tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Počas uplynulého týždňa sme videli na agrokomoditnom trhu pokračovanie neutrálneho cenového vývoja plodín.

Na burze MATIF medzitýždenne posilnili ceny pšenice o 1 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchodovala za 177 EUR/t. Ceny kukurice vzrástli rovnako o 1 EUR/t na 168 EUR/t. Repka si medzitýždenne prilepšila o 3 EUR/t, keď jej cena vzrástla na 375 EUR/t.

 

Na burze v Chicagu medzitýždenne vzrástli ceny pšenice o 1 EUR/t na 171 EUR/t, kukurica posilnila o 3 EUR/t na 136 EUR/t a sója si medzitýždenne pripísala k cene 3 EUR/t, keď posilnila na 299 EUR/t. Kukurica ako i sója na burze v Chicagu naďalej zvádzajú úspešný boj, keď pokračujú vo svojom ťažení s cieľom udržania sa vo svojom trojmesačnom cenovom pásme. Nateraz sa im to darí, aj keď sója v úvode tohto týždňa sa v krátkosti znovu pozrela pod svoju kritickú cenovú úroveň 8,5 USD/bušel, no do konca obchodného dňa sa komodite podarilo uzatvoriť nad touto cenou. Pre kukuricu je z pohľadu technickej analýzy stále kritickou cenová hladina 3,57 USD/bušel, pričom počas minulého týždňa sa kukurici darilo nepretržite držať mierne nad touto hladinou. Špekulatívni obchodníci predovšetkým pri kukurici naďalej otvárajú nové krátke pozície (na pokles ceny), no komerční obchodníci (poľnohospodári, spracovatelia) stále vnímajú súčasné ceny ako atraktívne a zdá sa, že v tomto momente majú práve oni cenotvorbu pod kontrolou. AGROMAGAZÍN napriek tejto relatívnej krehkej stabilite stále poukazuje na reálne riziko poklesu cien v nasledujúcich týždňoch. Exporty kukurice z USA ostávajú veľmi pomalé, a spomaľuje sa i tempo exportov sóje. Pri sóji navyše vznikajú špekulácie o tom, že na globálny exportný trh čoskoro vstúpi masívnejšie Argentína, keďže voľby prezidenta počas víkendu vyhral kandidát, ktorého jedným z cieľov má byť skoré zrušenie exportnej dane na argentínsku pšenicu a kukuricu a taktiež zníženie exportnej dane na sóju (aktuálne exportná daň 35 % z ceny). Cenám v EÚ naďalej pomáha slabnúce euro, čo je veľkou pomocou hlavne pri cenách pšenice, keďže aktuálne je francúzska pšenica na exportnom trhu jednou z najlacnejších na svete. Ak sa však ceny kukurice a sóje v najbližších týždňoch dostanú znova do poklesného trendu, poklesom sa zrejme nevyhne ani pšenica. Otázkou je, až kam môže oslabiť euro voči doláru. Už 3.12.2015 zasadá Európska centrálna banka, ktorá by mohla rozšíriť svoj program kvantitatívneho uvoľňovania a tým reálne dostať euro na paritu voči doláru (1:1). Euro tak bude zrejme naďalej pomáhať európskym cenám agrokomodít. Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 48. týždňa 2015: Pšenica 170 – 176 EUR/t, kukurica 163 – 167 EUR/t, repka 365 – 373 EUR/t. AGROMAGAZÍN nateraz stále vidí ako pravdepodobnejší scenár, že ceny jarín v USA neudržia svoje doterajšie niekoľkomesačné pásmo, a i preto očakávame v tomto momente skôr tlaky na pokles cien plodín.

Zookomodity: Ceny jatočných ošípaných zaznamenávajú prvky stabilizácie. V Dánsku sa ceny nemenia ani tento týždeň, keď sa držia na úrovni 1,36 EUR/kg jat. hm. Ceny v Nemecku zostávajú tento týždeň taktiež nezmenené na 1,25 EUR/kg jat. hm. Cenový vývoj kontraktov na burze Eurex ale naznačuje, že v najbližších dňoch by mohli nemecké ceny komodity mierne vzrásť, keďže sa v Nemecku decembrový kontrakt aktuálne obchoduje za 1,38 EUR/kg jat. hm., teda pomerne výrazne nad realizačnou cenou farmárov. Taktiež v USA v ostatnom týždni ceny komodity vymazali časť svojich predchádzajúcich strát, keď vzrástli o 10 %. Predpokladáme, že v SR ostanú tento týždeň ceny oscilovať v pásme 1,35 – 1,40 EUR/kg jat. hm.

Ceny jatočného dobytka v Nemecku v aktuálnom týždni korigujú. Ceny jatočných býkov (R3) medzitýždenne oslabili o 5 eurocent/kg jat. hm na 3,85 EUR/kg jat. hm., ceny jatočných kráv stratili medzitýždenne 10 eurocent/kg jat. hm., keď oslabili na 2,55 EUR/kg jat. hm. (R3 kategória).

Ceny mlieka v EÚ sa po niekoľkých týždňoch poklesu znovu zastabilizovali. Spotové ceny mlieka v Nemecku a Holandsku sa medzitýždenne nemenili, keď v Nemecku ostali v pásme 25 až 27 EUR/100 kg mlieka, v Holandsku na 24,50 EUR/100 kg mlieka. Neutrálny výhľad si zachováva aj AGROMAGAZÍN. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 3,7 % tuku a 3,3 % bielkovín): november 26,48 EUR/100 kg, december 26,55 EUR/100 kg, január 2016: 26,44 EUR/100 kg Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): november 26,83 EUR/100 kg, december 27,38 EUR/100 kg, január 27,11 EUR/100 kg. Slabšie euro by malo naďalej pomáhať európskym exportom, čo by sa malo postupne prejaviť aj na cenotvorbe mlieka.

Ropa a PHM: Ceny ropy Brent za ostatný týždeň posilnili o 2 USD/barel, keď sa komodita dnes obchoduje za 46 USD/barel. Na rast cien mali vplyv hlavne geopolitické tenzie na Blízkom východe, konkrétne zvyšujúce sa napätie v Sýrii. Trh znervóznel aj po tom, čo Turecko ako člen NATO zostrelilo na svojom území ruskú stíhačku. Kľúčovou informáciou pre ceny ropy ale aktuálne zrejme bude blížiace sa zasadanie OPECu vo Viedni, kde by združenie malo rozhodnúť o tom, či ponechá výrobné kvóty nezmenené alebo ich zníži. Stále totiž platí, že vo svete pokračuje nadprodukcia ropy, aj keď už rok trvajúce nízke ceny začínajú vplývať na ponuku, keďže niektorí producenti sú nútení kvôli nerentabilnej výrobe spomaľovať ťažbu. Mierne navýšenie cien ropy v kombinácii s ďalším oslabením eura vynulovalo šance na výraznejší pokles cien PHM v SR. Keďže ale naše čerpacie stanice minulý týždeň nezlacňovali, stále je aktuálne k dispozícii priestor pre jedno zlacnenie cien PHM vo výške 1,5 eurocent/l. Znamená to, že ceny natural 95 by mohli tento týždeň klesnúť na 1,225 EUR/l a ceny nafty na 1,085 EUR/l.

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov