tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Ceny agrokomodít na globálnych burzách pokračovali v minulom týždni vo svojom pohybe v bočnom cenovom pásme.

Na burze MATIF medzitýždenne klesli ceny pšenice o 3 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 170 EUR/t. Ceny kukurice medzitýždenne poklesli o 2 EUR/t na 148 EUR/t ceny repky poklesli o 6 EUR/t na 335 EUR/t. Na burze v Chicagu poklesli medzitýždenne ceny pšenice o 5 EUR/t na 153 EUR/t, kukurica zlacnela o 1 EUR/t na 117 EUR/t a cena sóje ostala stagnovať na 303 EUR/t. Cenám sa tak už takmer dva týždne nedarí vytvoriť nový cenový vrchol, čo naznačuje minimálne na dočasnú prestávku v predchádzajúcom raste. Špekulatívni investori aj minulý týždeň pokračovali v poklese stávok na budúci pokles ceny (krátke pozície), čo pomáhalo cenám plodín udržiavať sa na relatívne stabilných cenových hladinách. Pri sóji ostáva podporou ceny veľmi vysoký dopyt po americkej sóji zo strany Číny a zdá sa, že trh so sójou drží na vyšších cenových úrovniach aj trh s kukuricou. Americkí farmári počas minulého týždňa definitívne dobehli časové manko v rámci žatvy a tak teraz ostáva jedinou podporou ceny vysoký dopyt po komoditách zo strany importérov. Ten je naozaj robustný pri sóji, no pri americkej kukurici exporty mierne zaostávajú za prognózou USDA, čo by mohlo mať s postupom času negatívny dopad na budúce ceny plodiny. Top udalosťou tohto týždňa bol včerajší report USDA o Odhade svetovej ponuky a dopyte po agrokomoditách, kde ministerstvo prekvapilo trhy, keď medzimesačne mierne znížilo očakávanú produkciu kukurice v USA (o 1,5 mil. ton na 366 mil. ton). Trhy očakávali, že USDA mierne toto číslo navýši. USDA však zvýšila očakávanú produkciu v EÚ a to nielen pri kukurici, ale aj pšenici (viac k reportu prinášame v nasledujúcej správe), čo môže obmedziť potenciál ďalšieho rastu cien na burze MATIF. AGROMAGAZÍN očakáva, že trh sa bude teraz sústrediť na vývoj dopytu po agrokomoditách a ten bude rozhodovať o ďalšom smerovaní cien. Bohatá ponuka však stále bude predstavovať reálne riziko, že ceny plodín môžu kedykoľvek otočiť smer a zamieriť znovu na a dokonca aj pod svoje tohtoročné minimá. V aktuálnom týždni očakávame mierny pokles cien plodín, keďže žatva jarín v USA už nie je v omeškaní a súčasne je de facto potvrdené, že produkcia jarín na severnej pologuli bude rekordná. Kľúčovým bude vývoj na trhu so sójou v USA, ktorý momentálne citeľne vplýva aj na trh s kukuricou.
Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 46. týždňa 2014: pšenica 163 – 168 EUR/t, kukurica 143 – 145 EUR/t, repka 328 – 333 EUR/t.
Zookomodity: Ceny jatočných ošípaných ostávajú pevne usadené na svojich predchádzajúcich hodnotách. Ceny v Nemecku aj v aktuálnom týždni stagnujú na 1,40 EUR/kg jat. hm., ceny v Dánsku stagnujú na 1,42 EUR/kg jat. hm. Situácia na trhu sa aktuálne príliš nemení, čo znamená, že aj v SR by sme mali pokračovať v stabilnej cenotvorbe tejto komodity. Predpokladáme, že ceny v SR ostanú tento týždeň stagnovať v pásme 1,43 – 1,47 EUR/kg jat. hm.
Globálny dopyt po jatočných býkoch, ktorý tlačí neustále nahor ceny v USA, sa postupne (a čiastočne aj sezónne) začína prejavovať aj na európskom trhu. V Nemecku minulý týždeň poskočili ceny jatočných býkov triedy R3 o 5 eurocent/kg jat. hm. na 3,58 EUR/kg jat. hm. Ceny jatočných kráv stagnovali.
Za stagnujúcu možno označiť aj súčasnú cenotvorbu mlieka vo svete. Počas minulotýždňovej aukcie mliekarne Fonterra na N. Zélande poklesla priemerná realizačná cena kontraktov mliečnych komodít v porovnaní s minulou aukciou o 0,3 % na 2649 USD/t. Stagnujú aj spotové ceny mlieka v SRN (32,50 EUR/100 kg), ceny v Holansku poklesli o 0,5 EUR/100 kg na 34 EUR/100 kg. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): november 31,45 EUR/100 kg, december 30,75 EUR/100 kg,  január 2015:  30,95 EUR/100 kg.  Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): november 30,78 EUR/100 kg, december 30,05 EUR/100 kg, január 30,25 EUR/100 kg.
Ropa a PHM: Ceny ropy na globálnych trhoch počas minulého týždňa dokázali vymazať miernu časť svojich predchádzajúcich strát, no začiatkom aktuálneho týždňa sa znovu potvrdil poklesný trend a ropa znovu strácali. Medzitýždenne tak cena ropy Brent ostala stagnovať na 82 USD/barel. Spotové ceny PHM na európskych trhoch taktiež stagnujú, resp. vykazujú len mierny pokles, no počas minulého týždňa na trhy dorazila ďalšia vlna posilňovania amerického dolára, ktorá oslabila aj euro. I preto tento týždeň počítame so stagnáciou cien PHM v SR (natural 95 na 1,42 EUR/l a nafta 1,29 EUR/l), napriek tomu, že cena nafty má ešte malý potenciál pre zlacnenie o 1 eurocent/l na 1,28 EUR/l a rovnako tak natural 95 by mohla zlacnieť na 1,41 EUR/l.
/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov