tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Ceny plodín pokračovali aj uplynulý týždeň vo svojom poklese, pričom svoj prepad v porovnaní s týždňom predtým ešte viac urýchlili.

Na burze MATIF medzitýždenne klesli ceny pšenice o 9 EUR/t, keď sa komodita dnes obchoduje za 181 EUR/t. Ceny kukurice prepadli o 13 EUR/t na 174 EUR/t a rovnako o 13 EUR/t prepadli nadol aj ceny repky.

Na burze v Chicagu medzitýždenne klesli ceny pšenice o 14 EUR/t na 167 EUR/t, ceny kukurice poklesli o 14 EUR/t na 133 EUR/t a sója sa prepadla o 27 EUR/t na 312 EUR/t. Tento trend potvrdzuje, že predchádzajúci cenový rast bol skôr ťahaný uzatváraním krátkych pozícií investorov. Za poklesom môžeme vidieť hneď niekoľko dôvodov. V prípade jarín, t.j. kukurice a sóje (repky) ide o zlepšenie počasia v USA, ktoré vedie k postupnému zlepšovaniu zdravotného stavu porastov. V týždni končiacom 26.7.2015 bolo v dobrej až excelentnej kondícii 70 % porastov kukurice, t.j. o 1 % viac ako pred týždňom a 69 % porastov sóje (rovnako ako pred týždňom, no o 1 % viac porastov bolo v excelentnej kondícii). V prípade pšenice zase doliehajú na trh správy o veľmi slušnej úrode v regióne Čierneho mora a taktiež výnosy v EÚ sa očakávajú nad 5 - ročným priemerom. Ako vieme, bilancia zásob pšenice, kukurice i sóje vo svete je stále vysoko priaznivá. Ďalší silný ročník tak môže priniesť pokračovanie rastu zásob a tým aj pokračovanie tlaku na pokles cien. Technická analýza nám taktiež ukazuje, že ceny plodín sú v poklesnom trende. Preto existuje značný predpoklad, že aj v tomto týždni budeme vidieť pokračovanie tvorby nových cenových miním. AGROMAGAZÍN však chce poukázať na niekoľko faktov, ktoré v auguste môžu zaveliť k obrátke na trhu smerom k rastu cien plodín. V prvom rade v prípade pšenice treba pozorne sledovať Rusko, ktoré možno zaknihuje vysoké úrody, no kvôli obavám z inflácie v krajine Rusko zaviedlo vysokú exportnú daň, ktorá sa platí pri prekročení ceny pšenice nad 11 tis. rubľov za tonu. Ruský rubeľ kvôli prepadu cien ropy znovu oslabuje a tak je možné, že v auguste uvidíme problémy Ruska na exportnom trhu, čo môže byť vodou na mlyn pre rast ceny komodity. V prípade kukurice a sóje predpokladáme, že tohtoročné výnosy v USA nebudú až tak vysoké s akými v súčasnosti kalkuluje trh. Veríme, že bilancia zásob v USA sa bude naďalej stenšovať a to hlavne pri kukurici, čo môže byť podporou cien. Napokon nesmieme zabúdať ani na pokračovanie deficitu zrážok v EÚ, ktorý znižuje úrodnostný potenciál plodiny. V prípade olejnín je veľa vecí otáznych. Bude potrebný výraznejší pokles odhadu úrody sóje v USA počas nasledujúcich mesiacov, aby to viedlo k podpore cien. Nateraz sa nám zdá cena sóje ohodnotená férovo, možno stále mierne nadštandardne vzhľadom na aktuálnu situáciu. To ale neznamená, že i ceny sóje nemajú šance tento rok rásť. Uvidíme, akú prognózu výnosu kukurice v USA predstaví USDA vo svojom augustovom WASDE reporte. Do jeho zverejnenia je ale stále ďaleko (12.8.2015), pričom dovtedy môžu ceny plodín naďalej sledovať svoj aktuálny trend – čo znamená ďalší pokles.

Zookomodity: Stále čakáme na letný rast cien jatočných ošípaných. A ten stále neprichádza. Pre aktuálny týždeň hlási Nemecko ceny jatočných ošípaných na úrovni 1,40 EUR/kg jat. hm. a Dánsko na 1,39 EUR/kg jat. hm., čo znamená pokračovanie stabilnej cenovej tendencie. Predĺženie ruského embarga na dovoz potravín do augusta 2016 negatívne vplýva na cenotvorbu. EÚ za prvých 5 mesiacov roka exportovala 1,15 mil. ton jat. hm. bravčoviny, čo je o 1,8 % viac v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Pri niektorých ázijských krajinách ako Japonsko a Hong Kong ale EÚ začína strácať svoju exportnú pozíciu. Predpokladáme, že aj v SR budeme tento týždeň vidieť stabilnú cenotvorbu jatočných ošípaných v pásme 1,44 – 1,49 EUR/kg jat. hm., pričom v auguste by ceny mohli zamieriť mierne nad 1,50 EUR/kg jat. hm.

Ceny jatočného dobytka v Nemecku v aktuálnom týždni vykazujú zmiešaný vývoj. Kým ceny jatočných býkov (R3) medzitýždenne vzrástli na o 3 eurocent/kg jat. hm. na 3,63 EUR/kg jat. hm., ceny jatočných kráv poklesli o 4 eurocent/kg jat. hm. na 3,00 EUR/kg jat. hm. Ceny v SR by sa tak mohli vyvíjať v stabilnom pásme.

Situácia ostáva nezmenená v cenotvorbe mlieka. Cenový index kontraktov mliečnych komodít obchodovaných na aukciách mliekarne Fonterra na N. Zélande ostáva pod úrovňami svojich cien z roku 2009. V EÚ sa pokúšali viackrát zamieriť vyššie spotové ceny mlieka v Nemecku a Holandsku, no zatiaľ bez úspechu. V minulom týždni sa spotové ceny mlieka v Nemecku znovu medzitýždenne prepadli o 2 až 3 EUR/100 kg do pásma 25-27 EUR/100 kg mlieka. Ceny v Holandsku oslabili o 1,5 EUR/100 kg na 22,50 EUR/100 kg. Nemecko v predminulom týždni znovu zrýchlilo produkciu mlieka, čo taktiež nehovorí v prospech budúceho rastu cien mlieka. Tie zrejme ostanú nízko počas celého leta a stále je tu riziko, že budú musieť zamieriť ešte nižšie, aby farmári v západnej Európe spomalili produkciu. AGROMAGAZÍN pristupuje k miernej korekcii cien mlieka nadol pre mesiac september. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): júl 26,88 EUR/100 kg, august 26,18 EUR/100 kg, september 25,69 EUR/100 kg. Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek):, júl 26,07 EUR/100 kg, august 25,78 EUR/100 kg, september: 24,98 EUR/100 kg.

Ropa a PHM: Cenový pokles ropy Brent pokračoval aj v minulom týždni, keď ropa Brent klesla o ďalšie 4 USD/barel na 54 USD/barel. Trh je v poklesnom trende, pričom ho znervózňuje aj neistý vývoj na čínskom akciovom trhu, ktorého volatilita môže mať negatívny vplyv aj na ekonomiku. Samozrejme, hlavným driverom cien ropy nahor je bilancia ponuky a dopytu komodity na trhu, ktorá stále ostáva nezmenená. Pritom rastie riziko, že ponuka ropy ešte viac vzrastie po tom, čo Irán zrýchli svoju produkciu. Zaujímavé je, že na pokles cien ropy nereagujú v plnom rozsahu ceny benzínov v Európe. Kým cena nafty sleduje ropu, benzíny zlacňujú len veľmi neochotne. Podľa našich prepočtov majú ceny nafty v SR v súčasnosti potenciál zlacnieť o ďalších 5 eurocent/l na 1,12 EUR/l, no ceny naturalu 95 len o 3 eurocent/l na 1,35 EUR/l. Je dosť možné, že slovenské čerpacie stanice siahnu mierne na svoje marže pri benzínoch a naopak ich navýšia pri nafte, aby zabezpečili rovnomernejšie zlacňovanie v rámci obidvoch palív. Predpokladáme, že tento týždeň zlacnia ceny nafty o 2 eurocent/l na 1,15 EUR/l a ceny naturalu 95 o 1,5 eurocent/l na 1,365 EUR/l.

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov