tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Agrárne trhy sa aj počas uplynulého týždňa držali v neutrálnom pásme.

Každý pokus o cenový rast bol nateraz neúspešný a ceny plodín sa následne znovu vrátili späť na pôvodné úrovne. Na burze MATIF medzitýždenne klesli ceny pšenice o 1 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 180 EUR/t. Ceny kukurice rovnako tak medzitýždenne oslabili o 1 EUR/t, keď poklesli na 170 EUR/t.

 

Nesporne však naďalej dochádza k vzájomnému približovaniu sa cien pšenice a kukurice v EÚ. Ceny repky medzitýždenne posilnili o 1 EUR/t, keď sa dnes komodita obchoduje za 380 EUR/t. Na burze v Chicagu v USA medzitýždenne stagnovali ceny pšenice na 169 EUR/t, aj keď pšenica koncom minulého týždňa predviedla slušnú rally, no v úvode aktuálneho týždňa všetky zisky znovu odovzdala. Cena kukurice medzitýždenne oslabila o 3 EUR/t, keď poklesla na 134 EUR/t. Sója si udržala neutralitu, keď jej cena medzitýždenne len symbolicky korigovala nadol o 1 EUR/t na dnešnú cenu 293 EUR/t. Počas minulého týždňa sa o cenovú rally pokúsila pšenica, napokon však neodolala fundamentom trhu a znovu stratila svoje zisky. O nárast ceny sa postarala horšia kondícia porastov v USA a tiež pomalý priebeh sejby na Ukrajine. Najnovšie dáta z úvodu tohto týždňa ale už reportujú o zlepšení kondície porastov pšenice, kde v hlavných pestovateľských oblastiach padli zrážky. Taktiež v minulom týždni zrýchlila sejba pšenice a triticale na Ukrajine, pričom k 2.11.2015 už Ukrajina hlási zasiatych 87 % plánovaných výmer. V októbri po zjemnení podmienok exportnej dane na pšenicu výrazne stúplo i tempo exportov z Ruska, pričom za minulým rokom v tomto momente exporty pšenice zaostávajú už len o 9 %.

Na trhu s kukuricou v ostatných dňoch taktiež došlo k miernej korekcii. Žatva plodiny v USA bude čoskoro ukončená a to so značným predstihom. O výške produkcie krajiny napovie pritom viac budúcotýždňový report WASDE od USDA, pričom AGROMAGAZÍN očakáva už dlhšie obdobie, že USDA skoriguje mierne nadol očakávanú produkciu plodiny. Najnovšie dáta zo žatvy na Ukrajine signalizujú, že miestni farmári zozbierali kukuricu zo 79 % pestovateľských plôch, pričom doteraz zožali len 17,1 mil. ton kukurice pri priemernom výnose 5,29 t/ha. Ak priemerný výnos zotrvá na súčasnej úrovni do konca žatvy, Ukrajina napokon zozbiera len 21,6 mil. ton kukurice, o 1,3 mil. ton menej ako aktuálne odhaduje Ukrajinské ministerstvo poľnohospodárstva. V kombinácii s podpriemernou úrodou v EÚ AGROMAGAZÍN naďalej očakáva tlak na zvýšený exportný dopyt po kukurici z USA. Pravdou však je, že súčasné exporty kukurice z USA sú stále veľmi pomalé, tento vývoj ale AGROMAGAZÍN čiastočne pripisuje veľkým exportným množstvám sóje, ktorá z pohľadu logistiky konkuruje práve kukurici. Sója pokračuje vo famóznych číslach, keď týždenné exporty z USA sa blížia k 2,9 mil. ton. Kľúčové obdobie pre americké exporty sóje ale ešte len prichádza, keďže maximálne objemy sóje za celý ročník krajina exportuje práve v novembri až januári. Nateraz to ale vyzerá na veľmi silný dopyt po sóji, ktorý by mohol predčiť aj minulý rekordný rok. To je samozrejme dobrá správa aj pre budúce ceny sóje ako i repky. Uvidíme, s akým číslom produkcie sóje pre USA vyrukuje budúci týždeň USDA, no AGROMAGAZÍN predpokladá, že vzhľadom na súčasný vývoj by mohlo dôjsť k citeľnejšiemu zníženiu odhadu koncoročníkových zásob sóje v USA, čo by malo pomôcť cenám zamieriť vyššie. Nateraz však sa sója len pokúša o rast, pričom všetky pokusy nateraz „medvedi“ (účastníci trhu stavujúci na pokles cien) dokázali eliminovať. AGROMAGAZÍN predpokladá, že budúcotýždňový WASDE report zo strany USDA vyznie pre agrokomodity pozitívne a tie zamieria vyššie. Istým rizikom rastu cien je značné posilňovanie USD voči košu svetových mien, čo môže do budúcna znižovať konkurencieschopnosť USA na trhu. To by ale pre EÚ nemalo mať nejaký významný negatívny vplyv na európske ceny denominované v eurách. Tento týždeň očakávame pokračovanie vývoja cien plodín v neutrálnom pásme, budúci týždeň po zverejnení reportu by mohol prísť rastový trend.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 45. týždňa 2015: pšenica 180 – 184 EUR/t, kukurica 170 – 174 EUR/t, repka 378 – 385 EUR/t.

Zookomodity:

Ceny jatočných ošípaných v Nemecku ostávajú aj pre aktuálne prebiehajúci týždeň nezmenené na 1,42 EUR/kg jat. hm., čo je rovnaká hodnota, ktorá na trhu vládla počas celého októbra. Ceny v Dánsku v aktuálnom týždni mierne oslabili, keď poklesli medzitýždenne o 2,5 eurocent/kg na 1,37 EUR/kg jat. hm. V kombinácii s poklesom eura voči doláru, ktorý by mal, naopak povzbudiť európske exporty, možno tento trend zhodnotiť ako nepriaznivý, pričom je dosť možné, že počas novembra dôjde k miernej korekcii cien jatočných ošípaných aj v ďalších krajinách EÚ. Aj cenotvorba na burze Eurex naznačuje, že ceny jatočných ošípaných môžu mať tendenciu v nasledujúcich dvoch týždňoch poklesnúť o 4 eurocent/kg jat. hm. V aktuálnom týždni očakávame v SR nateraz stabilnú cenotvorbu v pásme 1,45 až 1,49 EUR/kg jat. hm.

Ceny jatočných býkov v Nemecku v aktuálnom týždni vzrástli o 5 eurocent/kg jat. hm. na 3,88 EUR/kg jat. hm.(R3) ceny jatočných kráv stagnovali na 2,70 EUR/kg jat. hm.(R3)

Do fázy korekcie sa aktuálne dostávajú aj ceny mlieka, keď počas dnešnej aukcie mliekarne Fonterra na N. Zélande ceny mliečnych komodít klesli o 7,4 %. Vzhľadom na predchádzajúci silný rast táto korekcia ešte nemusí nič znamenať, no stále platí, že fundamenty na trhu pre rastúce ceny mlieka hľadať veľmi ťažko. Spotové ceny mlieka v Nemecku v minulom týždni mierne vzrástli o 0,5 EUR/100 kg na 27 až 29,50 EUR/100 kg, ceny v Holandsku stagnovali na 25,50 EUR/100 kg tretí týždeň v rade. Počas septembra došlo v SR k rastu cien mlieka, aj keď tento bol dominantne spôsobený rastom obsahu mliečnych zložiek v mlieku. Stabilný vývoj cien mlieka v SR by mal pretrvávať naďalej, pričom sezónny rast mliečnych zložiek by sa mal starať o mierne zvyšovanie reálne vyplácaných nákupných cien pre prvovýrobcov. Bude potrebné sledovať ďalší vývoj cien na N. Zélande, aj keď AGROMAGAZÍN verí, že ďalšie oslabenie eura zvýši konkurencieschopnosť exportov z EÚ a tým by ceny nemuseli mať tendenciu významnejšie klesať ani v prípade, že by pokračovala naďalej klesajúca tendencia na aukciách mliekarne Fonterra. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 3,7 % tuku a 3,3 % bielkovín): október 26,55 EUR/100 kg, november 26,48 EUR/100 kg, december 26,55 EUR/100 kg, Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek):, október 26,55 EUR/100 kg, november 26,83 EUR/100 kg, december 27,38 EUR/100 kg.

Ropa a PHM:

Ceny ropy dokázali v uplynulom týždni mierne pookriať, keď ropa Brent medzitýždenne posilnila o 2 USD/barel na 49 USD/barel. To viedlo aj rastu cien PHM v EÚ. V kombinácii s oslabením eura voči doláru sa tak otvára priestor pre budúce zdražovanie cien PHM v SR. V aktuálnom týždni by ceny naturalu 95 mohli posilniť o 2 eurocent/l na 1,23 EUR/l a ceny nafty o 1,5 eurocent/l na 1,085 EUR/l. Fundamenty pre ceny ropy nateraz ostávajú nezmenené, pričom AGROMAGAZÍN stále vidí riziko vytvorenia ešte jedného cenového minima pre túto komoditu.

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov