tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Uplynulý týždeň sa niesol v znamení pokračovania poklesu cien celého koša komodítvrátane agrokomodít.

Na burze MATIF medzitýždenne klesli ceny pšenice o 12 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchodovala za 163 EUR/t. Ceny kukurice medzitýždenne stratili 5 EUR/t, keď oslabili na 172 EUR/t. Najväčší prepad zaznamenali ceny olejnín. Repka na burze MATIF medzitýždenne oslabila o 21 EUR/t, keď sa komodita dnes obchoduje za 349 EUR/t.

 

Počas pondelkového rána pritom cena repky spadla až k 340 EUR/t. Na burze v Chicagu medzitýždenne poklesli ceny pšenice o 6 EUR/t na 160 EUR/t, ceny kukurice oslabili o 3 EUR/t na 126 EUR/t a ceny sóje prepadli o 26 EUR/t na 278 EUR/t. Ako sme už spomínali, silný prepad cien sprevádzal všetky komodity, pričom významné komoditné indexy sa dostali už na úroveň cien roku 1999. Dôvodom tohto trendu sú neustále rastúce obavy o ekonomiku Číny, ktorá spomaľuje. Okrem toho veľké prepady aktuálne zaznamenáva aj čínsky akciový trh, pričom nervozita sa prelieva aj na ostatné akciové trhy. Počas včerajšieho dňa sme videli chvíľkové panické vypredávanie európskych, amerických ako aj japonských akcií. Odniesli si to aj ceny sóje (a ostatných olejnín), ktoré počas včerajšieho rána prudko padali na svoje šesť a pol ročné minimá, keďže Čína je najvýznamnejším importérom i spotrebiteľom tejto komodity. To stiahlo nadol aj ceny pšenice a kukurice. Agrokomodity sa však neskôr počas včerajška dokázali vymaniť z poklesného trendu a predviedli slušný cenový rast, čo len potvrdzuje, že ich účastníci nepovažujú za predražené, ale skôr naopak. To, že napriek kritickej situácii na akciovom i komoditnom trhu dokázali plodiny ustáť poklesy, je dobrým znakom. Určite pozitívny vplyv na cenotvorbu jarín mali výsledky minulotýždňovej Pro Farmer Midwest Crop Tour, ktorej výsledky naznačujú, že tohtoročná produkcia kukurice a sóje v USA bude nižšia než sa aktuálne domnieva USDA (viac k výsledkom v ďalšej správe). Tento fakt by mohol cenám agrokomodít v nasledujúcich dňoch pomôcť zamieriť na vyššie cenové hladiny. Zamieriť vyššie by sa mohlo podariť aj pšenici a to napriek vysokej tohtoročnej produkcii komodity vo svete. Ruské exporty sú totiž veľmi pomalé a to vďaka plateniu flexibilnej exportnej dane na pšenicu, ktorá sa pri súčasných FOB cenách pšenice v Rusku a kurzu rubľa k doláru vyšplhala medzitýždenne o 7 USD/t na 14 USD/t. Ak Rusko stratí vplyvom platenia dane konkurencieschopnosť a vypadne z globálneho exportného trhu, môžeme očakávať v budúcnosti, že sa to prejaví na rastúcich cenách pšenice. Problémom súčasného predpokladaného rastu cien plodín ako celku ale je, že technicky sa stále nachádzajú v poklesnom trende, pričom aj ďalšie prípadné výpredaje na akciovom trhu sa môžu znovu negatívne prejaviť aj v segmente agrokomodít. Je tak otázne, či sa plodiny dokážu tento týždeň vymaniť z poklesného trendu, aj keď fundamenty na trhu naznačujú, že na to majú. AGROMAGAZÍN verí, že plodiny tento týždeň ukončia v zelených číslach, aj keď stále varujeme aj pred reálnou alternatívou pokračovania hľadania cenového dna. Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 35. týždňa 2015: pšenica 165 – 168 EUR/t, kukurica 170 – 175 EUR/t, repka 355 – 360 EUR/t.

Zookomodity: Ceny jatočných ošípaných v Nemecku v aktuálnom týždni poklesli medzitýždenne o 1 eurocent/kg jat. hm. na 1,36 EUR/ jat. hm. Ceny v Dánsku ostávajú aj tretí týždeň nemenné na 1,34 EUR/kg jat. hm. Pozitívnou správou ale je, že na burze Eurex v Nemecku došlo počas včerajšieho dňa ku skokovému nárastu cien jatočných ošípaných o 13 eurocent/kg jat. hm. na 1,50 EUR/kg jat. hm. Predpokladáme, že tento vývoj sa aspoň čiastočne premietne aj do cien na fyzickom trhu a ceny jatočných ošípaných v Nemecku zamieria postupne k 1,50 EUR/kg jat. hm. V prípade SR by to znamenalo posilnenie cien ošípaných o 10 eurocent/kg jat. hm. a teda ich posun do pásma 1,53 – 1,59 EUR/kg jat. hm. Tento týždeň však počítame len s jemným posilnením cien v SR do pásma 1,48 – 1,53 EUR/kg jat. hm.

Ceny jatočných býkov v Nemecku v aktuálnom týždni posilnili medzitýždenne o 1 eurocent/kg jat. hm. na 3,72 EUR/kg jat. hm. (R3), ceny jatočných kráv kategórie R3 medzitýždenne oslabili o 1 eurocent/kg jat. hm. na 2,99 EUR/kg jat. hm.

Minulotýždňový cenový skok mliečnych komodít na aukcii mliekarne Fonterra v N. Zélande sa prejavil aj v Európe. Spotové ceny mlieka v Nemecku medzitýždenne posilnili o 3 EUR/100 kg na 27 až 29,50 EUR/100 kg, ceny v Holandsku posilnili o 0,5 EUR/100 kg na 23,50 EUR/100 kg. Aj keď ide o pozitívny trend, tento ešte stále nie je v tejto chvíli smerodajný. Aj preto nateraz ponechávame náš cenový výhľad mlieka nezmenený. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): August 26,18 EUR/100 kg, september 25,69 EUR/100 kg, október 25,35 EUR/100 kg. Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): august 25,78 EUR/100 kg, september 24,98 EUR/100 kg, október 24,92 EUR/100 kg.

Ropa a PHM: Obavy o čínsku ekonomiku poslali ceny ropy znovu nadol. Ropa Brent prekonala svoje januárové minimá, keď poklesla k 44 USD/barel. Medzitýždenne tak ropa oslabila o 4 USD za barel. Nasledovali ju aj spotové ceny PHM v EÚ. Navyše došlo k posilneniu eura voči doláru, keďže Americká centrálna banka (FED)stále váha v otázke zvyšovania úrokových sadzieb v USA. Kombinácia poklesu cien ropy a posilnenia eura voči doláru by mala priniesť zvýšený tlak na zlacňovanie cien PHM v SR. Pri súčasnom nastavení majú totiž ceny benzínov potenciál zlacnieť o 7 eurocent/l na 1,27 EUR/l a ceny nafty rovnako tak na 1,05 EUR/l. Predpokladáme, že tento týždeň klesnú ceny natural 95 o 2,5 eurocent/l na 1,32 EUR/l a ceny nafty tiež o 2,5 eurocent/l na 1,095 EUR/l.

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov