tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Ceny agrokomodít v ostatných dňoch boli podľa očakávaní značne ovplyvnené zverejnením reportu USDA o Odhade svetovej ponuky a dopyte po agrokomoditách (WASDE).

Na burze MATIF sa medzitýždenne nezmenili ceny pšenice, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 170 EUR/t. Ceny kukurice si medzitýždenne prilepšili o 1 EUR/t na 167 EUR/t a ceny repky posilnili o 4 EUR/t na 368 EUR/t.

 

Na burze v Chicagu sme videli medzitýždenný rast cien pšenice o 5 EUR/t, keď cena komodity posilnila na 161 EUR/t, cena kukurice poskočila nahor o 6 EUR/t na 136 EUR/t a cena sóje stagnovala medzitýždenne na 290 EUR/t. Najväčším cenovým skokanom ostatného týždňa boli ceny kukurice. V piatkovom reporte WASDE (viac informácií v ďalšej správe) totiž USDA podľa očakávaní medzimesačne znížila tohtoročný očakávaný hektárový výnos kukurice v USA, čo viedlo k poklesu odhadu celkovej národnej produkcie ako aj koncoročníkových zásob v aktuálnej sezóne 2015/16. Na druhej strane USDA prekvapivo mierne navýšila tohtoročný očakávaný výnos sóje v USA, avšak napriek tomu ministerstvo znížilo medzimesačne svoj odhad koncoročníkových zásob v USA pre sezónu 2014/15. Dôvodom bola revízia nadol koncoročníkových zásob sóje v USA pre sezónu 2014/15 z dôvodu navýšenia zrealizovaných exportov z krajiny ako aj domácej spotreby, čo už dlhodobejšie avizoval aj AGROMAGAZÍN. Aj preto sme videli od zverejnenia reportu v piatok večer až do utorka pomerne silnú cenovú rally (rast cien) obidvoch týchto komodít, pričom sa zviezla aj pšenica. Aj keď ceny počas stredy mierne korigujú, AGROMAGAZÍN sa domnieva, že plodiny majú stále priestor pre pokračovanie začatého trendu smerom nahor. USDA vo svojom výhľade nateraz len znížila očakávaný výnos kukurice v USA, no celkové zberové plochy nechala nezmenené (aj pri sóji), pričom dáta naznačujú, že americkí farmári počas jari neosiali viac ako 1 mil. ha plánovaných plôch ako pri kukurici, tak i pri sóji. Okrem toho predpokladáme, že USDA napriek zníženiu odhadu koncoročníkových zásob sóje v USA tento odhad stále neznížila dostatočne. Priebeh exportov od júna do konca augusta ako aj domácej spotreby naznačuje, že za tieto tri mesiace zo skladov v USA odišlo 14,1 mil. ton sóje. Znamenalo by to, že ku koncu augusta (koniec ročníka 2015/16) by malo byť na amerických skladoch len 3,1 mil. ton sóje (USDA odhaduje 5,7 mil. ton). Je pravdepodobné, že USA počas ostatných troch mesiacov aj importovali nejaké malé množstvo sóje, no naše prepočty nám naznačujú, že počas nadchádzajúceho reportu o Aktuálnych zásobách plodín v USA, ktorý bude zverejnený 30.9.2015, by sme mohli vidieť na trhu pozitívne prekvapenie, čo by mohlo byť silnou motiváciou pre pokračovanie rastu cien olejnín na trhoch. V prípade kukurice jasne vidíme výrazné zhoršenie výhľadu budúcej úrody v EÚ, no tiež zrejme aj na Ukrajine a predpokladáme, že aj v USA bude výnos plodiny ešte nižší ako aktuálne odhaduje USDA. Pšenica síce fundamentálne v tomto momente nemá nejaké výrazne pozitívne vyhliadky pre budúci rast, no pozitívne ju môže ovplyvniť pokračovanie rastu cien jarín (v znamení hesla: „Vlna dvíha všetky lode v prístave“). V aktuálnom týždni zrejme uvidíme miernu korekciu cien plodín po predchádzajúcom silnom raste, no naďalej ostávame pozitívne naladení na pokračovanie začatého trendu.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 38. týždňa 2015: pšenica 175 – 180 EUR/t, kukurica 167 – 172 EUR/t, repka 370 – 380 EUR/t

Zookomodity: Ceny jatočných ošípaných v Nemecku koncom minulého týždňa začali posilňovať, keď vzrástli o 3 eurocent/kg jat. hm. na 1,48 EUR/kg jat. hm. Rovnako tak o 3 eurocent/kg jat. hm. rastú ceny pre aktuálny týždeň v Dánsku a to na 1,39 EUR/kg jat. hm. Pokračovanie opatrného rastu cien komodity by sme mohli vidieť aj v SR, kde by cena mohla oscilovať v pásme 1,50 – 1,55 EUR/kg jat. hm. Ceny jatočného dobytka budú zrejme stagnovať. V Nemecku v aktuálnom týždni ceny jatočných býkov stagnujú na 3,73 EUR/kg jat. hm. (kategória R3), ceny jatočných kráv oslabili o 1 eurocent/kg na 2,75 EUR/kg jat. hm. (kategória R3).

Ceny mlieka zatiaľ neporušili nádejný rastový trend, čo potvrdili aj včerajšie výsledky aukcie mliekarne Fonterra na N. Zélande. Počas nej ceny mliečnych komodít vzrástli v priemere o 16,5 %, keď sa komodity zrealizovali pri priemernej cene 2568 USD/t. Za ostatných 6 týždňov ceny mlieka na tejto aukcii vzrástli o úctyhodných 40 %. Na tento vývoj reagujú aj spotové ceny mlieka v Nemecku, ktoré v minulom týždni vzrástli o 1 až 1,5 EUR/100 kg na 27 až 29 EUR/100 kg. Ceny v Holandsku stagnovali na 26,50 EUR/100 kg. Vzhľadom na súčasný vývoj sa zdá, že ceny mlieka v SR by si mohli udržať métu 25 EUR/100 kg. Produkcia v EÚ ale naďalej nespomaľuje, Nemecko medziročne drží produkciu o 0,1 % vyššie. Aj preto AGROMAGAZÍN aktuálne hovorí stále len o uvoľnení napätej situácie, no nie o dlhodobom rastovom trende. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): september 25,79 EUR/100 kg, október 25,75 EUR/100 kg, november 25,85 EUR/100 kg. Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): september 25,26 EUR/100 kg, október 25,42 EUR/100 kg, november 25,50 EUR/100 kg.

Podporou cien agrokomodít (rastlinných na MATIF ako aj živočíšnych) môže byť naďalej oslabovanie eura voči doláru. V tomto momente zasadá Americká centrálna banka (FED), pričom je značne pravdepodobné, že rozhodne o prvom zvýšení základnej úrokovej sadzby v USA po 10 rokoch. Ak sa tak stane, americký dolár by mal mať tendenciu ďalej posilňovať.

Ropa a PHM: Ceny ropy Brent v medzitýždennom porovnaní ostali nezmenené na 49 USD/barel. Rusko a Venezuela oznámili, že zrejme znížia svoju produkciu, čo je správa pre podporu cien komodity. Na druhej strane prípadné zvýšenie sadzieb FEDu by mohlo viesť k posilneniu USD a tým vytvoreniu tlaku na pokles cien ropy. Ceny PHM v EÚ medzitýždenne mierne poklesli, napriek tomu podľa našich prepočtov môžeme v SR tento týždeň vidieť zdražovanie cien PHM. Ceny naturalu 95 by mohli vzrásť o 1 eurocent/l na 1,28 EUR/l a ceny nafty o 1 eurocent/l na 1,09 EUR/l

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov