tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Počas uplynulého týždňa ceny plodín na svetových trhoch pokračovali v naberaní rastového momenta a to napriek tomu, že report USDA o Svetovej ponuke a dopyte po agrokomoditách vyznel neutrálne.

Na burze MATIF medzitýždenne posilnili ceny pšenice o 2 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 156 EUR/t. Rovnako tak o 2 EUR/t medzitýždenne posilnili aj ceny kukurice a to na dnešných 155 EUR/t.

 

Repka v medzitýždennom hodnotení stagnovala na 354 EUR/t. Na burze v Chicagu medzitýždenne posilnili ceny pšenice o 4 EUR/t na 158 EUR/t, ceny kukurice pridali 3 EUR/t, keď posilnili na 131 EUR/t a ceny sóje vzrástli medzitýždenne o 2 EUR/t na 296 EUR/t. Minulotýždňový report WASDE vyznel neutrálne, pričom ani plodiny na burze po jeho zverejnení nereagovali nejako významne. Špekulatívni investori však počas minulého týždňa uzatvorili časť svojich krátkych pozícií pri pšenici a sóji, čo potiahlo ceny týchto komodít nahor. Z dna sa odlepili aj ceny plodín na burze MATIF. Pšenici pomohli nahor okrem zatvárania krátkych pozícií zo strany špekulatívneho kapitálu aj správy o tom, že na Veľkých planinách v USA sa lokálne začína prejavovať deficit zrážok. Otázkou ale je, či táto správa má dostatočnú silu na to, aby dokázala posunúť ceny pšenice ešte vyššie. Počasie v EÚ ako aj v Rusku je naďalej priaznivé a to všetko naznačuje nateraz znovu na veľmi dobrú úrodu plodiny. Pri jarinách si trhy začínajú čoraz viac všímať rastúce tempá amerických exportov kukurice a sóje. V minulom týždni sme v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka videli o 20 % vyššie exporty v prípade sóje a o 10 % v prípade kukurice. Za týmto vývojom stojí už avizované posilnenie brazílskeho realu voči doláru na nové šesťmesačné maximá, čo znižuje konkurencieschopnosť miestnych exportov jarín oproti americkým. Aktuálne je v prístavoch v USA (FOB cena) kukurice už nižšia ako v Brazílii a v prípade sóje ide o porovnateľné hodnoty. Sója tak má pozitívny vplyv aj na vývoj cien repky na burze MATIF. Z pohľadu technickej analýzy však treba podotknúť, že plodiny sa stále nachádzajú v poklesnom trende a súčasný cenový rast je stále nutné vnímať skôr ako korekciu nahor v rámci poklesného trendu. Inými slovami, stále je tu značné riziko, že súčasný cenový rast plodín nebude trvalý a trend sa znovu otočí. Uvidíme ako sa dokážu ceny plodín popasovať s aktuálnymi úrovňami odporu, pričom ak by sa kukurici podarilo prekonať métu 3,75 USD/bušel a sóji 9,1 USD za bušel, komoditám by sa otvoril priestor pre ďalší cenový rast. Včerajšie a dnešné obchodovanie na burzách však naznačuje skôr na poľavenie v rastovom tempe a tak je možné, že v tomto týždni skôr uvidíme miernu cenovú korekciu plodín. Predpokladáme, že zhruba v bočnom cenovom pásme sa plodiny budú hýbať až do konca marca, kedy sa USDA chystá zverejniť kľúčové správy o Osevných plochách plodín v USA ako aj kvartálnu správu bilancie zásob plodín v krajine. Tieto reporty by mohli napovedať viac o tom, ktorým smerom plodiny v nasledujúcich mesiacoch zamieria.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 11. týždňa 2016: pšenica 153 – 158 EUR/t, kukurica 151 – 157 EUR/t, repka 350 – 357 EUR/t.

Zookomodity: Počas minulého týždňa sa podarilo cenám jatočných ošípaných v Nemecku vymazať časť predchádzajúcich strát po tom, čo cena komodity posilnila medzitýždenne o 5 eurocent/kg jat. hm. na 1,29 EUR/kg jat. hm. Ceny ošípaných v Dánsku pokračovali v stagnovaní na úrovni 1,26 EUR/kg jat. hm. Pri súčasných cenových reláciách ošípaných v EÚ je komodita plne konkurencieschopná a globálnom exportnom trhu a i preto predpokladáme, že mierne priaznivá cenotvorba ošípaných v EÚ by mala pokračovať aj naďalej. V SR by sme mohli tento týždeň taktiež vidieť mierne posilnenie cien jatočných ošípaných, ktoré by sa mali vrátiť späť nad 1,3 EUR/kg jat. hm. (predpokladáme návrat do pásma 1,31 – 1,35 EUR/kg jat. hm). Na druhú stranu sezónnosť do značnej miery dolieha na cenotvorbu jatočného dobytka. Ceny jatočných býkov triedy R3 v Nemecku v tomto týždni klesajú o 10 eurocent/kg jat. hm. na 3,65 EUR/kg jat. hm. a poklesu sa tentoraz nevyhli ani ceny jatočných kráv. Tie v aktuálnom týždni poklesli o 8 eurocent/kg jat. hm. na 2,70 EUR/kg jat. hm. Korekcia cien jatočných býkov pod 3 EUR/kg jat. hm. tak môže byť realistickým scenárom aj pre slovenský trh.

Vývoj globálnych cien mlieka aktuálne dáva nejasné signály, no v komplexnosti môžeme povedať, že stále prevláda skôr negatívna nálada hovoriaca za pokles cien. Dnešná aukcia mliekarne Fonterra na N. Zélande znovu potvrdila poklesný trend. Mliečne komodity sa počas nej zobchodovali za priemernú cenu 2190 USD za tonu, čo bolo o 2,9 % menej v porovnaní s cenami z minulej aukcie spred dvoch týždňov. Spotové ceny mlieka v Nemecku v minulom týždni posilnili o 1 EUR/100 kg na 17 až 19 EUR/100 kg, spotové ceny v Holandsku posilnili rovnakým dielom na 19,50 EUR/100 kg. Minulotýždňové zasadanie Európskej centrálnej banky naznačilo, že tá už príliš nechce ťahať úrokové sadzby viac do negatívnych hodnôt a to by mohlo byť signálom, že v nasledujúcich niekoľkých mesiacoch by sme mohli vidieť pokračovanie posilňovania eura voči doláru. Samozrejme, veľmi to bude závisieť aj od politiky Americkej centrálnej banky, v každom prípade posilňovanie eura voči doláru by mohlo signalizovať nižšiu konkurencieschopnosť európskych exportov mliečnych komodít, čo môže naďalej vyvíjať extra tlak na prípadný pokles cien. Na margo vývoja kurzu USD/EUR však znovu podotýkame, že posilnenie eura vnímame len ako dočasný proces, pričom stále zo strednodobého hľadiska vidíme realistický scenár v dosiahnutí parity týchto dvoch mien. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 3,7 % tuku a 3,3 % bielkovín): marec 26,10 EUR/100 kg, apríl 25,90 EUR/100 kg, máj 25,97 EUR/100 kg. Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): marec 25,78 EUR/100 kg, apríl 25,11 EUR/100 kg, máj 25,15 EUR/100 kg.

Ropa a PHM: Cena ropy Brent za uplynulý týždeň oslabila o 1 USD za barel na 39 USD za barel, čo znovu pripomenulo tvrdú realitu fundamentov v podobe prebytku ponuky komodity nad dopytom. Napriek tomu ropa dokázala v ostatných troch týždňoch posilniť o viac ako tretinu, čo sa prejavilo aj na cenách pohonných hmôt na európskych burzách. Ceny PHM v SR sme videli rásť aj v minulom týždni, pričom rovnaký trend očakávame aj v tomto týždni. Predovšetkým ceny benzínov na burzách v minulom týždni rástli citeľne vyšším tempom a to znamená, že benzíny budú mať ambície zdražovať viac ako nafta. V aktuálnom týždni počítame s rastom cien nafty o 2 eurocent/l na 0,99 EUR/l a natural 95 by mohol posilniť o 3 eurocent/l na 1,16 EUR/l. Ak sa pritom ropa udrží na súčasných úrovniach, je pravdepodobné, že nás čaká ešte jedno zdražovanie o ďalšie 2 eurocenty/l pri obidvoch vyššie spomínaných palivách.

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov