tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Počas minulého týždňa sa jednoznačným lídrom na agrokomoditnom trhu stala pšenica, ktorá si dokázala pripísať značné zisky. Na burze MATIF medzitýždenne vzrástli ceny pšenice o 13 EUR/t, keď sa komodita obchoduje za 191 EUR/t.

Ceny kukurice vzrástli o 3 EUR/t na 156 EUR/t a ceny repky oslabili o 4 EUR/t na 338 EUR/t. Na burze v Chicagu medzitýždenne vzrástli ceny pšenice dokonca o 17 EUR/t, keď komodita posilnila na 179 EUR/t. Ceny kukurice posilnili o 3 EUR/t na 123 EUR/t a sója stratila 5 EUR/t, keď jej cena oslabila na 300 EUR/t. Trhom nahor pohli správy Ruska o zlej kondícii porastov pšenice vstupujúcich do obdobia dormancie a súčasne úvahy o tom, že v budúcom roku by Rusko mohlo obmedziť vývozy tejto komodity. To automaticky katapultovalo ceny pšenice nahor a to napriek tomu, že analytici Strategie Grains aj v novembri navýšili očakávanú produkciu mäkkej pšenice v EÚ medzimesačne o 0,3 mil. ton na 147,7 mil. ton a tiež faktu, že americké exporty pšenice sú stále slabé a exportné ceny USA majú problémy konkurovať Európe. Trh s pšenicou je podporou aj pre susedný trh s kukuricou. Kukurica a sója (resp. repka v EÚ) však už na rozdiel od pšenice už majú čoraz väčší problém robiť nové cenové maximá a to hlavne kvôli vysokej produkcii v USA a tiež priaznivému počasiu v Južnej Amerike, ktoré nateraz odohnalo akékoľvek hrozby nižšieho výnosu v dôsledku obáv s predchádzajúcej pomalej sejby. Lídrom na trhu je tak momentálne určite pšenica, no treba podotknúť, že faktory, ktoré ju ženú nahor sú skôr len špekuláciou. Nikto nevie ako pšenica prezimuje v Rusku a AGROMAGAZÍN neverí, že v čase rekordnej produkcie pšenice by Rusko chcelo obmedziť svoje exporty, pretože diera na trhu by bola rýchlo zaplátaná dodávkami z Európy a USA. Preto znovu vyzývame farmárov, aby využili súčasné vysoké ceny plodín a zrealizovali svoju produkciu. Je pravdou, že všetky hlavné trhy (t.j. pšenica, kukurica, aj sója, resp. repka) sú stále v rastovom trende, ktorý ostáva od začiatku októbra neporušený a teda môžu prekvapiť ďalším rastom ceny, no domnievame sa, že pôjde skôr už len o špekulatívny rast, ktorý nemá fundamentálne základy. Momentálne majú najslabšiu rastovú pozíciu olejniny, následne repka a najlepšie vyhliadky pre rast má pšenica. Lenže pri pšenici máme za sebou silný rast ceny, čo môže byť rizikom vyberania ziskov.

V decembri zvyknú sezónne ceny plodín mierne klesať, keď investori na konci roka rebilancujú svoje portfólia a i preto AGROMAGAZÍN ostáva v móde očakávania cenovej korekcie. Očakávané ceny plodín na konci 49. týždňa 2014: pšenica 183 – 187 EUR/t, kukurica 151 – 155 EUR/t, repka 332 – 337 EUR/t. Keďže rastový trend ostáva neporušený, nevylučujeme tento týždeň aj vytvorenie nových cenových maxím.

Zookomodity: Ceny jatočných ošípaných sa v aktuálnom týždni začali medzi hlavnými exportérmi viac diverzifikovať a hlavne, bolo prerušené dlhé obdobie ich stagnácie. V Nemecku v aktuálnom týždni klesajú ceny komodity o 4 eurocent/kg na 1,36 EUR/kg jat. hm., zatiaľ čo v Dánsku ceny naopak vzrástli o 3 eurocent/kg na 1,45 EUR/kg jat. hm. Uvidíme, kam sa prikloní slovenský trh, no v súčasnosti začíname vstupovať do obdobia sezónneho poklesu cien, čo môže začať vyvíjať tlak na ich pokles a to hlavne potom, čo začali mieriť nadol aj v Nemecku. Predpokladáme, že ceny v SR tento týždeň mierne skorigujú nadol o 1 až 2 eurocent/kg do pásma 1,43 – 1,46 EUR/kg jat. hm.

Naopak ceny jatočného dobytka by si mali udržať stagnujúcu pozíciu.

Pri cenách mlieka sa nachádzame v stave krehkej stability. Spotové ceny mlieka v Nemecku a Holandsku za ostatný týždeň poklesli približne o 1 %, resp. o 0,25 EUR/100 kg. Za zmienku stojí vývoj v USA, kde burzové ceny mlieka počas včerajška prepadli nadol o limit a obchodovanie bolo prerušené. Od začiatku októbra ceny v USA poklesli už o 20 %, ceny v Oceánii sú na 5 ročných minimách. Výhodou EÚ je oslabený kurz eura voči doláru, ktorý nám umožňuje zjemňovať cenové prepady viditeľné vo svete. Nadprodukcia mlieka v EÚ je však stále realitou, a zrejme už čoskoro sa to premietne aj do cenotvorby. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): december 31,25 EUR/100 kg,  január 2015: 30,75 EUR/100 kg, február 30,25 EUR/100 kg.  Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): december 30,05 EUR/100 kg, január 29,65 EUR/100 kg, február 29,15 EUR/100 kg.

Ropa a PHM: Minulotýždňové zasadanie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu OPEC, na ktorom sa jeho členovia rozhodli ponechať produkciu ropy na nezmenenej úrovni a to v čase jej bohatej ponuky na trhu, znamenalo prudký prepad cien komodity. Ropa Brent sa chvíľkovo prepadla pod 70 USD/barel, aby sa ustálila na dnešných 72 USD/barel. Stále to však predstavuje medzitýždenný pokles cien ropy o 8 USD/barel. To, samozrejme, vyvoláva tlak aj na pokles cien PHM v Európe, pričom nedávny pokles cien prináša potenciál poklesu cien o 4 až 5 eurocent/l. Tento týždeň by v SR cena nafty mohla klesnúť o 2 eurocent/l na 1,26 EUR/l a cena naturalu 95 o 2,5 eurocent/l na 1,365 EUR/l.

 

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov