tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Ceny agrokomodít na obidvoch brehoch Atlantiku počas minulého týždňa zamierili obomi smermi.

Kým v USA ceny mierne klesali, v Európe naopak zaznamenali mierne zisky. Tento trend bol čiastočne spôsobený pokračovaním posilňovania amerického dolára voči euru, ktorý znevýhodňuje americké exporty. V prípade konkurencie medzi EÚ a USA ide hlavne o pšenicu, pri ktorej je americká pšenica momentálne absolútne nekonkurencieschopná voči francúzskej. Aj to pomohlo k tomu, že ceny v EÚ mohli mierne vzrásť, zatiaľ čo americké ceny pšenice klesali. V medzitýždennom hodnotení na burze MATIF vzrástli ceny pšenice o 5 EUR/t, keď cena komodity sa v priebehu dnešného dňa vyšplhala na 179 EUR/t. Ceny kukurice posilnili o 1 EUR/t na 153 EUR/t a repka si medzitýždenne prilepšila o 5 EUR/t, keď jej cena vzrástla na 342 EUR/t. Na burze v Chicagu medzitýždenne klesli ceny pšenice o 3 EUR/t na dnešných 160 EUR/t, ceny kukurice oslabili o 3 EUR/t na 116 EUR/t a ceny sóje poklesli v ostatnom týždni o 1 EUR/t na 305 EUR/t. Americká žatva jarín je de facto u konca a tak sa v nasledujúcich mesiacoch trhy zamerajú na vývoj počasia v Južnej Amerike. Z pohľadu fundamentálneho sa stále toho veľa nemení, tohtoročná globálna úroda plodín ostáva naozaj bohatá. Aktuálnou podporou cien ostáva silný dopyt importérov a to predovšetkým po americkej sóji, pričom vyššie ceny sóje držia na vyšších cenových hladinách aj ceny kukurice a pšenice. Podporou cien je v súčasnosti aj obmedzená ochota amerických farmárov predávať tohtoročnú produkciu, keď títo čakajú na vyššie realizačné ceny. Európske ceny pšenice na burze MATIF atakujú cenu 180 EUR/t vďaka pokračujúcim silným exportom zo spoločenstva. Minulý tender do Egypta už ale francúzska pšenica vyhrala len tesne pred druhou najlacnejšou ponukou z Ruska a to len vďaka tomu, že do dopravné náklady z francúzskych prístavov do Egypta sú nižšie ako z prístavov na Čiernom mori. Aj preto sa domnievame, že nad 180 EUR/t sa bude európska pšenica predierať len veľmi ťažko, keďže pri tejto cene už Európa začne prehrávať ďalšie tendre na dodávky. Momentálne najväčším žolíkom pre plodiny ostávajú silné exporty sóje z USA. Ak sa však dopyt spomalí, zrejme ani táto plodina nedokáže udržať svoje zisky, ktoré nadobudla v ostatných 7 týždňoch malej cenovej rally. AGROMAGAZÍN stále z pohľadu fundamentov vidí priestor pre opätovný retest miním cien zo začiatku októbra. Z pohľadu technickej analýzy však plodiny stále ostávajú v rastovom pásme a teda stále majú priestor pokúsiť sa na burze MATIF prekonať svoje maximá dosiahnuté začiatkom novembra (pšenica ho už prekonala). Priestor pre citeľnejší rast cien však ostáva silne obmedzený.
Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 48. týždňa 2014: pšenica 172 – 178 EUR/t, kukurica 145 – 151 EUR/t, repka 335 – 338 EUR/t.
Zookomodity: Na trhu s jatočnými ošípanými vládne stabilita už takmer dva mesiace. Hlavní exportéri nemenia ceny ani tento týždeň. Tie ostávajú zafixované v Nemecku na 1,40 EUR/kg jat. hm. a v Dánsku na 1,42 EUR/kg jat. hm. Na Slovensku by ceny mohli ostať oscilovať v pásme 1,45 – 1,50 EUR/kg jat. hm. Rovnako tak stagnáciu vykazujú aj ceny jatočných kráv v susednom Nemecku, v krajine je však citeľné pokračovanie rastu cien jatočných býkov, ktoré medzitýždenne posilnilo o ďalších 0,04 EUR/kg jat. hm. na 3,67 EUR/kg jat. hm. (kategória R3). Pozitívna cenotvorba by tak mohla byť premietnutá aj do slovenských cien, ktoré by sa postupne mohli začať šplhať k 3,20 EUR/kg jat. hm.
Premenlivo je na trhu s mliekom. Minulotýždňová aukcia mliekarne Fonterra na N. Zélande potvrdila pokračovanie poklesu cien mliečnych komodít, ktoré klesli o ďalších 3,1 %. Na strane druhej spotové ceny mlieka v Nemecku a Holandsku v minulom týždni vzrástli o 1 eurocent/kg na 33 eurocent/kg v Nemecku (3,7 % T a 3,4 % B) a rovnako tak na 33 eurocent/kg v Holandsku (tu cena počítaná na 4,4 % tuku). Nateraz je tak situácia v Európe stabilizovaná a to zrejme aj vďaka slabšiemu euru, čo nám pomáha byť na globálnom trhu konkurencieschopnejším. Produkcia EÚ je však medziročne o takmer 6 % vyššia a to vyvíja tlak na rastúce zásoby. Zrušenie kvót môže celý proces rastúcej produkcie ešte viac urýchliť a to môže byť pre ceny mlieka v budúcich mesiacoch veľký problém. AGROMAGAZÍN ponecháva svoju prognózu cien mlieka v SR nezmenenú: Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): november 31,45 EUR/100 kg, december 30,75 EUR/100 kg,  január 2015:  30,95 EUR/100 kg.  Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): november 30,78 EUR/100 kg, december 30,05 EUR/100 kg, január 30,25 EUR/100 kg.
Ropa a PHM: Ceny ropy Brent si minulý týždeň dali prestávku od predchádzajúceho poklesu, keď ceny komodity medzitýždenne vzrástli o 1 USD/barel na 80 USD/barel. Trhy teraz čakajú na rokovanie OPEC, ktoré má rozhodnúť o tom, či zníži produkciu ropy v snahe zvýšiť ceny alebo ju ponechá nezmenenú, čo však môže vyvolať ďalší tlak na pokračovanie poklesu cien. Spotové ceny pohonných hmôt počas minulého týždňa mierne klesali pri benzínoch a mierne narástli pri nafte. Znamená to, že je tu stále priestor pre pokles cien, pričom viac by mali zlacňovať ceny benzínov. Tento týždeň by mohli ceny nafty klesnúť na 1,28 EUR/l a ceny naturalu na 1,385 EUR/l.
/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov