tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Ceny plodín na globálnych agrárnych trhoch naďalej pokračujú vo svojom nejasnom smerovaní.

Počas uplynulého týždňa sme na burze MATIF videli ďalšiu jemnú korekciu cien nadol, keď ceny pšenice poklesli medzitýždenne o 6 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchodovala za 161 EUR/t. Ceny kukurice medzitýždenne oslabili o 3 EUR/t na 153 EUR/t a ceny repky stagnovali na 364 EUR/t.

Na burze v Chicagu medzitýždenne poklesli ceny pšenice o 3 EUR/t na 160 EUR/t, ceny kukurice medzitýždenne stagnovali na 134 EUR/t a cena sóje oslabila o 1 EUR/t na 297 EUR/t. Názor na budúci vývoj cien plodín na burze v Chicagu zo strany špekulatívnych investorov sa začína pomaly meniť. Tí počas uplynulého týždňa zlikvidovali približne tretinu všetkých krátkych pozícií pri kukurici a tiež znížili svoju expozíciu v týchto pozíciách aj pri pšenici. To signalizuje, že už nie sú až tak veľmi presvedčení o tom, že ceny obidvoch plodín by mali v nasledujúcom období klesať. Na druhej strane komerční zaisťovatelia (poľnohospodári, spracovatelia), ktorí sú si obvykle vedomí realistickej ceny plodín na trhu, pri kukurici, naopak, znovu navýšili svoje krátke pozície, čo signalizuje, že sa zaisťujú znovu vehementnejšie voči riziku pokračovania poklesu cien kukurice. V súlade s tým sa vyvíja aj cenotvorba kukurice. Nesmeruje totiž nikam. Rovnaký záver pritom nateraz môžeme vydedukovať aj pre pšenicu a sóju či repku (na burze MATIF). V aktuálnom období sa trh pozerá na vývoj exportov jarín z USA a tiež na počasie v J. Amerike. Ani jeden z týchto faktorov pritom momentálne nefavorizuje tendencie pre rast cien. Exporty kukurice z USA zaostávajú za minulým rokom o 25 %, exporty sóje o 10 %, čo je do značnej miery výsledkom bohatej ponuky týchto plodín zo strany Brazílie na exportných trhoch. Ani počasie v J. Amerike nesignalizuje žiadne problémy. V Brazílii je počasie ideálne pre nalievanie strukov pri sóji ako aj pri tvorbe klasov pri kukurici. Mierne problémy s nedostatkom zrážok hlási Argentína, no keďže tento deficit je sprevádzaný nižšími teplotami, jariny nateraz nevykazujú žiadne známky stresu z nedostatku vlahy. Ani technická analýza grafov vývoja cien nateraz nevykazuje žiadne signály pre pohyb cien obidvomi smermi. Je však evidentné, že plodiny majú v tomto momente problém preraziť dôležité úrovne rezistencie, ktoré im bránia v pokračovaní v raste ich ceny, čo môže signalizovať, že trh sa znova najbližšie obdobie môže dostať pod tlak poklesu ceny. Náš výhľad cien plodín pre aktuálny týždeň ostáva neutrálny, no nemôžeme vylúčiť, že uvidíme znovu jemné tendencie pre ďalší pokles cien. Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 5. týždňa 2016: pšenica 158 – 163 EUR/t, kukurica 149 – 153 EUR/t, repka 358 – 363 EUR/t.

Zookomodity: Na trhu s jatočnými ošípanými vidíme naďalej stabilný vývoj cenotvorby. Nemecko ako aj Dánsko ani v aktuálne prebiehajúcom týždni nehlási zmeny v cenách komodity, čo znamená, že ceny v Nemecku sa stále držia na 1,31 EUR/kg jat. hm. a v Dánsku na 1,29 EUR/kg jat. hm. Ceny v USA pokračovali v uplynulom týždni v miernom raste a zo svojich masívnych strát z októbra minulého roka už odpísali tento rok viac ako dve tretiny. Zdá sa tak, že na trhu sa rysuje priestor pre mierne posilnenie cien ošípaných počas februára. Tento týždeň však treba rátať so stagnáciou cien, čo znamená, že ceny v SR by sa mali naďalej hýbať v pásme 1,31 až 1,35 EUR/kg jat. hm.

Ceny jatočných býkov v Nemecku v aktuálnom týždni znovu zaznamenávajú mierny pokles cien, keď sa komodita obchoduje za 3,85 EUR/kg jat. hm. (trieda R3), čo je o 3 eurocent/kg jat. hm. menej ako pred týždňom. Ceny jatočných kráv sa držia už mesiac nezmenené na 2,73 EUR/kg jat. hm.

Znovu ale vidíme tendencie pre zhoršenie situácie na trhu s mliekom. Spotové ceny mlieka v Nemecku v minulom týždni poklesli o 0,25 až 1 EUR/100 kg do pásma 17,5 až 18 EUR/100 kg, pričom spotové ceny v Holandsku stagnovali na 20 EUR/100 kg. Dnešná aukcia mliekarne Fonterra na N. Zélande ale potvrdila citeľný pokles cien mliečnych komodít. Tie boli počas nej realizované za priemernú cenu 2276 USD za tonu, čo je o 7,4 % menej ako počas minulej aukcie spred dvoch týždňov. Zdá sa tak, že sa potvrdzuje náš výhľad, v ktorom očakávame ešte jeden atak cien mlieka na nové minimá. Aj v 3. kalendárnom týždni Nemecko hlási medziročne o 3,5 % vyššie dodávky mlieka do mliekarní, čo nenaznačuje, že len tak skoro dôjde k vyrovnaniu ponuky s dopytom na trhu. Navyše Oceánia aktuálne znížila ceny sušeného mlieka, čo zvýši jej konkurencieschopnosť na globálnom trhu. Ak sa pritom potvrdí, že euru sa podarí dočasne posilniť (mena sa potrebuje dostať nad 1,10 USD/EUR, aby sa jej otvoril priestor pre ďalšie posilnenie), exportná pozícia EÚ sa zhorší ešte viac. Obávame sa tak, že ceny mlieka 25 EUR/100 kg ešte môžu byť realitou v prvej polovici roka 2016 aj v SR. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 3,7 % tuku a 3,3 % bielkovín): Február 26,12 EUR/100 kg, marec: 26,30 EUR/100 kg, apríl: 26,00 EUR/100 kg. Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek):, Február 26,73 EUR/100 kg, marec 25,98 EUR/100 kg, apríl 25,61 EUR/100 kg.

Ropa a PHM: Ceny ropy Brent počas uplynulého týždňa dokázali posilniť o 3 USD za barel na 33 USD za barel po tom, čo ruský minister energetiky oznámil, že krajina zníži svoju produkciu o 0,5 mil. barelov denne a že k podobnému kroku sa chystajú aj ostatní producenti, aby stabilizovali ceny ropy. Aj napriek prípadnej redukcii produkcie však nastolenie rovnováhy na trhu bude nejaký čas trvať. Svet produkoval počas minulého roka každý deň 2 mil. barelov denne nad úroveň spotreby a tak aj keby, došlo k redukcii produkcie o 4 mil. barelov denne, bude trvať ďalší rok, než sa zásoby ropy dostanú na úroveň z konca roka 2014. Pravdou však je, že nízke ceny zvyšujú spotrebu, čo by znamenalo, že k rovnováhe by mohlo dôjsť o niečo skôr. Rast cien ropy sa prejavil aj v rastúcich cenách PHM v Európe, pričom stále platí, že ceny benzínov sú aktuálne značne drahšie ako ceny nafty. V každom prípade sa nám momentálne uzatvoril priestor pre pokračovanie poklesu cien PHM v SR. Minulý týždeň sme videli nami avizovaný pokles cien nafty o 1,5 eurocent/l na 0,94 EUR/l, a len jemnú korekciu nadol pri cenách naturalu 95 k 1,15 EUR/l. Tieto ceny z veľkou pravdepodobnosťou ostanú v platnosti aj celý aktuálny týždeň.

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov