tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Počas predchádzajúceho týždňa sme podľa očakávaní videli miernu korekciu cienplodín na svetových trhoch.

Posilňujúci dolár pritom poslal citeľnejšie nadol ceny plodín v USA, ceny v EÚ klesali miernejšie. Na burze MATIF medzitýždenne poklesla cena pšenice o 4 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 190 EUR/t. Rovnako tak o 4 EUR/t medzitýždenne klesla i cena kukurice na 180 EUR/t, pričom ceny repky korigovali nadol o 5 EUR/t na 387 EUR/t. Kto teda dal na naše odporúčanie spred dvoch týždňov, mohol prostredníctvom burzy MATIF kontrahovať o 15 EUR/t vyššie ceny pšenice na a až o 23 EUR/t vyššie ceny repky v porovnaní so súčasnou cenou. Na burze v Chicagu medzitýždenne oslabili ceny pšenice o 12 EUR/t na 181 EUR/t, ceny kukurice odovzdali z predchádzajúcich ziskov 11 EUR/t, keď oslabili na 147 EUR/t. Ceny sóje medzitýždenne poklesli o 5 EUR/t na 339 EUR/t. Kondícia porastov kukurice v USA pokračuje v miernom zlepšovaní, kondícia porastov sóje stagnuje, čo vedie k tomu, že ceny plodín začínajú znovu klesať. Pri pšenici zase trh reaguje poklesom na skutočnosť, že Čína má na skladoch oveľa viac pšenice ako sa pôvodne očakávalo. Navyše s produkciou pšenice v EÚ to nevyzerá zle, čiernomorský región tiež ukazuje pekné výnosy a ani májové dažde v USA zase až tak dramaticky nezredukovali produkciu v krajine (možno čiastočne kvalitu). V tomto momente tak fundamenty trhu preferujú skôr poklesný trend, čo má aj z pohľadu sezónneho vývoja ceny svoju logiku. Porasty kukurice v USA vstupujú do kľúčovej fázy rastu tvorby blizien a vymetania (R1 fáza), pričom rastliny majú dostatok vlahy, takže sú tu isté indície, že tohtoročný výnos kukurice by mohol byť znovu priemerný až nadpriemerný. Niektoré porasty utrpeli vplyvom nadbytočnej vlhkosti, no vo všeobecnosti plodiny lepšie reagujú na nadbytok vlahy ako na sucho. Preto trhy v tomto momente pri správach o zlepšovaní kondície môžu znervóznieť a mať naďalej tendenciu ťahať ceny jarín nadol. Preto tento týždeň zrejme budeme vidieť pokračovanie poklesu cien, aj keď treba pozorne sledovať aj fundamenty na strane dopytu, ktoré jasne naznačujú, že dopyt po plodinách je stále robustný, čo, naopak, hovorí v prospech stabilizácie, resp. i možného rastu cien. Samostatnou kapitolou je vývoj kurzu eura voči doláru, pričom euro tento týždeň oslabilo voči doláru o ďalšie 2 % na 1,08 USD/EUR. Slabšie euro drží ceny plodín na MATIF vyššie, keďže podporuje európske exporty voči americkým. Za pozornosť stojí sledovať aj vývoj suchého počasia v EÚ, ktoré môže mať negatívny vplyv na tohtoročnú produkciu kukurice, cukrovej repy a ďalších jarín. Ako sme už počas minulotýždňového výhľadu naznačili, plodiny v tejto sezóne ešte zrejme nepovedali posledné slovo a aj keď ich ceny v tomto momente klesajú, sú tu reálne indície, že v nasledujúcich mesiacoch sa situácia môže zmeniť. Samozrejme, o tom rozhodne aj ďalší vývoj počasia vo svete.

 

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 30. týždňa 2015: pšenica 183 – 186 EUR/t, kukurica 177 – 183 EUR/t, repka 379 – 389 EUR/t.

Zookomodity: Ceny jatočných ošípaných v Nemecku počas aktuálneho týždňa mierne korigujú, keď v porovnaní s predchádzajúcim týždňom poklesli o 2 eurocent/kg jat. hm. na 1,40 EUR/kg jat. hm. Ceny v Dánsku sa medzitýždenne nemenia, keď ostávajú na 1,39 EUR/kg jat. hm. Stagnácia cien jatočných ošípaných tak bude v tomto týždni realitou aj v prípade SR, čo znamená, že ceny by mali naďalej ostať v intervale 1,45 – 1,49 EUR/kg jat. hm. V auguste by mohli ceny zamieriť nad 1,50 EUR/kg jat. hm., no predĺženie embarga na vývoz potravín do Ruska ako aj spomaľovanie ekonomiky Číny môže naďalej utlmovať sezónny rastový potenciál pre komoditu.

Ceny jatočného dobytka v Nemecku stagnujú už tretí týždeň v rade, keď sa ceny jatočných býkov zastabilizovali na 3,60 EUR/kg jat. hm. (R3) a jatočných kráv na 3,04 EUR/kg jat. hm. (R4).

Spotové ceny mlieka v Nemecku pookriali, keď medzitýždenne posilnili o 4 EUR/100 kg na 27 až 30 EUR/100 kg. Ceny v Holandsku ostali zastalibizované na 24 EUR/100 kg. Dodávky mlieka do nemeckých mliekarní začínajú konečne spomaľovať, medziročne je však tohtoročná produkcia v Nemecku stále porovnateľná s minulým rokom. Pri presýtenom trhu s mliekom to teda naďalej znamená pokračovanie tlaku na pokles cien, aj keď ako v súčasnosti vidíme, na spotovom trhu dochádza k miernej stabilizácii cien. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): júl 26,88 EUR/100 kg, august 26,18 EUR/100 kg, september 25,99 EUR/100 kg. Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek):, júl 26,07 EUR/100 kg, august 25,78 EUR/100 kg, september 25,38 EUR/100 kg.

Ropa a PHM: Iránska dohoda o jadrovom programe, ktorá by mohla znovu naštartovať zvýšenie produkcie ropy v Iráne, naďalej vyvíja tlak na pokles cien ropy, aj keď jej nízka cena vyvíja protiváhu v porobe snahy o cenovú stabilizáciu. V minulom týždni klesali ceny ropy WTI (USA), ropa Brent dokázala medzitýždenne „kozmeticky“ posilniť o 1 USD/barel na 57 USD/barel. Ceny PHM na európskom trhu sa vyvíjajú v prospech pokračovania poklesu cien nafty a stagnácie cien benzínov. V minulom týždni sme sa dočkali avizovaného poklesu cien PHM v SR o 2 eurocent/l, pričom tento týždeň by ceny mohli znovu nadol, keďže čerpacie stanice ešte nezakomponovali plne do ceny predchádzajúci pokles cien ropy. Predpokladáme, že ceny nafty poklesnú o ďalšie 2 eurocent/l na 1,16 EUR/l a ceny naturalu 95 o 2 eurocent/l na 1,36 EUR/l. Súčasný vývoj na trhu s ropou naznačuje, že aj po tomto prípadnom zlacnení bude ešte stále istý priestor pre ďalší pokles ceny PHM v SR.

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov