tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Aj počas minulého týždňa si plodiny dokázali udržať svoj súčasný rastový trend.

Na burze MATIF medzitýždenne vzrástli ceny pšenice o 10 EUR/t na 200 EUR/t, ceny kukurice vďaka rolovaniu kontraktov posilnili o 6 EUR/t na 165 EUR/t a ceny repky posilnili o 2 EUR/t na 350 EUR/t. Na burze v Chicagu posilnili ceny pšenice o 6 EUR/t na 189 EUR/t, ceny kukurice pridali 3 EUR/t, keď vzrástli na 132 EUR/t a ceny sóje posilnili o 2 EUR/t na 309 EUR/t. Lídrom v rastovom tempe sa počas minulého týždňa stala pšenica, ktorá v jednom momente dokázala na burze MATIF posilniť až k 209 EUR/t a to v reakcii na dohady o možnom obmedzení exportu pšenice z Ruska. V krajine kvôli prepadu cien ropy prudko oslabil ruský rubeľ, čo má za následok rast cien základných potravín. Rusko tak chce spomaliť export, aby malo dostatok pšenice a tým dokázalo tlačiť jej domáce ceny nižšie. Paradoxne však tieto aktivity skôr rozdúchavajú nervozitu na globálnych trhoch a výsledkom bolo, že minulý týždeň cena pšenice posilnila na 6 – mesačné maximá. V každom prípade AGROMAGAZÍN už v minulotýždňovom výhľade poukázal na prehnanú reakciu trhov, ktoré ťahajú ceny pšenice do neopodstatnených výšin, čo však je dobrá správa pre poľnohospodárov, ktorí by mali využiť aktuálnej veľmi zaujímavej ceny pšenice na trhoch. Ceny pšenice sa tak stali počas minulého týždňa aj podporou pre ceny kukurice, ktoré dokázali znovu mierne posilniť. Trhom pomohla aj správa, že Čína po niekoľkomesačnom zákaze znovu povolila import americkej GMO kukurice a teda vzrástla možnosť, že dopyt po americkej kukurice znovu vzrastie. Keďže ale Čína zaknihovala tento rok taktiež bohatú úrodu, je otázne, či nejako výrazne bude mať záujem o importy. Ceny olejnín sa naproti obilninám aktuálne vyvíjajú v stabilnom trende. Dopyt po americkej sóji ostáva stále robustný, aj keď už je pomaly začať badať upadajúce nové exportné objednávky. Doterajšie exporty z USA sú však medziročne takmer o 20 % vyššie, takže tento fakt naďalej predstavuje dobrý argument pre podporu súčasných cien. Blíži sa nám koniec roka, čo niektorých investorov bude motivovať k výberu ziskov, takže najbližšie dva týždne je v hre mierna korekcia cien plodín. Na strane druhej ale rastový trend pri všetkých plodinách ostáva neporušený, takže vôbec nie je vylúčené, že koniec roka sa môže niesť aj v znamení nových niekoľkomesačných maxím. No vzhľadom na minulotýždňovú silu rastu ceny pšenice sa AGROMAGAZÍN domnieva, že komodita vytvorila svoje niekoľkomesačné maximum a že nielen pšenica, ale aj celý komplex plodín si v najbližších niekoľkých týždňoch znovu pripomenie fundamenty, predovšetkým bohatú ponuku na globálnych trhoch. Okrem toho začiatkom druhej dekády januára USDA zverejní zásoby plodín v USA k 1.12.2014, čo vnesie viac svetla do aktuálnej ponuky ako aj dopytu po americkej produkcii. V januári tak budeme môcť zrejme vidieť znovu väčšie cenové výkyvy plodín a vzhľadom na to, že ponuka plodín by mala byť naozaj vysoká, nemožno vylúčiť aspoň načas otočku v trende smerom nadol.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF v 1. týždni 2015: pšenica 189 – 194 EUR/t, kukurica 155 – 159 EUR/t, repka 340 – 345 EUR/t.

Zookomodity: Ceny jatočných ošípaných v Nemecku ostávajú pre tento týždeň nezmenené na 1,32 EUR/kg jat. hm. Dánsko už zverejnilo ceny aj na 1. týždeň 2015, v rámci ktorých ráta z ich poklesom oproti súčasnosti o 5 eurocent/kg jat. hm. na 1,34 EUR/kg jat. hm. Zdá sa tak, že v úvode roka 2015 budú aj slovenské ceny jatočných ošípaných čeliť miernemu poklesu cien. Tie by sa mohli dostať do intervalu 1,38 až 1,42 EUR/kg jat. hm.

Ceny jatočných kráv v Nemecku ostávajú stabilné na 2,45 EUR/kg (R3) jat. hm., pričom ceny jatočných býkov vykazujú naďalej prorastový trend, keď medzitýždenne posilnili o 3 eurocent/kg jat. hm. na 3,80 EUR/kg jat. hm. (R3). Jatočné býky v SR by sa tak mohli realizovať v úvode roka 2015 v pásme 3,1 až 3,2 EUR/kg jat. hm.

Menej optimizmu však prináša trh s mliekom. Na minulotýždňovej aukcii mliekarne Fonterra na N. Zélande síce ceny mliečnych komodít posilnili o 2,4 %, no medziročne sú stále takmer o 50 % nižšie. EÚ bola nateraz pomerne slušne imúnna voči poklesu cien a to aj vďaka oslabenému euru, no aktuálny radikálny prepad spotových cien v Nemecku a Holandsku naznačuje, že v januári sa dočkáme citeľnejšej korekcie cien nadol. Spotové ceny v Nemecku totiž minulý týždeň prepadli medzitýždenne o 9 eurocent/kg na 20 eurocent/kg, v Holandsku o 3,75 eurocent/kg na 26,50 eurocent/kg (4,4 % tuku). Vieme, že EÚ v roku 2014 dokázala zvýšiť produkciu mlieka o viac ako 5 % a to sa môže negatívne prejaviť na budúcej cenotvorbe komodity. Uvidíme, či spotové ceny v najbližších týždňoch zareagujú vymazaním svojich predchádzajúcich strát, no v každom prípade sa slovenskí poľnohospodári musia pripraviť na zosilnenie tlaku na pokračovanie poklesu cien mlieka. Vzhľadom na aktuálny vývoj pristupujeme k zmene odhadu cien vo februári 2015. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): december 31,25 EUR/100 kg, január 30,75 EUR/100 kg, február 29,95 EUR/100 kg.  Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): december 30,05 EUR/100 kg, január 29,65 EUR/100 kg, február 28,52 EUR/100 kg.

Ropa a PHM: Minulý týždeň sa na trhu s ropou niesol v znamení vyberania ziskov investorov z predchádzajúceho cenového poklesu,čo malo za následok skokový nárast ceny komodity počas piatkovej obchodnej seansi. V medzitýždennom hodnotení však cena ropy Brent posilnila len o 1 USD/barel na 60 USD/barel. Ropa naďalej ostane pod tlakom poklesu ceny, takže veľmi nepredpokladáme, že sa vývoj zmení v rámci cien PHM na spotových trhoch v Európe. Tie sa v minulom týždni zastabilizovali, no keďže sa tieto ceny prenášajú do cenotvorby PHM v SR s istým omeškaním, stále je na Slovensku veľký priestor pre pokles domácich cien palív. Predpokladáme, že ceny benzínu natural do úvodu roka 2015 poklesnú o ďalšie 4,5 eurocent/l na 1,30 EUR/l a ceny nafty o 4 eurocent/l na 1,195 EUR/l. Pritom vzhľadom na súčasné ceny ropy má nafta potenciál zlacnieť až k 1,16 EUR/l a benzín k 1,25 EUR/l.

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov