kg jat. hm. na 1,58 EUR/kg jat. hm. Tento vývoj tak môže tešiť aj slovenských poľnohospodárov, kde by sme tento týždeň mali taktiež vidieť posilnenie cien ošípaných do pásma 1,70 – 1,75 EUR/kg jat. hm. Súčasný cenový vývoj v Európe je ale aktuálne úplne opačný oproti vývoju u druhého najväčšieho exportéra komodity vo svete – USA. Ceny jatočných ošípaných v USA medzitýždenne výrazne oslabili a to o 5 % na 1,22 USD/kg jat. hm. Medzi európskymi a americkými cenami sa tak vytvoril pomerne priepastný rozdiel a bude zaujímavé sledovať, či EÚ dokáže pri súčasných cenách konkurovať na exportnom trhu USA. AGROMAGAZÍN berúc do úvahy súčasný vývoj vo svete očakáva, že súčasná cenová špička ošípaných v EÚ dlhodobo nevydrží a už čoskoro sa nemecké ceny vrátia k 1,65 EUR/kg jat. hm.

Ceny jatočného dobytka v Nemecku tento týždeň stagnujú na 3,62 EUR/kg jat. hm. (R3) pri jatočných býkoch a 2,70 EUR/kg jat. hm. pri jatočných kravách (R3).

Po epickom cenovom raste mlieka v EÚ ako aj v Oceánii v úvode septembra si aktuálne trh dáva prestávku v raste, čo však po predchádzajúcich prírastkoch nie je nič výnimočné. Spotové ceny mlieka v Nemecku sa uplynulý týždeň nemenili, keď ostali medzitýždenne nezmenené na 37 – 38,50 EUR/100 kg. Rovnako tak ceny v Holandsku ostali stabilné na 37,50 EUR/100 kg. Nemecké dodávky mlieka za 36. týždeň 2016 boli o 3,4 % nižšie v porovnaní s rovnakým týždňom roka predtým. Uvidíme, či dnešná aukcia mliekarne Fonterra na N. Zélande prinesie pokračujúci rastúci trend. Ceny mlieka v USA v uplynulom týždni stagnujú na úrovni okolo 36 USD za 100 kg mlieka. Vzhľadom na nedávny silný rast cien mliečnych komodít v EÚ i vo svete mierne upravujeme nahor náš odhad cien mlieka na mesiac november pre SR. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 3,7 % tuku a 3,3 % bielkovín): september 26,90 EUR/100 kg, október 27,25 EUR/100 kg, november 28,03 EUR/100 kg. Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): september 26,02 EUR/100 kg, október 26,49 EUR/100 kg, november 27,39 EUR/100 kg.

Ropa a PHM: Ceny ropy Brent v ostatnom týždni oslabili o 1 USD za barel, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 46 USD za barel. Správy o rastúcej produkcie Líbye a Nigérie vyvolali tlak na pokles cien, na druhej strane sa stále veľa diskutuje o možnej dohode krajín OPEC pre zníženie produkcie tak, aby došlo k stabilizácii trhu s komoditou. AGROMAGAZÍN predpokladá, že súčasný tlak na pokles cien ropy bude pokračovať, pričom najbližšie týždne by cena komodity mohla poklesnúť do pásma 40 – 45 USD za barel. Na druhej strane produkcia USA aktuálne stagnuje a zrejme je tu celý rad ďalších krajín, ktoré nemajú záujem pri súčasných cenách produkovať viac. To zo strednodobého hľadiska by mohlo byť podporou pre pokračovanie stabilizácie cien ropy. Mierny pokles cien ropy viedol k podobnému trendu aj pri cenách PHM v EÚ. Predpokladáme, že tento týždeň už uvidíme jemnú korekciu cien PHM v SR. Ceny natural 95 by mohli klesnúť o 2 eurocenty/l na 1,22 EUR/l a ceny nafty o 2 eurocent/l na 1,04 EUR/l.

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov