tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Počas minulého týždňa vykázali ceny agrokomodít pohyb do obidvoch strán, pričom v celkovom zúčtovaní sa v im v dominantnej miere podarilo uzatvoriť týždeň vyššie.

  Na burze MATIF medzitýždenne vzrástli ceny pšenice o 6 EUR/t na 196 EUR/t, ceny kukurice oslabili o 1 EUR/t na 163 EUR/t a ceny repky posilnili o 2 EUR/t na 371 EUR/t. Na burze v Chicagu v USA medzitýždenne posilnili ceny pšenice o 4 EUR/t na 179 EUR/t, ceny kukurice oslabili o 2 EUR/t na 140 EUR/t a ceny sóje odovzdali 1 EUR/t, keď cena komodity poklesla na 330 EUR/t. Minulotýždňové zasadanie Americkej centrálnej banky napokon dokázalo mierne oslabiť americký dolár, čo v druhej polovici týždňa pomohlo cenám plodín zamieriť vyššie. V úvode minulého týždňa totiž ceny plodín boli pod obrovským tlakom, keď špekulatívni investori na burze v Chicagu masívne otvárali nové krátke pozície (stávky na pokles ceny) pri všetkých plodinách. Silný dolár spomalil americké exporty, na čo investori reagovali tlakom na pokles cien. Následné oslabenie USD voči košu ostatných hlavných mien (od minulého štvrtka dolár oslabil už o 4 %) dokázalo agrokomoditám vniesť vietor do plachiet, čo sa prejavilo pomerne razantným cenovým rastom koncom minulého týždňa. Darilo sa špeciálne pšenici, ktorú podporili správy o suchu v hlavných pestovateľských oblastiach v USA a súčasne aj analýza Európskej komisie realizovaná prostredníctvom monitorovacieho systému MARS, ktorej výsledky naznačujú, že tohtoročná produkcia pšenice v EÚ bude medziročne takmer o 5 % nižšia v porovnaní s vlaňajškom. Podporou európskych cien pšenice sú aj spomalené exporty z Ruska, ktoré od zavedenia exportnej dane na začiatku februára citeľne spomalili (medziročne o 34 %). Ceny kukurice a olejnín sa dokázali taktiež dostať spod tlaku poklesného trendu, no veľmi výsledky žatvy produkcie kukurice a sóje v Južnej Amerike nateraz nechávajú trhy váhavé a ceny sa netlačia výrazne na vyššie úrovne. Trh zrejme ostane tento týždeň naďalej neutrálny a bude čakať na budúcotýždňové kľúčové reporty USDA o stave zásob plodín v USA k 1.3.2015 a tiež reporte o plánovaných osevných plochách v USA, ktoré budú zverejnené budúci utorok. Reporty by mohli podporiť v raste ceny pšenice a kukurice, no otázna bude reakcia sóje, keďže sa očakáva, že americkí farmári tento rok zasejú rekordné výmery touto plodinou. Kartami však môže miešať report o stave zásob v USA, keďže exporty sóje za uplynulé štyri mesiace z USA boli skutočne robustné, čo by sa mohlo odzrkadliť aj na aktuálnych číslach skladových zásob. Región Čierneho mora nateraz nepodáva príliš detailné informácie o kondícii porastov pšenice, no ako už dlhodobejšie avizujeme, aj tu by sme sa v apríli mohli dočkať prekvapenia v podobe podpory cien pšenice. Technicky by tak apríl mohol priniesť aspoň malú cenovú rally plodín, aj keď nad touto teóriou stále visí dosť otáznikov. Budúcotýždňové správy USDA prezradia viac. Tento týždeň očakávame neutrálny vývoj. Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 13. týždňa 2015: pšenica 192 – 197 EUR/t, kukurica 159 – 164 EUR/t, repka 365 – 370 EUR/t.

Zookomodity: Ceny jatočných ošípaných sa počas marca vezú na vlne stability. Postupne dochádza aj k zotieraniu cenových rozdielov medzi krajinami V4 po tom, čo ostatné dva týždne klesali ceny v Poľsku a Maďarsku, zatiaľ čo ceny v ČR a SR ostali stabilné. Pre aktuálny týždeň hlási ceny bezo zmeny na úrovni 1,40 EUR/kg jat. hm. Nemecko a rovnako tak ostávajú ceny nemenné aj v Dánsku na 1,37 EUR/kg jat. hm. Predpokladáme, že stabilná cenotvorba bude pokračovať aj v SR, kde by ceny mali ostať oscilovať v pásme 1,41 až 1,46 EUR/kg jat. hm.

Ceny jatočných kráv v Nemecku ostávajú aj tretí týždeň po sebe na nezmenených 3,05 EUR/kg jat. hm. (R3 kategória), no ceny jatočných býkov a tento týždeň nadväzujú na minulotýždňový pokles, keď medzitýždenne strácajú 4 eurocent/kg jat. hm. s korekciou na úroveň 3,75 EUR/kg jat. hm. Tlak na mierny pokles cien jatočných býkov tak zrejme bude pokračovať.

Ceny mlieka v EÚ sa snažia „zubami – nechtami“ udržať svoje zisky, ktoré nadobudli v prvých dvoch mesiacoch roka 2015. Nateraz sa to ako tak darí, keďže spotové ceny v Nemecku aj minulý týždeň stagnovali na 29,50 EUR/100 kg. Mierne korigovali ceny v Holandsku, ktoré medzitýždenne oslabili o 1 EUR/100 kg na 35 EUR/100 kg. Vzhľadom na to, že ceny mliečnych komodít na aukcii mliekarne Fonterra na N. Zélande počas tohto mesiaca výrazne prepadli, môžeme vývoj v EÚ považovať za uspokojivý. Slabé euro vytvorilo európskym cenám určitý „stabilizačný vankúš“, ktorý aktuálne drží ceny mlieka na relatívne stabilnej úrovni. Počas marca sme videli citeľnú stabilizáciu cien mlieka aj v USA. Od budúceho týždňa definitívne končí éra výrobných kvót na mlieko v EÚ a bude zaujímavé sledovať, či sa európski farmári rozhodnú navyšovať produkciu, alebo vzhľadom na súčasný cenový vývoj ostanú opatrní. V záujme stability cien by zrejme druhá alternatíva bola aktuálne racionálnejšou. AGROMAGAZÍN mierne koriguje svoj odhad cien mlieka v SR nadol. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): marec 31,25 EUR/100 kg, apríl 31,15 EUR/100 kg, máj 31,05 EUR/100 kg. Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): marec 30,27 EUR/100 kg, apríl 30,05 EUR/100 kg, máj 30,05 EUR/100 kg. Európske exporty mliečnych komodít vďaka slabému euru ostávajú konkurencieschopné a i preto predpokladáme, že ceny by nemali nateraz výraznejšie klesať pod 30 EUR/100 kg mlieka.

Ropa a PHM: Ceny ropy Brent počas minulého týždňa pookriali spoločne s oslabením USD, keď vzrástli o 3 USD/barel na 56 USD/barel. Aj keď sa ropa snaží o rast, fundamenty trhu nateraz stále nenaznačujú, že by sa komodita mala uberať smerom nahor. OPEC opätovne zdôraznilo, že nebude znižovať svoju produkciu, zatiaľ čo produkcia USA stále pokračuje v raste. Pokiaľ nedôjde k nejakému geopolitickému riziku, tak cena ropy má stále priestor pre pokles. Počas minulého týždňa mierne vzrástli spotové ceny PHM v Európe, čo je však podstatné, ceny benzínov sú na trhu stále približne o 70 USD/t vyššie ako cena nafty. Tento vývoj naznačuje na to, že ceny PHM v SR sa začnú od seba vzďaľovať. Kým cena naturalu 95 môže dokonca vzrásť o 1 eurocent/l na 1,32 EUR/l, cenám nafty sa otvára priestor pre zlacnenie až o 4 eurocent/l na 1,16 EUR/l. Uvidíme akú stratégiu zvolia čerpacie stanice. Predpokladáme, že tento týždeň by ceny naturalu 95 mohli ostať stagnovať na 1,31 EUR/l, zatiaľ čo ceny nafty poklesnú o 1 eurocent/l na 1,17 EUR/l.

/AGROBIZNIS/

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov