tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Ceny agrokomodít sa počas minulého týždňa snažili vymaniť z predchádzajúcej korekcie, pričom zaknihovali premenlivé výsledky.

Na burze MATIF medzitýždenne stagnovali ceny pšenice na 196 EUR/t, ceny kukurice oslabili o 2 EUR/t na 158 EUR/t a repka si pripísala k dobru 1 EUR/t, keď sa dnes obchoduje za 358 EUR/t. Na burze v Chicagu medzitýždenne oslabili ceny pšenice o 1 EUR/t na 169 EUR/t, ceny kukurice posilnili o 3 EUR/t na 132 EUR/t a ceny sóje vzrástli o 5 EUR/t na 315 EUR/t. Dnešnú obchodnú seansu však agrokomodity otvorili znovu v poklesnom trende. Cenám agrokomodít v Európe praje neustále oslabujúce euro voči doláru, ktoré zvýhodňuje naše exporty voči iným krajinám a hlavne v nominálnom vyjadrení sú na burze MATIF ceny vyššie. Ak by sme totiž teraz mali kurz USD/EUR na rovnakej úrovni ako začiatkom októbra, pšenica by sa na MATIF obchodovala za 165 EUR/t, resp. o 30 EUR/t nižšie ako v súčasnosti. Zo širšej perspektívy však fundamenty pre plodiny stále ostávajú nezmenené a hovoria v prospech poklesu cien. Aj technická analýza grafov naznačuje, že pri všetkých hlavných plodinách na burze v Chicagu sme sa znova dostali do poklesného trendu. Pri cenotvorbe na burze MATIF to ešte nie je stále jednoznačné, keďže na ceny pozitívne vplýva slabé euro, no celkový trend sa po zverejnení reportov USDA začiatkom druhej dekády januára otočil nadol aj tu. Teraz bude všetko závislé od sily globálneho dopytu po agrokomoditách a vývoja počasia v J. Amerike. Zaujímavé bude sledovať aj vývoj kurzu EUR voči USD, keďže existuje značný predpoklad, že Európska centrálna banka tento štvrtok ohlási spustenie programu kvantitatívneho uvoľňovania, vďaka čomu by malo euro voči doláru ešte viac oslabiť. To by mohlo zmierňovať pokles cien plodín na burze MATIF, keďže pokles cien je aktuálne stále badateľný na burze v Chicagu. Pre pokračovanie cenovej korekcie nadol hovorí aj skutočnosť, že špekulatívni investori opäť začali navyšovať svoje stávky na budúci pokles cien (krátke pozície). Ak znovu nezaúraduje Rusko, či sa niečo nezmení s počasím v Južnej Amerike, nepredpokladáme, že sa cenám agrokomodít podarí počas januára vymaniť z poklesného trendu. Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 4. týždňa 2015: pšenica 186 – 191 EUR/t, kukurica 153 – 158 EUR/t, repka 346 – 350 EUR/t.

Zookomodity:

Ceny jatočných ošípaných pokračujú v stabilnej cenotvorbe v obidvoch najvýznamnejších exportných krajinách EÚ. V Nemecku cena ostala medzitýždenne nezmenená na 1,28 EUR/kg jat. hm. a v Dánsku taktiež bez zmeny na 1,30 EUR/kg jat. hm. Tradične v tomto období roka vídavame pokračovanie poklesu cien, zdá sa však, že oslabené euro je tentoraz podporou aj pre ceny jatočných ošípaných. Stabilnú cenotvorbu jatočných ošípaných by sme mohli vidieť tento týždeň aj v SR, kde sa cena ostane hýbať v pásme 1,35 – 1,39 EUR/kg jat. hm. Rovnako tak sa veľa v Nemecku nemení ani v oblasti cenotvorby jatočného dobytka. Kým ceny býkov (R3) aj tento týždeň stagnujú na 3,80 EUR/kg jat. hm., ceny jatočných kráv (rovnako ako minulý týždeň) dokázali znovu posilniť o 5 eurocent/kg jat. hm. na 2,55 EUR/kg jat. hm.

Stabilizácia situácie je badateľná aj pri cenách mlieka. Spotové ceny v Holandsku v minulom týždni znovu mierne posilnili, keď cena mlieka (obsah tuku 4,4 %) vzrástla medzitýždenne o 0,75 EUR/100 kg na 31,25 EUR/100 kg. Rástli aj ceny mliečnych komodít na dnešnej aukcii mliekarne Fonterra a to o 1 %. Keďže cenový rast ostáva stále len mierny, AGROMAGAZÍN nateraz nemení svoj cenový výhľad pre mlieko. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): január 30,75 EUR/100 kg, február 29,95 EUR/100 kg, marec 29,25 EUR/100 kg. Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): január 29,65 EUR/100 kg, február 28,52 EUR/100 kg, marec 28,39 EUR/100 kg.

Ropa a PHM:

Ceny ropy počas minulého týždňa dokázali chvíľkovo posilniť, keď investori vyberali zisky z predchádzajúceho poklesu, no tento týždeň ropa znovu otvorila v červených číslach. Americká produkcia ropy ostáva stále na vysokých číslach a súčasne OPEC taktiež nechce spomaliť produkciu, čo naznačuje na pokračovanie trendu nadol. Aktuálne sa cena ropy Brent hýbe na 48 USD za barel, čo znamená, že v medzitýždennom porovnaní posilnila o 1 USD/barel. Spotové ceny PHM v Európe sa príliš nemenili. Napriek tomu by sme ešte aj tento týždeň, či v úvode budúceho týždňa mohli vidieť zlacňovanie cien PHM o ďalšie 2 centy/l, čo znamená, že cena naturalu 95 by mohla klesnúť k 1,265 EUR/l a cena nafty k 1,16 EUR/l. Istým rizikom do budúcna pre zlacňovanie cien PHM je pokračovanie oslabovania eura, ktoré môže zintenzívniť už tento štvrtok a to v prípade, ak Európska centrálna banka ohlási nákup dlhopisov, t.j. kvantitatívne uvoľňovanie.

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov