tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Ceny plodín s výnimkou repky a kukurice v EÚ aj počas minulého týždňa sledovali fundamenty technickej analýzy a pokračovali v zostupnom trende.

Na burze MATIF medzitýždenne klesli ceny pšenice o 2 EUR/t na 181 EUR/t, ceny kukurice posilnili o 1 EUR/t na 162 EUR/t. Na súčasné pomery skutočné impozantný výkon predviedla repka, ktorej cena na burze MATIF medzitýždenne poskočila nahor o 18 EUR/t na dnešnú cenu 377 EUR/t. Na burze v Chicagu pokračoval negatívny cenový trend pri všetkých plodinách. Ceny pšenice medzitýždenne oslabili o 8 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 166 EUR/t. Ceny kukurice medzitýždenne oslabili o 3 EUR/t na 127 EUR/t a ceny sóje poklesli o 1 EUR/t na 311 EUR/t. Keďže sme videli pokračovanie posilňovania USD, tak ceny na burze v Chicagu vyjadrené v USD mali výraznejšie klesajúci trend v porovnaní s ich cenou vyjadrenou v eurách. Určite najviac pozornosti v ostatných dňoch pritiahol vývoj na trhu s repkou, ktorá absolútne ignoruje klesajúce ceny sóje, keď cena komodity mieri nahor. O tento vývoj sa zaslúžila aj najnovšia prognóza ICG, podľa ktorej tohtoročná svetová produkcia repky bude nižšia ako sa pôvodne predpokladalo, keďže má dosiahnuť 67,8 mil. ton, čo znamená medziročnú redukciu o 3,6 mil. ton. Medziročná produkcia má byť nižšia nielen v EÚ, ale aj v Kanade. EÚ bude najbližší ročník potrebovať importovať takmer 4 mil. ton repky, čo trhy interpretovali ako relevantný fundament pre nákup komodity. AGROMAGAZÍN napriek tomuto vývoju ale vidí potenciál pre ďalší rast cien repky ako veľmi obmedzený, nakoľko nateraz nič nenasvedčuje tomu, že produkcia v EÚ by mala nejaké vážnejšie problémy. Pozornosť púta aj vývoj na globálnom trhu s pšenicou. Ako sme predpokladali, komodita začína vykazovať zvýšenú volatilitu, keďže na jednej strane bohatá ponuka z minulého roka ako aj priaznivý výhľad tohtoročnej úrody v hlavných pestovateľských regiónoch tlačí ceny plodiny naďalej dole, no na druhej strane aktuálne ceny vo viacerých pestovateľských oblastiach sú už pod nákladmi farmárov, špekulatívni investori sú nastavení výrazne na strane short (na pokles cien) a k tomu sa čoraz viac prejavuje klimatický fenomén El Nino, ktorý spravidla vedie kvôli suchu k výpadkom produkcie v Austrálii a aktuálne nedostatku zrážok čelí aj Kanada. USA naopak majú (v regiónoch s pestovaním ozimnej pšenice) zrážok až priveľa, čo zase môže viesť k poklesu kondície porastov. Ten včera potvrdilo aj USDA, ktoré mierne znížilo kondičný index pšeníc v krajine. Na druhej strane EÚ a Rusko hovorí o dobrých vyhliadkach tohtoročných úrod, no nové satelitné zábery na ukrajinské pšenice naznačujú približne 20 % - nú redukciu výnosu. Takže náš výhľad ostáva v platnosti. Pšenica je z technického hľadiska v poklesnom trende (a teda môže tvoriť nové minimá), no rastie počet signálov, ktoré naznačujú na cenový obrat.

Kukurica a sója taktiež ostávajú v zajatí poklesného trendu, v USA sa však kvôli dažďom spomalilo tempo sejby sóje (kukurica je zasiata už takmer na celej plánovanej výmere), čo by aspoň dočasne mohlo dať jarinám dôvod minimálne na malú prestávku v poklesnom trende. Napokon prípadný nárast cien pšenice by mohol potiahnuť nahor aj ceny kukurice a i sóje, aj keď pri sóji to nateraz vyzerá stále na pevne zabývaný poklesný trend. Otázne je i to, či repka vzhľadom na súčasné fundamenty obháji svoj minulotýždňový nárast ceny, AGROMAGAZÍN sa domnieva, že môže v tomto týždni mierne strácať.

V júni pred žatvou obvykle ceny plodín klesajú, no keďže tento rok máme za sebou už pomerne dlhé obdobie poklesného trendu, rastie potenciál pre to, aby investori začali hľadať dôvody pre jeho obrat. A tak tohtoročný jún napokon nemusí byť pre ceny plodín až tak negatívny ako možno v tomto momente stále vyzerá.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 23. týždňa 2015: pšenica 180 – 186 EUR/t, kukurica 160 – 165 EUR/t, repka 366 – 373 EUR/t.

Zookomodity: Ceny jatočných ošípaných v EÚ pokračujú v stagnujúcej tendencii, keď v aktuálnom týždni opätovne nebadať zmeny v cenotvorbe ako v Nemecku (cena 1,45 EUR/kg jat. hm.), tak i v Dánsku (cena 1,42 EUR/kg jat. hm.). Priaznivý kurz eura voči doláru by mal naďalej podporovať exporty z EÚ, čo by mohlo už čoskoro naštartovať sezónny rast cien komodity aj v SR. Predpokladáme, že tento týždeň budú ceny jatočných ošípaných v SR stagnovať v intervale 1,44 až 1,50 EUR/kg jat.hm. Mierne posilniť by mohli ceny jatočného dobytka, keďže aj v Nemecku sa ceny jatočných býkov ako aj jatočných kráv po období stagnácie znovu odrazili vyššie. Ceny jatočných býkov kategórie R3 v Nemecku v aktuálnom týždni vzrástli o 4 eurocent/kg jat. hm. na 3,64 EUR/kg jat. hm., ceny jatočných kráv (R3) pridali 2 eurocenty/kg jat. hm., keď posilnili na 3,20 EUR/kg jat. hm.

Ceny mlieka v EÚ pokračujú v ozdravnom procese. Spotové ceny mlieka v Nemecku v minulom týždni posilnili o ďalší 1 EUR/100 kg na 26 EUR/100 kg. Nemecké ceny dorovnalo aj Holandsko, kde spotová cena mlieka medzitýždenne poskočila nahor o 4 EUR/100 kg na 26 EUR/100 kg. Miernu nervozitu môže spôsobovať fakt, že Nemecko znovu zrýchľuje produkciu mlieka, pričom v medziročnom porovnaní ku koncu mája stráca súčasná produkcia na tú minuloročnú už len 1,1 %, čo je okolo 55 tis. ton mlieka. Stabilizácia cien mlieka je tak na ceste, no stále sú na trhu veľké riziká, ktoré budú držať odvetvie v neistote. AGROMAGAZÍN znovu mierne koriguje nahor očakávané júlové ceny mlieka v SR a súčasne prinášame aj odhad na mesiac august. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): jún 27,34 EUR/100 kg, júl 26,98 EUR/100 kg, august 26,98 EUR/100 kg.  Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): jún 26,64 EUR/100 kg, júl 26,27 EUR/100 kg, august 26,33 EUR/100 kg. Rizikom pokračovania poklesu cien ostáva stále vysoká produkcia mlieka v EÚ vzhľadom na dopyt trhu, podporou oslabené euro voči doláru.

Ropa a PHM: Ropa Brent počas minulého týždňa pokračovala v poklesnom trende, ktorý však v úvode tohto týždňa bol zastavený a napokon v medzitýždennom porovnaní ropa Brent posilnila o 2 USD/barel na 65 USD/barel. Ceny PHM na európskych trhoch síce stagnujú, no oslabujúci kurz eura voči doláru pohonné hmoty pre Európanov zdražuje. Predpokladáme, že tento týždeň uvidíme zdražovanie cien na našich čerpacích staniciach, pričom ceny nafty aj benzínov majú reálne predpoklady posilniť o 1,5 eurocent/l. Nafta by tak mohla zdražieť na 1,225 EUR/l a natural 95 na 1,38 EUR/l. Podľa našich prepočtov pri nezmenených parametroch cien ropy a kurzu USD/EUR môže nafta postupne zdražieť na 1,24 EUR/l a natural 95 na 1,40 EUR/l. Na druhej strane stále nevidíme dlhodobý impulz pre pokračovanie rastu cien ropy, čo by mohlo do budúcna očakávania zdražovania znegovať.

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov