tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Počas uplynulého týždňa sme znovu videli sľubné pokusy plodín o stanovenie nových týždenných maxím.

Na burze MATIF medzitýždenne stagnovali ceny pšenice na 176 EUR/t, rovnako tak sa nemenili ani ceny kukurice, ktoré uzatvorili na 164 EUR/t. Ceny repky dokázali za ostatný týždeň posilniť o 5 EUR/t na 373 EUR/t. Na burze v Chicagu sme videli rast cien napriek celým spektrom plodín. Pšenica medzitýždenne posilnila o 4 EUR/t, keď sa komodita dnes obchodovala za 169 EUR/t, cena kukurice posilnila o 3 EUR/t na 138 EUR/t a cena sóje poskočila nahor o 4 EUR/t na 290 EUR/t. Z plodín sa uplynulý týždeň najviac darilo olejninám a to vďaka rastúcemu dopytu po americkej sóji. Exporty z USA napredujú ešte rýchlejším tempom ako počas vlaňajška a tak trh doslova odignoroval ďalšie správy o zlepšenej kondícii porastov sóje v USA ako aj raketovom tempe žatvy. Tieto správy pritom možno hodnotiť ako negatívne hovoriace v prospech poklesu. Trh si však nemôže nevšímať skutočnosť, že za ostatné dva ročníky Americké ministerstvo vždy na začiatku sezóny výrazne podhodnotilo finálne očakávané koncoročníkové zásoby sóje v USA a to kvôli podhodnoteniu dopytu po komodite. Tento rok tak, zdá sa, trh citlivejšie reaguje na správy o silnom exporte sóje z USA. V prípade kukurice zase ťahá nahor ceny skutočnosť, že aktuálne tempo žatvy zaostáva za dlhodobým priemerom, no predovšetkým skutočnosť, že sa očakáva to, čo AGROMAGAZÍN avizoval už dávnejšie, a síce, že tohtoročný hektárový výnos kukurice v USA nebude až tak vysoký s akým aktuálne kalkuluje USDA. Bude preto zaujímavé sledovať piatkový report WASDE (Odhad svetovej ponuky a dopytu po agrokomoditách), konkrétne údaje o tom, či USDA zmení svoj názor a zníži svoj odhad tohtoročnej produkcie kukurice pre USA. Rovnako tak trh bude sledovať, či USDA navýši svoj odhad pre tohtoročníkové exporty sóje z USA a tým zníži svoj odhad pre koncoročníkové zásoby plodiny. Obidve tieto zmeny by mali pôsobiť ako ďalší katalyzátor rastu cien obidvoch plodín a tým aj cien repky. Pšenica aktuálne profituje z obáv o budúcu úrodu v Čiernomorskom regióne, kde ako Rusko tak i Ukrajina hlásia značný deficit zrážok a tým aj problémy so vzchádzaním pšenice. V prípade pšenice je ale globálna ponuka veľmi priaznivá, takže bude zaujímavé sledovať, či sa pšenici podarí vyraziť do vyšších cenových hladín. Určite jej však k tomu môžu pomôcť prípadné posilnenie cien kukurice a olejnín, ktoré by podľa AGROMAGAZÍNu sa mohli tento týždeň stať skutočnosťou. Predpokladáme, že tento týždeň uvidíme priaznivý cenový vývoj plodín. Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 41. týždňa 2015: pšenica 180 – 186 EUR/t, kukurica 170 – 173 EUR/t, repka 370 - 376 EUR/t.

 

 

Zookomodity: Ceny jatočných ošípaných ostávajú aj tento týždeň v pásme. Ceny v Nemecku stagnujú na 1,42 EUR/kg jat. hm., medzitýždenne sa nemenili ani ceny v Dánsku, ktoré ostávajú na 1,39 EUR/kg jat. hm. Predpokladáme, že ceny v SR ostanú taktiež nezmenené v pásme 1,43 – 1,47 EUR/kg jat. hm.

Ceny jatočného dobytka v Nemecku prerušili svoj pokles, keď ceny býkov R3 vzrástli medzitýždenne o 2 eurocent/kg jat. hm. na 3,74 EUR/kg jat. hm. a ceny jatočných kráv posilnili o 1 eurocent/kg jat. hm. na 2,65 EUR/kg jat. hm. (trieda R3).

Mlieko váha vo svojom ďalšom smerovaní druhý týždeň po sebe. Spotové ceny v Nemecku medzitýždenne oslabili o 1 EUR/100 kg mlieka do pásma 27 až 29 EUR/100 kg, ceny v Holandsku stagnovali na 26,25 EUR/100 kg mlieka. Kým nedôjde k citeľnejším náznakom signalizujúcim pokles európskej produkcie mlieka, neočakávame zotavenie cien na trhu. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): október 25,75 EUR/100 kg, november 25,85 EUR/100 kg, december 25,21 EUR/100 kg, Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek):, október 25,42 EUR/100 kg, november 25,50 EUR/100 kg, december 24,73 EUR/100 kg.

Ropa a PHM: Ceny ropy Brent po týždňoch stagnácie sa znovu pohli, tentoraz nahor, keď medzitýždene posilnili o 4 USD/barel na 52 USD/barel. Z pohľadu technickej analýzy ceny ropy vytvorili formáciu vlajky, pričom prerazili zužujúci sa trojuholník tejto vlajky smerom nahor, čo im otvára priestor pre posilnenie do pásma 55 – 57 USD/barel. Na trhu s PHM v EÚ došlo po dlhej dobe k vyrovnaniu cien medzi naftou a benzínmi. Kým ceny nafty za ostatný týždeň mierne stúpali, ceny benzínov stagnovali. Aj preto sa v SR aktuálne otvára priestor pre mierne zdraženie cien nafty, a to o 1 eurocent/l na 1,11 EUR/l. Ceny naturalu by mali stagnovať na 1,25 EUR/l. Keďže ale z pohľadu technickej analýzy má ropa naďalej priestor ešte posilniť, zrejme čoskoro sa dočkáme zdražovania cien PHM aj na našich čerpacích staniciach nielen pri nafte, ale aj pri benzínoch.

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov