tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Počas uplynulého týždňa boli ceny agrokomodít dominantne pod nadvládou minulotýždňového reportu USDA, v ktorom ministerstvo potvrdilo medzimesačný nárast očakávanej tohtročnej produkcie kukurice i sóje v USA.

Na burze MATIF medzitýždenne klesli ceny pšenice o 9 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 175 EUR/t, ceny kukurice oslabili o 2 EUR/t na 167 EUR/t a ceny repky kozmeticky posilnili marginálne o 1 EUR/t na 377 EUR/t.

 

Na burze v Chicagu medzitýždenne poklesli ceny pšenice o 4 EUR/t na 168 EUR/t, ceny kukurice stagnovali na 134 EUR/t a ceny sóje posilnili o 2 EUR/t na 298 EUR/t. Ceny kukurice i sóje minulý týždeň zareagovali na report prepadom, pričom sa vymanili zo svojho strednodobého cenového pásma, v ktorom oscilovali niekoľko mesiacov. Z pohľadu technickej analýzy tento prielom znamenal otvorenie priestoru pre ďalší pokles ich cien. Napriek tomu v nasledujúcich dňoch dokázali ceny obidvoch plodín mierne posilniť a vďaka tomu sa „zubami nechtami“ stále držia na spodnom okraji spomínaného pásma. Špekulatívni investori otvorili na kukuricu i sóju po zverejnení reportu množstvo nových krátkych pozícií (stávky na pokles), no súčasne zasiahli aj komerční investori (poľnohospodári, spracovatelia), ktorí naopak zvýšili počet svojich dlhých pozícií a tým ochránili obidve komodity pred pokračovaním poklesu. Zdá sa tak, že pre spracovateľov sú súčasné ceny kukurice i sóje na svetových trhoch atraktívne a to by mohla byť iskierka nádeje, že jariny sa blížia k svojmu cenovému dnu. Ako sme už ale avizovali v našom minulotýždňovej správe „Niekoľko poznámok k čínskej kukurici a jej cene“, z pohľadu technickej analýzy je tu stále veľmi veľké riziko, že ceny jarín sa v najbližších dňoch zvrtnú znovu nižšie a tým sa im definitívne otvorí priestor pre ďalšiu korekciu o 10 % nadol. Pre ceny kukurice je kritická cena okolo 3,57 USD/bušel a sóju 8,50 USD/bušel (burza Chicago). Ak niekoľko dní po sebe uzatvoria ceny plodín pod týmito hladinami, komerční traderi zrejme kapitulujú a umožnia špekulatívnym obchodníkom stlačiť ceny ešte o niečo nižšie. AGROMAGAZÍN aktuálne stále vidí o niečo väčšiu pravdepodobnosť, že ceny plodín ešte najbližších niekoľko týždňov budú mať tendenciu klesať, no po tejto prípadnej vlne výpredajov by mohli ceny definitívne vytvoriť dlhodobejšie dno a začať sa zotavovať. Žatva jarín v USA je ukončená v predstihu a ako nás informovalo USDA, tohtoročné výnosy plodín sú znovu nadštandardné. Sejba sóje v Brazílii mierne mešká kvôli lokálnym výskytom suchého počasia, čo však nateraz účastníkov trhu príliš neznervózňuje. Exporty sóje z USA v minulom týždni spomalili, čo tiež môže signalizovať, že exportéri čakajú na ďalšie zníženie cien. Exporty kukurice z USA pritom dlhodobo pokračujú v pomalom tempe, a aj preto sa v súčasnosti viac prikláňame k scenáru, že ceny plodín čakajú ešte poklesy. Napriek istým obavám o tohtoročnú úrodu pšenice v Čiernomorskom regióne je v súčasnosti aj táto plodina pod tlakom, keďže tohtoročná produkcia pšenice vo svete sa ukázala znovu ako rekordná. A tak na prípadný cenový rast plodín si zrejme budeme musieť ešte chvíľu počkať.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 47. týždňa 2015: pšenica 170 – 178 EUR/t, kukurica 159 – 166 EUR/t, repka 367 – 375 EUR/t.

Zookomodity: Ceny jatočných ošípaných v Nemecku pokračujú vo svojom poklese, keď krajina pre aktuálny týždeň hlási cenu 1,25 EUR/kg jat. hm., čo je o 5 eurocent/kg jat. hm. menej ako pred týždňom. Ceny v Dánsku ostávajú tento týždeň stabilné na 1,36 EUR/kg jat. hm. Po prudkom prepade cien v USA sa tieto koncom minulého týždňa dokázali konečne zastabilizovať, no aj napriek tomu tu ceny za ostatný mesiac stratili skoro tretinu svojej hodnoty. Predpokladáme, že tlak na pokles cien bude pokračovať tento týždeň aj v SR, pričom ceny by mohli medzitýždenne oslabiť o 4 eurocent/kg, čo by priemernú cenu mohlo posunúť do pásma 1,34 – 1,38 EUR/kg jat. hm.

Ceny jatočného dobytka v Nemecku sa v aktuálnom týždni hýbu obomi smermi. Sezónny efekt tlačí mierne nahor ceny jatočných býkov, ktoré medzitýždenne posilnili o 2 eurocent/kg jat. hm. na 3,90 EUR/kg jat. hm. (R3). Zato ceny jatočných kráv (R3) medzitýždenne oslabili o 5 eurocent/kg jat. hm. na 2,65 EUR/kg jat. hm. Predpokladáme, že v SR sa ceny jatočných býkov budú naďalej hýbať okolo 3,10 EUR/kg jat. hm.

Ceny mlieka na svetových trhoch ostávajú naďalej pod tlakom. Počas včerajšej obchodnej seansi mliekarne Fonterra na N. Zélande klesli ceny mlieka o 7,9 %. Rovnaký trend je badateľný na spotových cenách v Nemecku a Holandsku. V minulom týždni klesli spotové ceny v Nemecku medzitýždenne o 1,5 až 2,5 EUR/100 kg do pásma 25-27 EUR/100 kg. Ceny v Holandsku poklesli o 1 EUR/100 kg na 24,50 EUR/100 kg. Vzhľadom na to, že nám súčasne naďalej oslabuje euro voči doláru, je minulotýždňový pokles cien nie príliš optimistickým indikátorom budúcich cien. Stále tak platí, že ceny mlieka ostanú naďalej v rizikovom pásme poklesu. AGROMAGAZÍN nateraz nemení svoj cenový výhľad pre mlieko, keďže stále počítame s doznievajúcim efektom septembrového skokového rastu cien mlieka na svetových trhoch. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 3,7 % tuku a 3,3 % bielkovín): november 26,48 EUR/100 kg, december 26,55 EUR/100 kg, január 2016: 26,44 EUR/100 kg Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): november 26,83 EUR/100 kg, december 27,38 EUR/100 kg, január 27,11 EUR/100 kg.

Ropa a PHM:Ceny ropy Brent počas uplynulého týždňa pokračovali v oslabovaní, keď stratili ďalšie 3 USD/barel a aktuálne sa dostali k 44 USD za barel. Na rozdiel od predminulého týždňa na súčasný vývoj tentoraz už zareagovali aj ceny PHM v Európe, pričom statočne poskočili nadol hlavne ceny benzínov, ktoré sa dostali dokonca i pod ceny nafty. Medzitýždenne totiž benzíny na európskych burzách poklesli až o 10 %, poklesná tendencia cien nafty bola o niečo pomalšia. Vďaka tomu by sme sa tento týždeň mohli dočkať zlacnenia cien PHM v SR a ak sa veci nezmenia, zlacňovanie by malo pokračovať aj budúci týždeň a to napriek tomu, že euro voči doláru za ostatný týždeň znovu mierne oslabilo. Predpokladáme, že tento týždeň klesnú ceny natural 95 o 1,5 eurocent/l na 1,225 EUR/l a ceny nafty rovnako o 1,5 eurocent/l na 1,085 EUR/l. Budúci týždeň by sme pritom mohli vidieť ďalšie zlacňovanie o 1,5 eurocent/l pri obidvoch typoch palív.

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov